Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
45v

Utvärdering av de engelska klubbarnas europeiska gruppspel

Premier League levererar fem klubbar till slutspel i Champions League, fyra av dem som gruppsegrare. Det är på liganivå ett extremt starkt facit, särskilt som i alla fall tre av de grupperna var riktigt tuffa. Det är på liganivå dessutom ett helt unikt facit. Ingen annan liga har någonsin skickat fem klubbar till slutspel, även om det så klart är en rätt ny möjlighet i och med Europa League-platsen.

På klubbnivå är det däremot fortfarande bra, men ändå egentligen bara att betrakta som standard. Alla engelska klubbar ska ta sig vidare från ett gruppspel i Champions League, en klubb som inte tar sig vidare från gruppspelet har i någon utsträckning misslyckats. Sådan är standarden. Det är också en standard som de engelska klubbarna även när de varit som sämst aldrig varit långt ifrån.

Den här gången kom de engelska klubbarna inte bara nära, de överträffade även denna standard i någon utsträckning. Premier League-klubbarna som återfunnit den europeiska cupformen har varit ett av Champions League-höstens teman, och föga förvånande var det ju först och främst de europeiska popklubbarna som rök ut ur Champions League i första hand när detta hände.

Lottningen av slutspelen i både Champions League och Europa League äger rum runt lunchtid på måndag. Då blickar vi framåt. Nu kan vi istället lägga lite tid på att sammanställa våra intryck från den höst som gått, och utvärdera de engelska klubbarnas insatser i europeiskt cupspel. Även Arsenals och Evertons insatser kan ingå i den utvärderingen, givet att kvällens matcher inte påverkar något.

Utvärderingen sker utifrån tre kriterier. Placering, som helt enkelt och intuitivt värderar utfallet, det vill säga om ett lag gick vidare eller ej, slutade etta eller tvåa. Prestation, som mer tittar på hur det såg ut längs vägen, om laget levde upp till sin nivå, och innefattar en bedömning av motståndet. Potential, som värderar vilka intryck laget har gett för hur de kan hävda sig under slutspelet.

MAN CITY – (+++++)
PLACERING: Berömlig (+++++)
PRESTATION: Med beröm godkänd (++++)
POTENTIAL: Berömlig (+++++)

Man City gick i slutänden mycket enkelt vidare från sin grupp, som ändå måste anses som betydligt mer klurig än vad många tänkte på förhand, inte minst visat av att Napoli gick på minor både mot Shakhtar och Feyenoord. Höjdpunkten var utan tvekan den imponerande vinsten i Neapel som säkrade slutspelsplatsen och i praktiken gruppsegern. Man City har under gruppspelet visat att de har väl så god chans som något annat lag att slåss om slutsegern.

MAN UTD – (++++)
PLACERING: Berömlig (+++++)
PRESTATION: Väl godkänd (+++)
POTENTIAL: Väl godkänd (+++)

Plumpen i protokollet mot Basel till trots är det ändå ett styrkebesked att kunna gå in till den sista matchen och kunna förlora med fyra mål på hemmaplan och ändå vinna gruppen. Det var förvisso inte någon särskilt svår grupp, men ändå med några positiva insatser inledningsvis, fem vinster men ändå avstannandes i de sista matcherna. Man Utd är rutinerade i dessa sammanhang, men har nog ändå visat i gruppspelet att de fortfarande saknar i alla fall en nivå i sitt spel.

CHELSEA – (++++)
PLACERING: Med beröm godkänd (++++)
PRESTATION: Med beröm godkänd (++++)
POTENTIAL: Med beröm godkänd (++++)

Chelsea tog sig till slutspel och det får sägas vara en bra prestation sett till svårigheten på den grupp de hamnade i. Vad som drar ner utfallsbetyget är att de inte vinner gruppen trots att de hade både matchboll och smashlägen i sista matchen mot Atlético Madrid. Det kan stå dem dyrt, då det innebär att de med 2/3-chans möter PSG eller Barcelona i åttondelsfinal. En höjdarmatch och en bottenmatch i gruppspelet. Blir livsfarliga i ett slutspel.

LIVERPOOL – (++++)
PLACERING: Berömlig (+++++)
PRESTATION: Väl godkänd (+++)
POTENTIAL: Väl godkänd (+++)

Det är svårt att käfta med utfallet, Liverpool vinner gruppen och det går väl just inte att begära mer än så. Det går däremot att begära mer av prestationen som sådan. Det här var inte en grupp i vilken Liverpool borde ha varit piskade att inte förlora sista matchen för att alls gå vidare. Det var istället ett gruppspel som präglades av slarv och onödiga poängtapp, men samtidigt några rejäla målfester. Inget lag kan möta Liverpool i slutspel och känna sig trygga.

TOTTENHAM – (+++++)
PLACERING: Berömlig (+++++)
PRESTATION: Berömlig (+++++)
POTENTIAL: Med beröm godkänd (++++)

När Tottenham lottades i vad alla beskrev som dödens grupp var det nog få som trodde att de skulle vara klara för slutspel efter fyra omgångar, ännu färre som trodde de skulle vara klara gruppsegrare efter fem omgångar. Men så blev det alltså. Tuff lottning för Tottenham sa alla men glömde bort att det var en tuff lottning också för Real Madrid och framför allt Dortmund. Vinsterna hemma mot Dortmund och Real Madrid höjdpunkterna. Kan göra vad som helst i ett slutspel.

ARSENAL – (++++)
PLACERING: Berömlig (+++++)
PRESTATION: Väl godkänd (+++)
POTENTIAL: Berömlig (+++++)

Återigen, svårt att käfta med själva utfallet givet att Arsenal vinner gruppen och uppnår vad de ville med minimal ansträngning. Det kan så klart muttras över avslutningsomgångarna som såg oavgjort mot Röda Stjärnan och en förlust mot Köln, men då var avancemanget redan klart. Arsenal hade det ändå stundtals kämpigt under gruppspelet, en del marginaler med sig, och det är uppenbart att om de ska hoppas gå långt eller vinna Europa League måste de gå för fullt.

EVERTON – (-)
PLACERING: Fiasko (-)
PRESTATION: Underkänd (+)
POTENTIAL: 0

Det kan i mina ögon inte uteslutas att strået som knäckte Ronald Koemans rygg var lagets totala fiasko i Europa League. Ligaspelet var illa nog så klart, men i kombination med rask marsch ut ur det europeiska cupspelet blev det helt enkelt för mycket. Det var en tuff lottning som Everton fick, inte en lottning ett lag vill ha som går genom en väldigt tuff period. Men Everton gav aldrig sig själva ens chansen, med oavgjort hemma mot Apollon som total nadir.

Publicerad 2017-12-07 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons