Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Man Citys tio bästa spelare genom tiderna

Fredagar, dessa härliga fredagar. Veckans sista dag när mer eller mindre all meningsfull verksamhet går på sparlåga från och med lunch. När man bara är några få timmar ifrån att få klocka ut och inleda fredagsmyset med tacos, chips och whatever. Och naturligtvis med den nervöst laddade vetskapen att man har en hel lång fotbollshelg framför sig.

Det gäller att hitta något lättsmält att fördriva tiden med. Det är sällan så mycket som händer inom fotbollen på just fredagar, då koncentrationen istället flyttats över till nästa match. Kommande fredagar när inget annat kommer ivägen tänkte jag därför ägna åt det förhoppningsvis upplysande projektet att diskutera de större engelska klubbarnas tio bästa spelare någonsin.

ANNONS

Hur ska sådana listor egentligen konstrueras på ett trovärdigt sätt? Det första steget är så klart att acceptera att alla listor är subjektiva. Men hur ska man egentligen kunna rättvist jämföra en spelare man följt regelbundet under flera år med spelare man kanske bara hört talas om eller kanske som mest sett några gryniga filmklipp av, spelare man inte har någon riktig relation till?

Det andra steget är kanske att acceptera att man aldrig riktigt kommer lyckas fullt ut. Men det finns sätt ändå sätt att bedöma historiens spelare. Att titta på rent objektiva meriter är ett sätt. Att lyssna på vittnesmål från de som har följt spelarna är ett annat. Det här är också metoder som är rätt effektiva för att förankra bilden av mer nutida spelare.

Turen har kommit till Man City. De är speciella på så vis att de mycket väl kan visa sig vara den enda klubben i den här bloggserien där spelare som fortfarande är aktiva spelare för dem faktiskt kan hitta in på en sådan här lista, vilket på något sätt kanske säger något väsentligt om dem och om övriga klubbars nuvarande laguppställningar relativt sin historia.

ANNONS

Det är en populär nutida uppfattning att Man City inte är en storklubb, precis har blivit en storklubb tack vare sina oljepengar. Detta är en helt historielös uppfattning. Man City var redan tidigare en av Englands historiskt sett mest framgångsrika klubbar, en klubb med en stor supporterbas och rik tradition att bygga på. Vilket förhoppningsvis den här listan också speglar.

(10) Yaya Touré

Har kanske solkat ned sitt rykte en aning under sina sista år med Man City men det går inte att bortse från Tourés betydelse för att förvandla Man City från en nyrik storklubb med stora förhoppningar till ligavinnare. Dominant på mittfältet i Premier League under långa stunder och hans insatser för Man Citys första titlar på många årtionden tar in honom på den här listan.

(9) Billy Meredith

En unik spelare på så vis att han skulle ha en teoretisk chans att kunna ta sig in på en sådan här lista både för Man City och för Man Utd. Meredith gjorde totalt 15 säsonger med Man City och gjorde sin sista match för klubben som 49-åring, vilket är rätt otroligt. Livsfarlig målskytt som under sin första period i Man City hann med att göra 134 mål på 362 matcher.

ANNONS

(8) Peter Doherty

Precis som sin röda granne har Man City en mytomspunnen spelare i sin historia där det samtidigt finns en känsla av what if? Peter Doherty hann under 1930-talet med att göra 82 mål på 134 matcher för Man City innan andra världskriget kom att avsluta hans karriär i förtid. Det innebär däremot också att det inte riktigt finns någon gräns för fantasin om hur bra han kunde ha blivit.

(7) Mike Summerbee

Med över 400 matcher under tio år i Man City-tröjan var Summerbee en av de viktigaste spelarna när Man City vann tre titlar på fyra år mot slutet av 1960-talet och skulle komma att ta över efter Matt Busbys Man Utd som den dominerande klubben i staden. Lyckades från sin position som högerytter kombinera ett tekniskt spel med ett fysiskt spel.

(6) Francis Lee

Kanske bäst hågkommen som spelare i Man City men som spelare kanske desto mer värd att komma ihåg. Det går att hitta ett klassiskt klipp där Lee genom att svandyka på planen försöker visa för domaren att motståndaren filmade, vilket var särskilt prislöst givet Lees eget rykte i det avseendet. Men blödde för Man City och var deras hjärta på mittfältet under en mycket framgångsrik period.

ANNONS

(5) Frank Swift

Revolutionerade målvaktsposten långt innan det var på modernt att förändra målvaktsrollen i Man City. Det var med Frank Swift som de långa utkasten blev på ropet inom fotbollen. Hann med att vinna både den första och den andra divisionen med Man City under åren före och efter kriget, innan han tragiskt var en av dem som omkom i Münchenkatastrofen.

(4) Bert Trautmann

Kom till England som tysk fallskärmsjägare under andra världskriget. Krigsfånge således som skrev på för Man City efter kriget, och vann över publiken. Kanske mest känd för att ha spelat och vunnit en FA-cupfinal 1956 med bruten nacke. Men också en strålande målvakt som skulle komma att bli en förebild för en hel generation av engelska målvakter.

(3) Sergio Aguero

Man City saknar sannerligen inte anfallare genom åren. Eric Brook och Tommy Johnson inte minst, men ingen kan riktigt mäta sig med Aguero som under säsongen slog rekordet som Man Citys främste målskytt någonsin, trots att faktiskt bara ha spelat drygt sex säsonger för klubben. Hans mål i slutminuten av 2011-12-säsongen kommer så klart leva kvar i klubbens legender.

ANNONS

(2) David Silva

Det finns en populär teori att spanska spelare som inte spelar för Barcelona eller Real Madrid inte är lika bra. Häststrudel. David Silva har under hela 2010-talet varit en fantastisk kreativ kraft på Man Citys mittfält, styrt lagets tempo och varit en ständig skapare av målchanser. Arguably sett över hela årtiondet ligans bäste spelare under dessa år och fortfarande en kraft att räkna med.

(1) Colin Bell

Är jag en sucker för nostalgi? Nej, Colin Bell gör rätt för sin plats på den första platsen på en sådan här lista. En mångsidig och magnifik mittfältare som gjorde precis allt för Man City mellan de titelstinna åren i England och Europa 1966-79, som kombinerade mängder av mål med tröttlöst arbete. Kort sagt, en bättre variant av Steven Gerrard. Och han har läktaren att bevisa det.

ANNONS

:::

TRANSFERKOLLEN

Guido Carrillo, från Monaco till Southampton. Det fortsätter flöda spelare från Monaco till Premier League. Den här gången en med lite lägre profil. Southampton har sina välkända problem med anfallet och det här är naturligtvis deras sätt att försöka åtgärda detta. Den 26-årige argentinaren har spelat under Mauricio Pellegrino förut, i Estudiantes och bör kunna finna sig tillrätta i Southampton. Väl godkänd – (+++)

Publicerad 2018-01-26 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto