Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Sheffield Wednesday anställer expert på uppflyttning från Tyskland

Det har varit några kaotiska julveckor för Sheffield Wednesday. Beslutet kom den 23 december att sparka Carlos Carvalhal. Därefter har följt två veckor av ovetskap om vem som skulle ersätta honom. Under dessa två veckor har Sheffield Wednesday både hunnit med att anställa den kontroversiella Katrien Meire som VD, samt även förlora två av tre matcher.

Det där har naturligtvis resulterat i ett omfattande missnöje med Dejphon Chansiri, Sheffield Wednesdays ägare. Ett missnöje som inte såg ut att mildras av beskedet som kom under fredagen att Sheffield Wednesday anställde Jos Luhukay som ny manager. En 54-årig holländsk-tysk tränare med en i alla fall för engelsk fotboll tämligen anonym meritförteckning.

ANNONS

Nu finns det ibland en överdriven misstänksamhet mot nya tränare bara för att de inte redan är kända i engelsk fotboll. Slavisa Jokanovic var ett helt okänt namn även han men tog redan under sin första säsong Watford upp i Premier League. David Wagner är även han ett exempel på en tränare som kom lite från ingenstans och fick stora framgångar med Huddersfield.

Vi funderade tidigare i veckan på vilka frågor som bör ställas för att producera en lyckad anställningsprocess. Det gällde hur väl en manager passar ihop med en klubbs faktiska behov, i vilken utsträckning managern har en för klubben relevant erfarenhet, om managerns taktiska filosofi passar in i klubbens idé, hur bra de är på att utveckla spelare och så vidare.

Här finns det ändå anledning att tänka att Sheffield Wednesday faktiskt har en tydlig idé med anställningen av Jos Luhukay, som har gjort sig ett namn i tysk fotboll just genom att ha varit väldigt skicklig på att få klubbar uppflyttade från 2. Bundesliga till Bundesliga, något han lyckats med i Augsburg, Hertha Berlin och Borussia Mönchengladbach.

ANNONS

Profilen på dessa tre tyska klubbar påminner naturligtvis en hel del om just Sheffield Wednesday. Vi pratar om förhållandevis stora klubbar, samtliga med ett publiksnitt över 30,000 åskådare. Även Sheffield Wednesday är så klart en med engelska mått mätt förhållandevis stor klubb. Det är ett nytt land och en ny liga, men det finns mycket Jos Luhukay borde känna sig hemma med.

Han är van vid att lyckas bli uppflyttad till den högsta divisionen. Han är van vid att jobba i och med förhållandevis stora klubbar. Sheffield Wednesday är en stor klubb i EFL Championship med uppenbar ambition att ta sig upp i Premier League, men som underpresterat hittills under säsongen. Jos Luhukays profil och erfarenhet är i högsta grad relevant för Sheffield Wednesdays behov.

Det är ingen garanti för framgång, men det kan mycket väl vara vad som gör chansen till framgång så stor som möjligt. Att istället fokusera på att anställa ett mer känt namn kan möjligen ge en större inledande känsla av trygghet och möjlig framgång, men vi ser den typen av anställningar misslyckas i minst lika hög utsträckning, även om det kanske märks mindre.

ANNONS

Nu motsvarar knappast Jos Luhukay stereotypen av den tyskt skolade tränaren, spelandes en öppen och expansiv fotboll. Luhukay representerar kanske mer motbilden, en disciplinär tränare som kräver hårt jobb av sina spelare och som i första hand fokuserar på defensiv organisation och trygghet. Gladfotboll står knappast på agendan, men väl resultaten.

Det borde inte vara något som skrämmer Sheffield Wednesday. Under en säsong där just resultaten hittills inte varit tillfredsställande, och där Sheffield Wednesday har 13 poäng upp till playoff-strecket att hämta upp, är det nog just fokus på resultat som är huvudsaken. Och det var knappast så att Carlos Carvalhal representerade böljande anfallsfotboll i första hand.

Graden av allvar är svår att bedöma, men tyska Bild sammanfattade hur som helst Jos Luhukays fem så kallade träningsteser: 1) Att vinna bygger laganda, 2) Taktiken lyckas eller misslyckas på grund av förberedelser, 3) Att spela fem eller sex olika system är nonsens, 4) Vi är inte här för att ha roligt, samt 5) Om spelarna är glada när de gör något så gör de det bättre.

ANNONS

Att vinna är viktigare än att underhålla. Hårt arbete och noggrannhet ökar chanserna att vinna. Enkelhet och tydlighet är viktiga ledord för lagets framgångar. Ett lag som vinner är ett lag som har roligt. Det är kanske inte värderingar som kommer göra Jos Luhukay till en av den moderna fotbollens darlings och pseudoreligiösa profeter.

Men om Jos Luhukay med dessa värderingar tar Sheffield Wednesday tillbaka till Premier League så räcker det nog till för att bli profet i sin nya hemstad. Och då kommer han nog inte längre heller vara särskilt anonym för engelsk fotboll. Och vad man än har att säga på förhand om anställningen av Jos Luhukay på förhand så är den i alla fall betydligt mer intressant än exempelvis Steve McClaren.

Även om de båda möjligen har det gemensamt att de bryter på holländska.

Publicerad 2018-01-06 kl 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto