Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Wolves och Leeds match på Molineux kan bli säsongsdefinierande

Samtidigt som UEFA-hymnen rullar runt över Europa och världens TV-kameror riktas mot Camp Nou, Parc des Princes, Da Luz och andra klassiska arenor, och samtidigt som gruppspelet håller på att avslutas och avgöras i Champions League, så rullar samtidigt den intensiva kampen vidare i EFL Championship, och den här kvällen med en match med potential att definiera hela säsongen.

Wolves möter Leeds på Molineux. För någon månad eller två sedan skrev jag att dessa båda klubbar kändes som the real deal den här säsongen och båda borde ses som favoriter för uppflyttning till Premier League. Sedan dess har Wolves gått till ytterligare klarhet och har tagit kommandot i tabellen, samtidigt som Leeds har fallit ifrån med sju förluster på sina nio senaste ligamatcher.

Alltså befinner sig Wolves och Leeds i helt olika positioner inför kvällens match på Molineux. Wolves har möjlighet att vid seger skaffa sig själva ett försprång som serieledare med fyra poäng på väg in i en hektisk period. Leeds å andra sidan är på god väg att tappa greppet ens om en playoff-plats, och behöver en seger ikväll för att ta sig upp ovanför playoff-strecket på målskillnad.

Följaktligen är Wolves en klubb i harmoni. Förtroendet för Nuno Espirito Santo är stort och optimismen runt klubben naturligtvis smittande. Vad Wolves kanske i första hand har att brottas med är att försäsongens förhoppningar är på väg att övergå i förväntningar om serieseger och uppflyttning. Favoritskapets psykologi är en annan och en som Wolves nu måste visa att de kan hantera.

Ett element i detta är att besegra sina främsta konkurrenter i direkta möten. Här har Wolves haft det något svårt hittills under säsongen, med förluster både mot Cardiff och mot Sheffield United. En vinst mot Leeds vore på många sätt en sorts bekräftelse på att Wolves nu har tagit sig över även den tröskeln, och vet att axla favoritskapet på ett konstruktivt sätt.

Andra frågetecken cirkulerar kring Wolves. Hur kommer laget mentalt och fysiskt hantera en hektisk vinterperiod med tio matcher på 45 dagar, och hur kommer en sydeuropeiskt influerad spelartrupp hantera ett gråare, kallare, blåsigare, regnigare och snöblaskigt klimat? Det är frågor som mycket väl kan få positiva svar, men där ett poängförsprång ändå känns klokt att försöka bygga upp.

För Leeds är situationen i stora drag en annan. Försäsongens förväntningar håller där på att i någon mening övergå i farhågor och besvikelse. Det har redan börjat ställas hårda frågor om Thomas Christiansen, och påträngande rykten om att han ska vara på väg att ersättas. Motgångens psykologi är välkänd och något som Christiansen nu måste visa att han kan hantera.

Leeds stora problem hittills under säsongen har varit en oförmåga att vinna i de stora matcherna, mot de stora klubbarna. Förluster mot Cardiff, Sheffield Wednesday, Reading, Sheffield United och Derby County har försatt Leeds i den bekymmersamma sits de nu befinner sig i. Vinsten mot Middlesbrough i helgen var något av ett trendbrott i det avseendet.

Kan Leeds visa mot Wolves ikväll att detta inte var något undantag, utan vinna en andra raka match mot toppmotstånd i serien, och samtidigt alltså vinna på bortaplan mot serieledarna, kan Leeds och Thomas Christiansen ha gett sig själva ett momentum som kan bära dem genom den hektiska perioden som kommer och lyfta dem uppåt i tabellen igen.

Wolves på Molineux är så klart en helt annan och förmodligen tuffare uppgift för Leeds. Wolves har hittills spelat åtta matcher på hemmaplan, vunnit sex av dem och förlorat en enda. Ändå menar Nuno Espirito Santo att han inte är helt nöjd med Wolves prestationer framför hemmafansen och att han vill se mer från sitt lag just på hemmaplan. En något skrämmande tanke i så fall.

Inte för att hemmafansen verkar alltför missnöjda. Kvällens match på Molineux är helt slutsåld och det förväntas bli den största hemmapubliken på en match mitt i veckan på sju år, ända sedan Wolves senast befann sig i Premier League. Då var det en match mot Liverpool. Nu är det match mot Leeds i EFL Championship, och Wolves har vittring på Premier League igen.

Och det är inte alldeles lätt att se någon match i Champions League den här kvällen bli så värst mycket mer spännande eller intressant än denna. En match som kan komma att definiera säsongen både för Wolves och för Leeds.

Publicerad 2017-11-22 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons