Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
43v

Alexis Sanchez till Man Utd är mer intressant som fotboll än som prestige

Pengar eller Pep! Det tog inte många millisekunder för samtalet att reduceras ned till den floskeln så fort nyheten förmedlades att kanske var Alexis Sanchez ändå inte på väg till Man City utan till Man Utd. Som om Sanchez inte hade varit otroligt välbetald också av Man City. Som om enda skälet att tänka sig att vilja spela för Man Utd vore pengar. Prestige gör oftast folk dummare.

Det är förvisso helt sant som flera har konstaterat att om Alexis Sanchez sökte titlar vore Man City på kort och åtminstone medellång sikt det mest rationella alternativet. Men om det enda som krävs är lite extra pengar för en spelare att välja en annan klubb än Man City kanske detta att ”alla vill spela för Pep!” inte längre låter riktigt lika övertygande.

Alla har naturligtvis sin story att sälja och ömt vårda. Pepologer och Man City-anhöriga inte minst. Att Man City kommer vinna ligan den här säsongen känns givet, men hur delaktig skulle Alexis Sanchez känna sig i det? I Champions League finns inga garantier, inte heller för kommande ligasäsonger. Där så klart Man Utd med flera klubbar kommer utmana Man City.

Är det således en kupp för Man Utd att värva Alexis Sanchez framför näsan på Man City? Nej, det kan jag inte tycka. För det första var Man Citys behov av spelaren redan från början något tveksamt, dessutom finns det något betydligt mer sympatiskt för Man City med att fortsätta satsa på sina unga stjärnskott. För det andra måste det ses som ren idioti att ha ”kuppa” som transferstrategi.

Vore sådan idioti Man Utd det minsta främmande? Nej tyvärr, måste bli det trista svaret. Ända sedan Alex Ferguson tackade för sig har snarast ett sådant kortsynt egotänk styrt Man Utds transfers. Värvningar som har handlat minst lika mycket om att visa hur stora och starka man är som om att bygga ett starkt lag. Minst sagt med blandade resultat.

Alexis Sanchez är 29 år gammal. Återigen känns det således som en värvning Man Utd gör inte så mycket med tanke på framtiden utan mer som en tanke på här och nu. Inte nödvändigtvis något fel med det så klart, här och nu är som vi alla ser ett område där Man Utd behöver förstärkas. Men det måste ändå undras om inte fler värvningar finns som kan åstadkomma båda två?!

Men det vore dumt att klaga och vara alltför kritisk. Alexis Sanchez har varit en av Premier Leagues och världens bästa fotbollsspelare under de senaste fyra-fem åren och har lika många år kvar på toppen. Han är en briljant spelare som långa stunder har burit Arsenal på sina axlar. Att värva Alexis Sanchez gör i ett slag Man Utd starkare och en av deras konkurrenter väsentligt svagare.

Där finns självfallet de som påpekar Alexis Sanchez beteende, hans sätt att vifta på armarna och klaga på sina lagkamrater på planen, och hur det påverkat lagandan i Arsenal. Beroende av situationen naturligtvis, dessutom oklart om problemet här verkligen var Sanchez. Därtill har det ju genom åren funnits andra spelare i Man Utd-tröjan som kunnat detta med att skälla på sina lagkamrater.

Att Alexis Sanchez i mångt och mycket är en individualist behöver det kanske inte råda någon tvekan om. Men det behöver ju inte vara någon nackdel och kanske är det i själva verket också ett argument varför Man Utd och José Mourinho i själva verket är en bättre fit för Sanchez än vad Man City och Pep Guardiola hade varit, och ett skäl varför Man City också valde att dra sig ur.

Pep Guardiola söker spelare som köper och underordnar sig den kollektiva spelidén, offensivt såväl som defensivt. Alexis Sanchez jobbar hårt och är en terrier, inget snack om den saken, men han är också något av en fri själ på planen, benägen att vilja följa sina egna idéer. Däri ligger förvisso hans geni men även hans begränsningar för Pep Guardiolas sätt att tänka fotboll.

José Mourinhos sätt att tänka fotboll, i synnerhet anfallsfotboll, utgår mer från det individuella och spelarnas egna förmåga att skapa chanser. Många ser detta som en svaghet och kan också vara det när laget och spelarna inte har en bra dag, då spelet lätt blir långsamt och förutsägbart. Då krävs oförutsägbara, kreativa och briljanta spelare. Alexis Sanchez är en sådan spelare.

Värvningen av Alexis Sanchez är alltså inte något steg mot en mer kollektivt orienterad anfallsidé för Man Utd under José Mourinho. Men det vore kanske inte heller realistiskt att vänta sig. Däremot är det kanske den bästa tillgängliga spelaren i världen just nu för den typ av mer individuellt orienterad anfallsidé som José Mourinho tillämpar med Man Utd.

Och kanske är det perspektivet som har försvunnit i allt prat om pengar och prestige som snurrat runt den här värvningen. Men kanske är det i själva verket som fotboll som Man Utds värvning av Alexis Sanchez är mest intressant och på det sätt som den framför allt förtjänar att förstås. Och betraktad som fotboll finns kanske bara ett sätt att beskriva den här värvningen.

Som en monstervärvning.

Publicerad 2018-01-20 kl 22:10

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons