Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tjurigt Hereford har redan svarat för ännu en FA-cupskräll

Tolv långa år. Under så lång tid har Man Utds FA-cupmatcher i obruten sekvens sänts på TV. Men den sekvensen kommer få sitt slut den första helgen i januari när FA-cupens tredje omgång spelas, och Man Utds match mot Derby County alltså inte sänds på TV. Ett efterlängtat beslut på många håll men som alltså först nu blivit verklighet. Varför just nu kan man då undra?!

Det skulle kunna bli ett långrandigt svar på den frågan, men det kanske lättaste sättet att svara på den är att bara säga Hereford FC. När det huvudsakliga argumentet för att inte visa Man Utds match på TV är en hänvisning till FA-cupens magi så behöver det hittas ett alternativ som motsvarar denna magi, och kanske är ingen klubb så magisk som just Hereford i FA-cupen.

Hereford United svarade för en av de mest mytomspunna skrällarna i FA-cupens långa historia när de 1972 eliminerade Newcastle, då spelandes i den engelska högstadivisionen, genom Ronnie Radfords klassiska långskott. Då som nu befann sig Hereford United i Southern League, mer precist den engelska sjunde divisionen. En vinst som fick dem invalda i Football League.

Snart 45 år senare står alltså Hereford för nästa FA-cupskräll när de ser till att skicka Man Utd ut ur TV-rutan. Det är en förändrad klubb, på många sätt en helt ny klubb. Inte längre Hereford United, utan bara Hereford FC. Den gamla klubben gick i konkurs för tre år sedan, och Hereford FC bildades som en så kallad Fenixklubb. För två och ett halvt år sedan gick de in i ligaspelet.

Det har varit två och en halv framgångsrika ligasäsonger. Två raka serievinster har resulterat i två raka uppflyttningar och Hereford befinner sig alltså nu i Southern Leagues Premier Division, Englands sjunde division. Väl där ligger de för närvarande bra till för att slåss om uppflyttning en tredje säsong i rad, den här gången upp till National League South.

Men detta är knappast vad som ligger bakom Herefords FC:s nya cupskräll att få bort Man Utd från TV. Istället är det Herefords prestation i FA-cupen där de har tagit sig hela vägen till den andra omgången, och väl där klarade oavgjort borta mot Fleetwood Town från League One, fyra divisioner ovanför dem. Omspel på hemmaplan således som såsom en ren händelse sänds ikväll.

Men inte heller detta hade så klart räckt för att TV-dissa Man Utd. Men när så Hereford FC eller Fleetwood Town lottades att i den tredje omgången möta Leicester på hemmaplan var det kokta fläsket stekt. Hade denna match valts att TV-sändas om det inte varit just för Herefords FC inblandning? Nej, förmodligen inte, men visst vore det något av ett antiklimax om nu Hereford förlorar ikväll.

Men beslutet att sända Herefords matcher i FA-cupen på TV har onekligen varit en energikick för klubben. Helt och hållet supporterägda och styrda sedan den nya klubbens bildande bygger klubben till stor del på ideellt arbete från sina supportrar. De får naturligtvis sin belöning nu, på samma gång en påminnelse om sin långa historia och en bekräftelse av vad som åstadkommits i nutid.

Vädret har satt detta ideella engagemang på stora prov, men det är också ett prov som har klarats av. Snöovädret i England under veckan har täckt klubbens hemmaarena Edgar Street under ett tjockt snötäcke. Men en armada av ideella frivilligarbetare har jobbat oavbrutet de senaste dygnen med att skotta snö och göra planen spelbar till ikväll.

Även på så vis är detta en påminnelse för Hereford om FA-cupsäsongen 1972, då Edgar Street även den gången drabbades av ett rejält snöoväder inför omspelet mot Newcastle. Vidskepliga skulle säkert kunna se detta som något slags omen. Och om Hereford lyckas besegra Fleetwood Town ikväll är det svårt att inte föreställa sig Leicester som i alla fall något olustiga till mods.

I potten för Hereford FC ikväll ligger alltså en plats i den tredje omgången och en prestigematch på hemmaplan mot Leicester, samt en prissumma om en kvarts miljon pund, inga småpengar för dem precis. Vad det borde vara är en påminnelse om hur betydelsefull FA-cupen ändå är, även om de allra största klubbarna i England mest ser den som ett besvär, åtminstone inledningsvis.

Vem har då bäst chans att bli detta Hereford FC:s Ronnie Radford? Kanske är det Calvin Dinsley som har bäst chans att uppnå sådan status. Samme Dinsley som gav Hereford ledningen borta mot Fleetwood med ett snyggt mål från god distans, kanske inte riktigt lika häftigt som Radfords rökare mot Newcastle för alla dessa år sedan, men definitivt med potential.

Fastän vi blott befinner oss i FA-cupens andra omgång har Hereford redan gjort en lång resa för att ta sig hit. Med början redan i början av september med den första kvalomgången har Hereford i tur och ordning mött och eliminerat Godalming Town, Kempston Rovers, Hornchurch, Eastleigh och Telford på vägen till detta omspel med Fleetwood Town. Tjurigt värre.

Om Hereford lyckas besegra Fleetwood Town och ta sig till den tredje omgången och TV-matchen mot Leicester har de för att lyckas med detta behövt vinna sex omgångar, lika många omgångar som Arsenal, Man Utd, Chelsea eller Tottenham behöver klara av för att vinna hela turneringen. Bara för att ge Herefords prestation så här långt dess rätta proportioner.

I rena farten har de redan lyckats svara för en ny FA-cupskräll, att slå ut Man Utd ur om inte FA-cupen som helhet så ändå TV-sändningen. Inte många andra klubbar än Hereford hade klarat av den bedriften. Men få andra klubbar har samma direkta koppling till FA-cupens magi som Hereford FC.

Publicerad 2017-12-14 kl 08:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons