Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Faktum är att Sheffield Wednesday behöver vinna mot Wolves

”Let’s talk about facts…” Det var inte så lite som påminde om Rafa Benitez ökända presskonferens för snart nio år sedan när Carlos Carvalhal igår skulle hålla sin presskonferens inför Sheffield Wednesdays match ikväll mot Wolves hemma på Hillsborough. Precis som Benitez kom Carvalhal laddad med ett färdigt budskap på ett papper som han därefter läste upp.

Nu var det inte så mycket en bredsida på sin motståndare som Carvalhal levererade utan mer ett försvar av sitt eget arbete under sina tre säsonger med Sheffield Wednesday. Ett försvar som helt säkert gjorts nödvändigt av att ett Sheffield Wednesday som förväntades slåss om uppflyttning efter halva säsongen befinner sig på nedre halvan, tio poäng från playoff-platserna.

Försvaret innehöll en något långrandig genomgång säsong för säsong av Sheffield Wednesdays prestation under Carlos Carvalhal. Hur han redan första säsongen oväntat tog Sheffield Wednesday hela vägen till playoff-final och hur han andra säsongen tog dem till playoff igen, och varje säsong presterade i poängmässig paritet med jämförbara klubbar.

Det där kunde så klart kännas som en ren transportsträcka till förklaringen av vad som då har gått fel den här säsongen. Carvalhal medgav att förväntningarna på Sheffield Wednesday naturligtvis blivit större, men förklarade lagets svaga tabellplaceringar framför allt med två saker: Domslut som kostat laget minst tio poäng, samt många skador på viktiga spelare.

Det måste naturligtvis sägas att Carlos Carvalhal inte nödvändigtvis har fel i själva sakfrågan. Säsongen har präglats av långa skador på viktiga spelare som bland andra Tom Lees, Steven Fletcher, Fernando Forestieri, Sam Hutchinson och George Boyd. Domsluten är kanske av mer subjektiv karaktär, i synnerhet hur många poäng det kostat Sheffield Wednesday, men där har varit viss kontrovers.

Det luriga är bara att sakfrågan inte tenderar bli huvudsaken med sådana här regisserade utspel på presskonferensen. Subtexten som överröstar det som faktiskt sägs är att ett sådant här utspel bara görs av en manager som av olika skäl börjar känna av pressen och kritiken mot lagets insatser, möjligen även börjar känna att sitt jobb befinner sig i farozonen.

Det finns även andra problem med sådana här utspel. Carlos Carvalhal kan så klart bedyra bäst han vill under sin presskonferens att han har fullt förtroende för de spelare som är friska, men när lagets bristande poängskörd och placering i tabellen förklaras med att ”viktiga” spelare är skadade så blir det indirekt ett sätt att lasta tillgängliga spelare för resultaten. Sådant bygger inte förtroende.

Det är även en skör lina för Carlos Carvalhal att balansera. Försöken att rättfärdiga och rationalisera sina egna insatser som tränare kan samtidigt lätt bli något för spelarna att gömma sina insatser bakom. Det blir plötsligt mer acceptabelt att inte vinna fotbollsmatcher eftersom vi ju har så många skadade spelare, dessutom otur med domsluten. Ursäkten finns där nära till hands.

Andemeningen med Carvalhals presskonferens verkade dessutom vara att de han riktade sig till borde vara tacksamma för att ”vi valde att stanna kvar i klubben”, något som påpekades flera gånger. Om ”vi” syftar enbart på Carvalhal själv eller på hela dennes tränarstab var lite oklart. Ingen betvivlar förvisso att Carvalhal har gjort ett bra jobb. Desto fler tvivlar på att han kan ta det vidare.

Det är annars ett av EFL Championships större mysterier så här långt under säsongen, att Carlos Carvalhal fortfarande är Sheffield Wednesdays manager. Det var många som trodde han skulle lämna klubben redan efter förra säsongens playoff-misslyckande, och definitivt under en allt annat än strålande höstsäsong. Dejphon Chansiri är en ambitiös ägare, men tydligen tålmodig.

Förra säsongen hade Sheffield Wednesday en bättre vår än de hade höst. Kanske är det något liknande som Chansiri och Carvalhal hoppas på den här säsongen, i synnerhet om de börjar få tillbaka skadade spelare. Risken är emellertid att de inte har råd att vänta ända till februari den här gången, att ligan är alldeles för tuff och jämn för det, och att avståndet uppåt blir alldeles för stort.

Det är förmodligen den avvägningen som har gjort läget känsligt för Carlos Carvalhal och som föranledde dennes presskonferens. Kontrasterna blir kanske desto tydligare när Sheffield Wednesday ikväll gästas av Wolves, ledda av en annan portugisisk tränare, som verkligen visat på framsteg och klivit fram som seriens klart bästa fotbollslag.

Sheffield Wednesday behöver en stor seger för att få igång sin säsong. Carlos Carvalhal behöver en stor seger för att motivera sitt anställningskontrakt. Att vinna mot Wolves vore en sådan stor seger. En vinst mot Wolves skulle ge Carlos Carlvalhal lite roligare fakta att prata om.

Publicerad 2017-12-15 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons