Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Arsenals tio bästa spelare genom tiderna

Fredagar, dessa härliga fredagar. Veckans sista dag när mer eller mindre all meningsfull verksamhet går på sparlåga från och med lunch. När man bara är några få timmar ifrån att få klocka ut och inleda fredagsmyset med tacos, chips och whatever. Och naturligtvis med den nervöst laddade vetskapen att man har en hel lång fotbollshelg framför sig.

Det gäller att hitta något lättsmält att fördriva tiden med. Det är sällan så mycket som händer inom fotbollen på just fredagar, då koncentrationen istället flyttats över till nästa match. Kommande fredagar när inget annat kommer ivägen tänkte jag därför ägna åt det förhoppningsvis upplysande projektet att diskutera de större engelska klubbarnas tio bästa spelare någonsin.

ANNONS

Hur ska sådana listor egentligen konstrueras på ett trovärdigt sätt? Det första steget är så klart att acceptera att alla listor är subjektiva. Men hur ska man egentligen kunna rättvist jämföra en spelare man följt regelbundet under flera år med spelare man kanske bara hört talas om eller kanske som mest sett några gryniga filmklipp av, spelare man inte har någon riktig relation till?

Det andra steget är kanske att acceptera att man aldrig riktigt kommer lyckas fullt ut. Men det finns sätt ändå sätt att bedöma historiens spelare. Att titta på rent objektiva meriter är ett sätt. Att lyssna på vittnesmål från de som har följt spelarna är ett annat. Det här är också metoder som är rätt effektiva för att förankra bilden av mer nutida spelare.

Först ut är Arsenals tio bästa spelare. En av de kanske svåraste klubbarna att göra en bra bedömning av givet att klubben har haft två storhetsperioder som befinner sig cirka 70 år från varandra. Och naturligtvis eftersom så många väldigt bra spelare genom åren har spelat för Arsenal. Men här är hur som helst min lista över Arsenals tio bästa spelare någonsin:

ANNONS

(10) David Seaman

En av de absolut bästa målvakterna under hela Premier League-eran och helt grundläggande för det Arsenal som vann titlar både under George Graham ch senare under Arsene Wenger. Var en omistlig beståndsdel i ett försvar som genom åren antagit närmast mytiska proportioner och blivit en del av den engelska fotbollens kulturarv.

(9) Alan Smith

Anfallare bedöms i huvudsak på målen de gör men Alan Smith bidrog med mycket mer än så till Arsenals spel. En allround-anfallare som ändå bidrog med 115 mål till Arsenal under cirka tio år från 1980-talets mitt. Viktig anfallare i det Arsenal som mot slutet av 1980-talet skulle bryta Liverpools hegemoni och svarade för avgörande mål både i ligan och i europeiskt cupspel.

(8) Eddie Hapgood

Var en av de stora spelarna i Herbert Chapmans fantastiska Arsenal under 1930-talet och gjorde 440 matcher för Arsenal under 17 år, varav de fem sista åren blev avbrutna på grund av världskriget. Utvecklades till en föregångare i en stolt Arsenaltradition av kraftfulla ytterbackar, som skulle vinna fem ligatitlar och två FA-cuptitlar med Arsenal.

ANNONS

(7) Ted Drake

Under fem fulla säsonger under 1930-talet var Ted Drake Arsenals bästa målskytt under samtliga dessa fem säsonger. Gjorde helt fenomenala 134 mål på 184 matcher för Arsenal och hjälpte klubben till två ligatitlar och en seger i FA-cupen. Typifierade tidigt vad som skulle komma att bli den klassiska bilden av engelsk centertank, hård och kraftfull.

(6) Liam Brady

En klubblegend i sin egen rätt som i sådana här sammanhang kanske alltid kommer lida lite av att ha spelat i förhållandevis svaga Arsenalupplagor, kanske lite motsvarande Bryan Robson i Man Utd. Hans enda titel var en FA-cupvinst 1979 men i övergången från 1970-tal till 1980-tal var Brady samtidigt en av Europas allra bästa spelare med många klassiska insatser för Arsenal.

(5) Patrick Vieira

Spelare med ikonisk status i Arsenal vars ledaregenskaper och skicklighet som spelare med rätta har hyllats, och saknats sedan han lämnat klubben. Var med redan från början av Arsene Wengers lagbygge som tog Premier League med storm mot slutet av 1990-talet och var med längs hela den resa som skulle komma att skriva in Arsenal i historieböckerna.

ANNONS

(4) Alex James

Lagkapten och ledargestalt i det Arsenal som vann tre raka ligatitlar mellan 1933 och 1935, och sex ligatitlar totalt under 1930-talet. Det här var ett Arsenal som var en av de stora taktiska föregångarna och Alex James var spelaren som med sin intelligens, spelförståelse och förmåga att foga samman försvar och anfall förkroppsligade detta Arsenal. Sin tids Eric Cantona.

(3) Thierry Henry

I många omröstningar utsedd till Arsenals allra bäste spelare någonsin, och med viss rätt även om jag alltså inte riktigt håller med. Fantastisk teknik, otrolig som avslutare, mer eller mindre komplett som anfallare. Arsenals främste målskytt genom tiderna. Var på något sätt personifieringen av den elegans som Arsenal ansågs representera under 2000-talet.

(2) Tony Adams

Det säger något alldeles fantastiskt om Tony Adams inte bara att han lyckades restaurera sin egen karriär från alhoholismens svårigheter, utan även som mittback lyckades nå framgång under två helt olika tidsperioder inte bara för Arsenal utan för engelsk fotboll som helhet. Talisman i klubben och en fantastisk karaktär och ledargestalt, över 700 matcher för Arsenal.

ANNONS

(1) Dennis Bergkamp

Ett veritabelt spelgeni som såg möjligheter på fotbollsplanen som ingen annan och i mina ögon den kreativa kraft som låg bakom inte bara sin egen utan flera andra spelares briljans i Arsenal under sin tid med klubben. Har presterat några av Premier Leagues mest briljanta mål någonsin och var en av de första att knäcka engelska föreställningar om vilka spelare som kunde lyckas i England.

 

Publicerad 2018-01-12 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto