POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Varken Liverpool eller Everton har råd att vara snobbiga med FA-cupen

Everton och Liverpool har drabbat samman flera gånger tidigare genom FA-cupens långa historia och det har producerat några av FA-cupens mest episka och storslagna matcher. Det har varit heta derbyn mellan två av Englands mest framgångsrika klubbar, båda naturligtvis med sina sikten inställda på att vinna FA-cupen och ta hem ännu en titel.

Så borde det självklart kunna bli även den här kvällen när Merseyside hukar sig inför ett derby i den tredje omgången under Anfields flodljus. Men istället finns det historiska skäl att anta att det blir en match som både Jürgen Klopp och Sam Allardyce kommer sky som pesten, och inte alls särskilt bekymra sig om ifall de förlorar eller ej. FA-cupen är knappast deras kopp te.

Liverpool under Jürgen Klopp har aldrig riktigt gjort något avtryck i FA-cupen och har i själva verket aldrig passerat den fjärde omgången, efter att ändå ha lottats på hemmaplan mot först West Ham och ifjol Wolves. Sam Allardyce har nästan gjort en karriär av att visa sitt förakt för FA-cupen genom att ställa upp med närmast intill löjeväckande roterade lag.

Det märkliga kan tyckas vara att både Liverpool och Everton borde se FA-cupen som en stor möjlighet den här säsongen. Liverpool kommer inte vinna ligan den här säsongen, och Champions League känns ändå som ett långskott. FA-cupen är den bästa kvarvarande titelchansen för ett Liverpool som ändå behöver börja vinna titlar för att öka klubbens star power.

Detsamma måste sägas om Everton men också med ett tillägg. Everton gick in i den här säsongen med stora ambitioner som blev till besvikelse. Nu står det ändå rätt klart att Everton i alla fall inte kommer åka ur Premier League, så vad har de i så fall kvar att spela för den här säsongen? Evertons hela joie de vivre under våren borde vara en riktig tilt på FA-cupen och deras första titel på 23 år.

Ligacupen brukar ofta drabbas av en återkommande kritik. Den tas inte på allvar av storklubbarna som börjar bry sig först när cupen går in i sina avslutande omgångar. Det spelas reservuppställningar och kids och den används som ett sätt att lufta sina fringe players. Allt detta stämmer så klart. Vad som ofta glöms bort är att det stämmer precis lika väl för FA-cupen.

Det är i själva verket den roll som inhemska cuper har fått inom den moderna fotbollen, där Champions League och det europeiska cupspelet har tagit över en så stor del av vardagspratet, och där de storklubbarna samlar på sig enorma spelartrupper. Detta enkla förhållande skulle kunna göras till en styrka, om man valde att sluta försöka se FA-cupen och Ligacupen som något de inte längre är.

Även på ett annat sätt har FA-cupen adopterat ett av Ligacupens traditionella kännetecken, nämligen att fungera som test case för ny teknik. Från och med den här säsongen prövas alltså VAR i FA-cupen, givetvis med ett öga att det ska introduceras fullt ut inom kort. Exakt vilket format som kommer användas är jag inte helt inläst på, men Erik Hadzics erfarenheter från Serie A är nedslående.

Även från ett svenskt perspektiv kommer FA-cupen med nyheter. Rättigheterna till FA-cupen har gått från Viasat till Discovery, vilket innebär att vi kommer få följa FA-cupen på Kanal 5, Eurosport och dessa kanaler. Positiva nyheter som jag ser det. Det skadar aldrig med variation i rösterna som pratar om den engelska fotbollen, och kanske ett hungrigare team som tar sig an FA-cupen.

För Liverpool och för Everton har försnacket handlat till stor del om spelare på väg in till klubben eller spelare på väg ut ur klubben. Många spekulerar bland annat i om Virgil Van Dijk kommer göra sin debut för Liverpool ikväll, samtidigt som det för Evertons räkning pratas om att möjligen hinna göra klart med Cenk Tosun från Besiktas för spel ikväll. Vilket låter rätt osannolikt.

Annars är det framför allt Philippe Coutinho-sagan som fortsätter besvära Liverpool det här transferfönstret. Coutinho som återigen verkar ha drabbats av den märkliga fysiska åtkomman som tydligen hänger ihop med att det drar från det öppna transferfönstret. Coutinho kommer inte till spel ikväll, och det återstår väl att se om han alls kommer till spel mer för Liverpool.

Utöver Philippe Coutinho verkar det inte heller som om Mohamed Salah startar, Liverpools främste målskytt och viktigaste spelare hittills under säsongen. Salah sägs dras med en lättare skada, liksom Coutinho. Det är väl kanske tveksamt vilket värde som ska tillmätas dessa uppgifter. Lite påpassligt kan det tyckas vara att Salah är borta enbart precis så att han bara missar den här cupmatchen.

Det finns ändå en hel del som talar för möjligheten att båda lagen kommer gå för fullt den här kvällen. Båda lagen borde vilja vinna titlar. Det är naturligtvis ett derby och det är därför en typ av match som båda klubbarna minst av allt vill förlora. Dessutom är det över en veckas vila inför nästa match, så det drabbar just inget att verkligen blåsa ur systemen ikväll.

Vinner Everton ikväll lyckas de i själva verket med något de ännu inte gjort under 2000-talet, det vill säga vinna på Anfield. Senast de lyckades med den bedriften var 1999. Vad de däremot har lyckats med ett antal gånger är att spela oavgjort på Anfield, och det är så klart också ett sätt att ta sig vidare till den fjärde omgången av FA-cupen, via omspel på Goodison Park.

Jag är säker på att både Jürgen Klopps och Sam Allardyces ögon tindrar över den möjligheten till en extra derbymatch om några veckor. Men först får vi kanske se om kvällens match lyckas leva upp till tidigare upplagor av Merseysidederbyn i FA-cupen. Viljan att vinna, vare sig det gäller derbyt specifikt eller FA-cupen som helhet, borde vara lika stor för båda klubbarna.

Ingen av dem borde ha råd att vara snobbig gällande FA-cupen.

Publicerad 2018-01-05 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå