Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
37v

Alla andra klubbar värvar stort alltså måste också Tottenham värva?

Liverpool har värvat stort. Man Utd har värvat stort. Chelsea och Man City ser ut att vara på god väg att värva stort. Arsenal har värvat stort och verkar att döma av rapporterna inte vara riktigt klara ännu. Med andra ord, alla klubbar runt Tottenham i tabellen investerar rejält under januarifönstret, innebär det att även Tottenham behöver investera?

Det är i praktiken fem klubbar som slåss om tre kvarvarande Champions League-platser, mellan vilka klubbar det existerar en spread om elva poäng. Tottenham i sin tur ligger åtta poäng back men samtidigt tre poäng över golvet. Mest relevant är däremot att Tottenham befinner sig två poäng under det bildliga streck som skiljer Champions League från Europa League.

Den svettiga tabellsituationen för samtliga dessa fem klubbar ligger naturligtvis bakom investeringarna i januari. Att ta sig till Champions League är viktigt såväl sportsligt som ekonomiskt. När Liverpool värvade Virgil Van Dijk för vansinnigt stora pengar var det inte svårt att se det som startskottet för ett betydligt mer intensivt januarifönster än vad vi har vant oss vid under senare år.

Om nu Tottenhams samtliga konkurrenter investerar rejält under januarifönstret sätter det så klart ett tryck också på Tottenham att investera. Särskilt som de redan har ett mindre försprång att arbeta ikapp. Det kan i och för sig tyckas vara ett rätt dåligt argument för att själva värva, endast att konkurrenterna värvar alltså måste vi värva! Grupptryck som värvningspolitik.

Det är i och för sig inte en för Tottenham ovan position. De brukar befinna sig i den här situationen varje transferfönster. Konkurrenterna värvar samtidigt som Tottenham till synes släpar sig fram utan att något händer, och infödingarna som blir alltmer otåliga. Till slut gör de ändå sina värvningar. Tottenham har haft en tendens att agera senare under transferfönstret än andra klubbar.

Sett till positioner som Tottenham behöver förstärka är det framför allt de båda forwardspositionerna bredvid Harry Kane som skulle kunna höja laget ett rejält snäpp. Heung-Min Son har varit stundtals fantastisk under säsongen men Dele Alli befinner sig i en tung period och bakom dem är det tunt. Erik Lamela har hög kapacitet men känns fortfarande som ett osäkert kort.

Här ser det däremot ut som om Tottenham kan vara på väg att dra fördel av Arsenals preferens för good politics framför good policy detta januarifönster och hellre värva stora namn som Henrik Mkhitaryan och Pierre-Emerick Aubameyang som substitut för en flyktad Alexis Sanchez. Vilket verkar ha fått dem att sätta värvningen av Bordeauxs Malcom på paus, och öppnat dörren för Tottenham.

Malcoms prestationer både för Bordeaux och innan dess för Corinthians tyder på att det vore en väldigt spännande värvning, både för Arsenal och Tottenham, en spelare och spelartyp båda klubbarna till synes behöver. Det vore en kupp för Tottenham att nypa spelaren framför näsan på Arsenal, oavsett om det betyder att de plockar över honom redan nu eller väntar till sommaren.

En annan spelare av samma typ är Lucas Moura som det framkom under fredagen att Tottenham ska vara på gränsen till att göra klart med. Vad nu det egentligen betyder i dessa dagar av medial sensationalism där det till och med kan bli “breaking news” att en spelare kommer till en träning för den klubb han tillhör. Moura får inte riktigt plats i PSG:s stora projekt, men är så klart rasande talangfull.

Men hur ser det ut i övrigt för Tottenham? De har stundtals känts tunna på mittfältet under säsongen men mycket av det har berott på skador. Nu börjar spelare komma tillbaka från skador, exempelvis en skicklig och viktig spelare som Victor Wanyama. Att värva spelare dit känns inte som att det borde stå överst på agendan för närvarande.

Backlinjen känns i så fall mer aktuell. Toby Alderweireld är skadeförföljd och hans frånvaro har kostat Tottenham förut. Detsamma kan sägas om Jan Vertonghen. Davinson Sanchez har varit en mycket lyckad ny spelare under säsongen och det borde inte vara omöjligt att Tottenham försöker upprepa detta trick i januari. Även vänsterbacken kan förstärkas.

Antalet fronter Tottenham spelar på under våren accentuerar självfallet dessa frågeställningar. Dels måste Tottenham gå all-out i ligaspelet för att slå sig in bland de fyra bästa. Dels har Tottenham ett slutspel i Champions League framför sig och två rejält svettiga matcher mot Juventus. Dessa matcher kommer slita både fysiskt och mentalt på spelartruppen, och avancemang är inte uteslutet.

Därtill kommer naturligtvis FA-cupen. Dit tog sig Tottenham förra säsongen till semifinal och givet att det ändå får ses som Tottenhams bästa chans till en titel den här säsongen lär det inte vara något Mauricio Pochettino är intresserad av att slänga bort. Tottenham behöver helt enkelt vinna titlar, det är en så viktig fråga för deras trovärdighet som storklubb.

Här måste vi anta att Tottenham kommer kunna ta sig långt. Newport County slog förvisso ut Leeds i förra omgången men hur mycket FA-cupmagi man än väljer att svälja är det svårt att se dem kunna vinna mot Tottenham. Även om det kommer bli en fascinerande match att se. Än en gång League Two mot toppen av Premier League således.

Tottenham slåss alltså på tre fronter under våren, och alla tre av dem är viktiga och i högsta grad levande för dem. Ligan är Tottenhams med all sannolikhet enda chans att ta sig tillbaka till Champions League nästa säsong. I Champions League vet så klart Tottenham redan att de kan besegra vilket lag som helst och måste göra det mesta av möjligheten. Och så då FA-cupen och dess titelchans.

Att hålla dessa tre fronter vid liv under våren kanske kräver att Tottenham faktiskt ger sig ut på värvarstråt under januari. Det är åtminstone ett betydligt bättre argument för att göra det än att alla konkurrenter minsann värvar alltså måste också vi värva!

:::

Matcher från tidig eftermiddag till sena kvällen. Det blir en lång lördag med FA-cupen vilket så klart är härligt. Här finns några riktiga godbitar. Peterborough, som slog ut Aston Villa på bortaplan i tredje omgången, möter Leicester på hemmaplan. Wigan möter West Ham hemma på DW Stadium och måste anses ha god chans att ta sig till femte omgången.

Men mest ser jag nog ändå fram emot Notts County – Swansea.

:::

TRANSFERKOLLEN

Joao Mario, från Inter till West Ham (lån). Mario är knappast den förste spelaren som West Ham lånar med köpoption från Serie A. Det vore fel att säga att det har varit helt framgångsrikt förut men om man misslyckas, try and try again! Mario är så klart en mycket talangfull mittfältare, och mittfältet är ett område där West Ham behöver förstärkas, så det är ingen värvning utan idé. Väl godkänd – (+++)

Publicerad 2018-01-27 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons