Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
40v

Kanon och kalkon från FA-cupens tredje omgång (plus lottningen)

FA-cupens tredje omgång är så gott som över. Vi inväntar bara kvällens heta rivalmatch mellan Brighton och Crystal Palace att avsluta helgen som sådan och därefter ett antal kommande omspel. Dags för summering och slutsatser således samt så klart att fundera lite över lottningen av den fjärde omgången som precis har genomförts där borta i England.

Detta med omspel kan så klart vara en obehaglig upplevelse för flera managers i Premier League som hellre mumsar på en begagnad urinoarpuck än krånglar in ännu en match i spelschemat. Denna nesa har alltså drabbat Chelsea, Leicester, West Ham, Bournemouth och Swansea. Men frågan är väl om Arsenal, Burnley, Stoke och Everton egentligen känner sig lyckligare för närvarande. Hardly.

Den tredje omgången omgärdades så klart av det vanliga pratet om Premier League-klubbar som skulle ta FA-cupen på allvar. Detta handlar så klart alltid om hur starka lag som ställs ut på planen. Nu valde däremot flertalet klubbar på tabellens båda halvor att ställa ut starka lag, och med något enstaka undantag ställdes definitivt ut lag som var bra nog att i alla fall inte behöva förlora.

Om förra säsongens stora berättelse handlade om nonleague-lagen så var det den här helgen League Two-klubbarna som klev fram i rampljuset. Coventry besegrade Stoke, Notts County besegrade Brentford och Newport besegrade Leeds. I Newport såg vi världens vänligaste planinvasion och tränaren Michael Flynn var härligt glad efter vad han beskrev som sin bästa upplevelse.

Hur TV sänder från FA-cupens tredje omgång förblir konstigt. För att vara en fotbollshelg som ändå framför allt handlar om bredden i engelsk fotboll är det märkligt hur BBC inte tar fasta på det i sin sändning utan klamrar sig fast vid ett gammalt format. Givet det stora antalet matcher vore som jag ser det ett multimatch-format både mer rättvist och relevant. Men annars då?

KANON

Omspelen. Jag var redan inför omgången exalterad över Wigans och Wolves sammandrabbningar med Premier League-kalibrigt motstånd, och jag blev sannerligen inte besviken. Wigans match mot Bournemouth var en dramatisk berg- och dalbana och Wolves match mot Swansea en hetlevrad thriller. Båda matcherna slutade oavgjort. Både Wigan och Wolves känns rätt trygga i sina positioner som serieledare i sina respektive divisioner så de har verkligen möjligheten att gå all-out. Två härliga omspel att se fram emot.

Debuten. Låt gå för två saker. Dels för att målet i sig knappast betalade tillbaka hela transfersumman som några halvskojade om. Dels för att debuten möjligen blir lite väl hypad enbart av målet i sig. Men det finns onekligen sämre sätt att presentera sig som ny jättevärvning på Anfield än att i matchens slutminuter avgöra ett FA-cupderby mot Everton. Det var naturligtvis vackert och något som fick fotbollens kolportörer att omedelbart börja skalda. Dessutom hölls Liverpools feelgood-tendens med sena matchavgöranden vid liv.

De ljusblå. Nej, inte dem, de andra. Det mesta av uppmärksamheten riktades efter matchen av förklarliga skäl mot Stoke, men vilken triumf det också måste ha varit för Coventry och dess supportrar, vilket minst sagt också hördes på Ricoh Arena där trycket var kompakt. Så länge har den klassiska klubben lidit under den engelska proffsfotbollens kanske klantigaste ägare som dragit den ända ned i League Two. Som supportrarna har förtvivlat. Kanske kan den här triumfen och hoppet om en storklubb i nästa omgång hålla liv i kampen.

KALKON

Arsenal. Arsene Wenger har aldrig tidigare åkt ut i tredje omgången, och har vunnit FA-cupen tre av de fyra senaste säsongerna. Var det en slags hybris vi såg här? Det sades innan matchen att Arsenals lag hade vunnit alla matcher tidigare i Ligacupen och i Europa League, men jag är tveksam till att det laget faktiskt vunnit någon match lika svår som en cupmatch borta mot Nottingham Forest. Att inte ens sätta några jokrar på bänken? Det var en grov felbedömning, och 2-4 var ett resultat som snarast smickrade Arsenal.

FJÄRDE OMGÅNGENS LOTTNING

Liverpool – West Brom. Ännu en potentiell fallgrop för Liverpool men givet att de än en gång lottats på hemmaplan en match de borde kunna känna sig ganska säkra att vinna. West Brom lär ha annat i tankarna.

Peterborough – Fleetwood Town/Leicester. Peterborough vände och vann starkt i tredje omgången borta mot Aston Villa och bör nog kunna ha rätt goda förhoppningar om att kunna ta sig till femte omgången härifrån.

Huddersfield – Birmingham. Om Huddersfield slog ut ett bottenlag från EFL Championship på bortaplan i tredje omgången bör de helt säkert kunna slå ut ännu ett bottenlag i EFL Championship på hemmaplan också i den fjärde.

Notts County – Wolves/Swansea. Notts County har en bra säsong och ligger i linje för uppflyttning från League Two. Imponerade stort genom att besegra Brentford borta i tredje omgången. Detta blir oavsett motstånd en härlig match.

Yeovil – Man Utd. Cupromantikernas ögon tåras. Det lägst placerade laget kvar i FA-cupturneringen får Man Utd på hemmaplan, där de precis slagit ut Bradford ur cupen. Det ska inte kunna gå, men man vet aldrig.

Carlisle/Sheff Wed – Stevenage/Reading. Omöjligt att sia alltför mycket om den här matchen utom att den förmodligen kommer stå mellan Sheffield Wednesday och Reading på Hillsborough.

Cardiff/Mansfield – Man City. Mansfield höll nollan borta mot Cardiff och har nu möjligheten att på hemmaplan spela till sig en monstermatch mot Man City hemma på Field Mill. Men Cardiff vore det tuffare motståndet.

MK Dons – Coventry. Kanske inte precis det glamourösa motstånd som Coventry hoppades på efter att ha slagit ut Stoke i den tredje omgången, men MK Dons är ändå en trevlig match och med goda möjligheter att gå vidare.

Millwall – Rochdale. Millwall körde över Barnsley hemma på The Den i den tredje omgången och kommer förmodligen göra detsamma med Rochdale som har det kämpigt i botten av League One.

Southampton – Watford. En av den fjärde omgångens öppnaste matcher på förhand mellan två lag som känns hopplöst oförutsägbara. Southampton gjorde en bra match mot Fulham och har fördelen av hemmaplan.

Middlesbrough – Brighton/Crystal Palace. Henke får lite extra skäl att kolla på kvällens match med ett extra intresserat getöga. Middlesbrough har oavsett utfall goda chanser att ta sig till den femte omgången.

Bournemouth/Wigan – Shrewsbury/West Ham. Wigan är på god väg att springa hem League One, var så när att slå ut Bournemouth på bortaplan, och bör ha goda förhoppningar att kunna ta sig till femte omgången.

Hull City – Nottingham Forest. Belöningen Forest fick av att besegra Arsenal var en bortamatch mot Hull City, vilket naturligtvis är en match de mycket väl kan vinna. En cup run är kanske precis vad mittenlaget Forest behöver.

Newport County – Tottenham. Omgångens andra makalösa lottning när Newport, som vände och vann mot Leeds på tilläggstid i söndags, tar emot stora Tottenham hemma på Rodney Parade. Stort för Micky Flynn.

Norwich/Chelsea – Newcastle. Efter 3-1-vinsten mot Luton blev det mycket prat om möjligheten att göra något i FA-cupen för Newcastle. Den ambitionen kommer onekligen kunna sättas på rejäla prov i den fjärde omgången.

Sheff Utd – Preston. Hög kaliber på den här matchen mellan två framstående lag i EFL Championship. Öppen match som båda har möjlighet att vinna men med Sheff Utd som knappa favoriter.

Publicerad 2018-01-08 kl 20:37

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons