Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
49v

Newcastle måste komma ihåg att de ännu bara är halvvägs till framtiden

Engelska klubbar kritiseras många gånger för att vara för dåliga på att planera för framtiden. Newcastles problem under långa stunder den här säsongen har snarast varit något av det motsatta. Att de har varit så fokuserade på den tänkta framtiden att de i någon utsträckning verkar ha tappat fokus på den nutid de trots allt fortfarande har att brottas med.

Helt märkligt är det naturligtvis inte. Så universellt illa omtyckt är Mike Ashleys ägarskap av Newcastle och så omfattande är de problem han dragit på klubben att det bara kan ses som naturligt att supportrar, spelare, personal, media med flera dras med lite i entusiasmen som uppstår när det alltså verkar vara så nära förestående med en ny ägare och ett uppköp av klubben.

Kvällens motståndare i Man City kan så klart på alla sätt vara en påminnelse om varför och om vad nytt ägarskap i en klubb av dylik storlek faktiskt kan innebära, och som Newcastles supportrar inte minst drömmer om. Man City var generöst beskrivet en engelsk storklubb i ligans mittregioner, mindre än tio år senare leder de utvecklingen inom engelsk och europeisk fotboll.

Det vore kanske något önsketänkande för Newcastle att se en liknande utveckling framför sig inom de närmaste tio åren. Men om Newcastle som klubb får organisatorisk kompetens och finansiella resurser i paritet med de sex engelska storklubbarna så har de alla chanser att konkurrera på helt liknande villkor med dem. Bara det ett stort steg i rätt riktning.

Men då måste Newcastle först se till att inte ta ett jättekliv i helt fel riktning, vilket så klart en nedflyttning till EFL Championship i det här läget vore. Ett sådant snedsteg gick att reparera omedelbart en gång. Att göra det en andra gång kan visa sig betydligt svårare. Men åtta förluster på de tio senaste matcherna har gjort det till en fullt påtaglig risk för Newcastle.

Nya ägare vore naturligtvis enormt viktigt för Newcastle. Men utmaningen för Newcastle och för Rafa Benitez är att nu lägga den frågan helt och hållet åt sidan och istället fokusera på nutiden, mer konkret att faktiskt hålla sig själva kvar i Premier League. Ska Newcastle lyckas med det måste de bygga vidare på vinsten mot West Ham förra omgången.

I rent omedelbara termer handlar det inte minst om att försöka bli det första laget i Premier League att besegra Man City den här säsongen. Få saker skulle kunna ge Newcastle mer energi och momentum än just en sådan seger. Det går att föreställa sig elektriciteten på St James Park om något sådant skulle visa sig vara på väg att bli verklighet under kvällen. En underbar arena vid rätt tillfällen.

På kort sikt ligger Newcastles och Rafa Benitez fokus på hur klubben ska lyckas förstärka under januarifönstret. Det är naturligtvis ingen tillfällighet att Benitez har utövat alla möjliga påtryckningsmedel för att säkerställa att Newcastle investerar pengar på nya spelare under januari, och att Newcastle gör det så tidigt som möjligt i januari.

Mycket handlar självfallet om vilka spelare som faktiskt kommer vara tillgängliga för Newcastle under januari, men Rafa Benitez har inte varit blyg med att han anser tre-fyra nya spelare vara nödvändigt för att göra laget konkurrenskraftigt nog att hålla sig kvar i Premier League. Rafa Benitez har naturligtvis alla skäl att vilja göra detta helt klart, han har blivit lurad på konfekten förut.

När Rafa Benitez beslutade sig för att stanna kvar i Newcastle sedan de åkt ur Premier League för två år sedan presenterade han sin plan för laget som Mike Ashley skrev under på. Men förra januarifönstret såg löften om förstärkningar rinna ut i sanden, och löften om förstärkningar i somras inför återkomsten till Premier League slutade med en nettospendering motsvarande £19m.

Rafa Benitez vet att löften om investeringar i spelartruppen från Mike Ashley inte är mycket värda. Förhoppningen den här gången är att den högst konkreta betydelsen av att hålla sig kvar i Premier League och inte äventyra försäljningen av klubben kan öka incitamenten att leva upp till dessa löften, i synnerhet om kostnaden kan skeppas vidare till de tänkta nya ägarna.

Det är kanske inte alldeles självklart exakt vilka spelare, eller vilken typ av spelare, som Rafa Benitez anser sig vilja ha till Newcastle under januari. Eller att vad Benitez vill ha nödvändigtvis är vad laget faktiskt behöver. Det mesta tyder dock på att Benitez kommer rikta in sig på en målvakt, en defensiv mittfältare, en offensiv playmaker, och en anfallare.

Karl Darlows och Rob Elliotts målvaktsinsatser har lämnat mycket övrigt att önska för Newcastle, och att Benitez inte riktigt verkar kunna bestämma sig för en given etta mellan dem säger kanske det mesta. Där finns också känslan utifrån vad vi vet om tidigare starka Benitezlag att Newcastle för närvarande saknar det där rivjärnet till defensiv mittfältare, sin Javier Mascherano kort sagt.

Många skriker efter anfallare till Newcastle och det är definitivt något som Rafa Benitez själv har sett som ett problemområde. I det avseendet är han kanske i någon mening fånge i sitt eget sätt att se på världen för i klubben har han redan både Dwight Gayle och Aleksandar Mitrovic. Framför allt Mitrovic är en spelare med potential. Men Benitez verkar inte ha något förtroende för spelaren.

Men kanske är inte problemet enbart anfallarna, utan även vilka som bygger upp anfallen och skapar målchanserna. Newcastle har som lag behövt skapa relativt många chanser för varje mål de gjort under säsongen, vilket är ett tecken på att chanserna inte alltid är av den högsta kvaliteten. En offensiv playmaker centralt i planen, en tia helt enkelt, vore tänkt att adressera den svagheten.

Vi fick så klart en påminnelse om bredden i Newcastles spelartrupp, effekten av flera år av värvande med hagelbössa under Mike Ashley, när såsom från ingenstans Henri Saivet plötsligt dök upp igen mot West Ham senast och var i högsta grad delaktig i segern. Men det kan finnas en benägenhet att hoppas på lite för mycket från sådana spelare som riskerar vara dagsländor.

Newcastle behöver en stabil och stark spelartrupp snarare än stjärnskott. Newcastle behöver värva med prickskyttegevär snarare än hagelbössa. Newcastle behöver en vinst mot Man City på St James Park ikväll. Newcastle behöver lägga framtiden åt sidan under de kommande månaderna och istället lägga all sin kraft, sin energi och sitt fokus på nutiden.

Om Newcastle och Rafa Benitez lyckas med det så spelar de i Premier League också nästa säsong.

Publicerad 2017-12-27 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons