Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Arsenal måste tända tusen juleljus med vinst mot Liverpool på Emirates!

Det är inte vilken match som helst ikväll. Det kan naturligtvis göras hur mycket som helst av den saken att Liverpool och Arsenal ligger på varsin sida om det där strecket som berättigar till Champions League-spel nästa säsong, och om hur utgången av kvällens match kommer påverka eller kanske till och med avgöra vilket av dessa båda lag som kommer sluta säsongen på rätt sida av detta streck. Men kanske är matchen till och med viktigare än så.

Åtminstone för hemmalaget. Åtminstone för Arsenal. De senaste veckorna har varit veckor av bekymmer för Arsenal som riskerar färga av sig på säsongen som helhet. Förlusten mot Man Utd bröt en svit av tre raka vinster i ligan, sju raka vinster utan något poängtapp alls den här säsongen på hemmaplan, den bröt en känsla av optimism som ändå började infinna sig. Den följdes upp av fyra tappade poäng borta mot Southampton och West Ham.

Det där har också fått tydliga konsekvenser för atmosfären på Emirates under de senaste veckorna. Två raka matcher har nu Arsenal spelat och vunnit på Emirates, mot Newcastle och nu senast mot West Ham i Ligacupen, men bara med 1-0 och det har har rått en avslagen, pessimistisk och vissa skulle kanske till och med säga uppgiven stämning på arenan. Detta alltså trots att Arsenal har vunnit matcherna. En slags väntan på säsongens oundvikliga konklusion.

Men nu symboliserar julhelgen mer än kanske någon annan helg det nya hoppet och löftet om en bättre värld. Alltså är det på kvällen innan julhelgen som Arsenal har möjlighet att dra sig själva och hela sin hemmaarena upp ur det höstmörker som omslutit dem, att tända tusen juleljus med en riktigt stark match på hemmaplan och med en väldigt viktig vinst mot Liverpool, en av deras främsta konkurrenter i ligan för närvarande.

Samma Liverpool som var de första att verkligen slänga ett järnrör rätt in i Arsenals maskineri den här säsongen med deras imponerande 4-0-seger i augusti på Anfield. En vinst som kom till på ett sätt som, tillsammans med Man Utds liknande typ av seger för några veckor sedan, alltför väl påminde om Arsenals bekymmer och defensiva brister. Farhågan om en upprepning lär ligga som en våt filt över Emirates den här kvällen.

Arsenal har haft sina klassiska bekymmer mot andra storklubbar den här säsongen, men kanske framför allt på bortaplan. Hemma på Emirates har å andra sidan deras lycka varit av blandad karaktär. De gjorde en strålande match mot Tottenham och vann det prestigederbyt. Å andra sidan förlusten mot Man Utd, en förlust där många däremot ändå ville se de positiva sidorna med själva insatsen, i alla fall offensivt.

Liverpool har inte ett lika bra försvar som Man Utd, även om Man Utds försvar den kvällen knappast höll världsklass, och Liverpool har sannerligen ingen David De Gea i målet. Däremot är Liverpool normalt sett betydligt dödligare i sitt kontringsspel än vad Man Utd var den gången, och Jürgen Klopp kommer ha sin matchplan helt och hållet klar för sig. Den kommer inte överraska någon, även om den ändå mycket väl kan komma att överraska Arsenal.

När Arsenal möter Liverpool brukar det bli väldigt öppna matcher. Det är ett möte som har gett oss några riktiga klassiker genom åren, med böljande fotboll och mängder av mål. Underhållning är närmast en garanti även om det kanske inte alltid kan sägas detsamma om kvaliteten. Den krypande känslan är däremot att en öppen matchbild är något som framför allt Liverpool vinner på och är bäst på att utnyttja av dessa båda lag.

Men om kvällens match är en möjlighet eller en uppmaning, beroende på hur man vill se på saken, för Arsenal att visa sin kvalitet så måste kanske detsamma sägas om Liverpool. Hur bra är egentligen Liverpool? Det är en fråga som ännu söker sitt svar den här säsongen. Förvisso har Liverpool blivit bättre på att städa av de något mindre klubbarna den här säsongen men har å andra sidan ett klart sämre facit mot övriga storklubbar än tidigare år.

Vinsten på Anfield mot Arsenal är egentligen deras enda framgång i det avseendet. I övrigt är det två oavgjorda matcher på hemmaplan, mot Man Utd och mot Chelsea, och två jätteförluster på bortaplan mot Man City respektive Tottenham. Det där är inte något strålande facit och i synnerhet bortaplan verkar ha blivit ett problem för Liverpool. Kommer Arsenal kunna förlänga den plågan ikväll eller kan Liverpool sätta streck i den debatten?

Kanske är det något Liverpool snart måste göra. Det har gjorts stor sak av Liverpools resultat på bortaplan under senare tid och det har hållits hög profil med uttalanden i stil med att de kan vinna mot vilket lag som helst om de har en bra dag. Vilket kan ses som spektakulärt dumma saker att säga efter exempelvis en match mot Bournemouth. Måste man säga sådana saker finns det normalt sett en anledning till det.

Nu är inte detta en match som Liverpool nödvändigtvis måste vinna, utan en match där oavgjort eller att inte förlora vore ett helt acceptabelt resultat att få med sig, och det vore knappast den första matchen Liverpool och Jürgen Klopp genomför den här säsongen med den utgångspunkten. Detta kan ge Liverpool en viss fördel i den här matchen då det gör det möjligt för dem att vara lite mer avvaktande, inväntandes och utnyttjandes Arsenals misstag och ytor.

Det är Arsenal som framför allt måste vinna den här matchen. Det är Arsenal som måste vinna, skingra mörkret och tända tusen juleljus runt Emirates, och återställa en känsla av optimism och oslagbarhet på hemmaplan. Viktigt inte bara för de tre poängen utan för hela säsongen. Konsten ligger i att vända detta förhållande till sin fördel, att genomföra matchen med större energi och djupare desperation än sina motståndare. Det lyckades mot Tottenham.

Det har alla chanser att lyckas även mot Liverpool.

Publicerad 2017-12-22 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons