Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Januarifönstrets vinnare och förlorare i Premier League

Jämfört med flera tidigare januarifönster har detta varit ett ovanligt hektiskt januarifönster. Det började så klart med Liverpools jättevärvning av Virgil Van Dijk och därefter har flera storklubbar svarat för motsvarande jätteköp och monstervärvningar. Längre ned i tabellen har en tät nedflyttningsstrid fått flera klubbar att göra rejäla investeringar.

Det finns olika sätt att se på detta med januarivärvningar. Det är frestande att se dem som panikartade åtgärder för att uppnå specifika kortsiktiga mål. Det går inte heller att blunda för kornet av sanning i att behovet av att värva i januari är en ren funktion av hur bra man värvade inför säsongen. Samtidigt, varför inte ta tillvara en möjlighet när den dyker upp bara för att det är januari?

ANNONS

Nu är hur som helst januarifönstret stängt, efter många om och ännu flera men. Det innebär att det är med dessa trupper som de engelska klubbarna nu har att klara av återstoden av säsongen, om det så är i Premier League, i FA-cupen eller i det europeiska cupspelet. Kanske får den omständigheten pratet om transfers att nu ta ett knappt halvårs uppehåll.

Det är alltid populärt att diskutera vilka som var transferfönstrets vinnare och förlorare. Det dröjer väl inte länge innan det delas ut titlar för detta. Det kan så klart funderas på hur att vinna och förlora definieras i detta avseende. Att ha värvat de största namnen? Att inte ha behövt värva alls? Att inte ha värvat alls när konkurrenterna har gjort det? Att inte ha sålt någon spelare?

Många klubbar, fler än tre i alla fall, har gjort det bra under vad som var ett av de mer galna januarifönstren på många år. Här är mina tre svar för januarifönstrets vinnare respektive förlorare i Premier League:

ANNONS

VINNARE

(1) Chelsea. Att över huvud taget beskriva Chelsea som vinnare i dessa dagar känns på något sätt kognitivt svårt, men man måste ändå beskriva deras januarifönster som i stillhet strålande. De var framför allt i behov av bredd, något som Antonio Conte påpekat ofta och gärna, och det är också vad man har värvat och gjort det omfattande och bra. Vänsterbacken, mittfältet och anfallet har förstärkts och framför allt med Olivier Giroud gjorde Chelsea riktigt bra business.

(2) West Brom. Skadan på Jonny Evans kom trots allt lägligt för West Brom som därmed fick behålla spelaren, samtidigt som de förstärkte backlinjen med Ali Gabr. Men värvningen som framför allt lyfter West Broms fönster är Daniel Sturridge som måhända aldrig har varit en av Premier Leagues tre bästa anfallare, men ändå en anfallare bra nog att verkligen kunna lyfta ett lag som West Brom. Just anfallet var också något West Brom behövde förstärka, och här har man gett sig själva ett ess i nedflyttningsstriden.

ANNONS

(3) Leicester. Här tänker jag placera Leicester. Det kan tyckas lite udda, de har ju bara värvat Fousseni Diabate. Men det ser å andra sidan ut som en väldigt spännande spelare. Men dessutom har de lyckats sålla bort tre överliggare i anfallet som samlat damm i Leonardo Ulloa, Islam Slimani och Ahmed Musa, inte så illa pinkat. Dessutom blev de inte av med Riyad Mahrez. Kanske riskerar det leda till en obekväm situation under våren mellan klubb och spelare men alternativet hade inte varit så roligt det heller, och hade varit att mer eller mindre säga rätt ut att man struntar helt i både europeiskt cupspel och en fullt möjlig FA-cuptitel. Nej, då gillar jag att Leicester visar att det inte längre är möjligt att tvinga klubbar som dem till att sälja på kommando.

FÖRLORARE

(3) Newcastle. Det får väl sägas att Newcastle ändå gjorde en uppryckning under den sista transferdagen. Islam Slimani är exempelvis en bra värvning. Samtidigt bara ett lån och emblematisk för den kortsiktighet som präglar klubben. Det går heller inte att komma ifrån att januarifönstret känns som en missad möjlighet för Newcastle och att Rafa Benitez inte alls fick den satsning han ville ha och enligt alla uppgifter blivit lovad. Han ville ha ett starkare lag, i slutänden försvann fler spelare än det kom in.

ANNONS

(2) Huddersfield. Det är en ganska sammanhängande spelartrupp som David Wagner har tillgång till med Huddersfield, det är med andra ord inte helt lätt att se några alldeles uppenbara luckor som behöver fyllas. Däremot börjar det i alla fall bli uppenbart att Huddersfield behöver höja kvaliteten på flera positioner, inte minst offensivt. Det känns också som om Huddersfield är ett lag i behov av ett energitillskott. Med all respekt för Alex Pritchard så känns det inte som att han riktigt till fullo tillfredsställer båda dessa kategorier.

(1) West Ham. João Mario är en bra värvning till mittfältet bara för Pedro Obiang att direkt därefter bli till synes allvarligt skadad. Annars blev det mest ett fönster av missade byten, lite som vanligt. Det söktes en anfallare men West Ham fick inte tag i vare sig Fedor Smolov eller Islam Slimani. Samtidigt såldes Andre Ayew tillbaka till Swansea. Med all respekt för Jordan Hugill från Preston, det blir svårt att kompensera för det. Det söktes en mittfältare men Anderlecht sade nej till budet på Leander Dendoncker. Som lök på laxen avslutades sedan fönstret med att West Hams transferchef Tony Henry drog in klubben i ett rejält blåsväder genom att kanske vädra sin rasism lite väl öppet på ett sätt som man undrar hur den hänger ihop med David Moyes tidigare preferenser för ”brittiska” spelare.

ANNONS

:::

TRANSFERKOLLEN

Pierre-Emerick Aubameyang, från Dortmund till Arsenal. Good politics men inte good policy har jag sammanfattat den här värvningen. Aubameyang är helt klart en bra anfallare men Arsenal har redan en bra anfallare av liknande kaliber i truppen, som de betalat dyrt för, liksom det är en värvning som egentligen inte löser något av Arsenals problem. Men det är opium för folket. Godkänd – (++)

Didier Ndong, från Sunderland till Watford (lån). Har genomgående varit en av de bästa spelarna i Sunderland de senaste säsongerna och en spelare man hoppades kunde vara någon att bygga laget runt. David Moyes tyckte tydligen inte att han var brittisk nog däremot och sedan blev det EFL Championship för Ndong. Sådana idéer verkar inte Watford ha. Väl godkänd – (+++)

Islam Slimani, från Leicester till Newcastle (lån). Värvades dyrt till Leicester men har inte riktigt fått speltid där, det är naturligtvis svårt att få bort Jamie Vardy från anfallspositionen där. Har ändå visat kvalitet när han har spelat och detta känns som en anfallare som verkligen kan passa in bra i Newcastles och Rafa Benitez sätt att spela fotboll. Väl godkänd – (+++)

ANNONS

Olivier Giroud, från Arsenal till Chelsea. Mycket smart av Chelsea att utnyttja Arsenals desperation att göra klart med Aubameyang och värva en anfallartyp de uppenbarligen letat efter. Giroud kan förvänta sig en betydligt viktigare roll i detta Chelsea än vad han hade haft i Arsenal och om Antonio Conte söker en referenspunkt i anfallet är Giroud perfekt. Med beröm godkänd – (++++)

Lucas Moura, från PSG till Tottenham. Det var inte många år sedan som storklubbarna slogs om att värva Moura. PSG vann dragkampen och Moura har inte varit dålig där men efter den senaste jättesatsningen har det visat sig omöjligt att få plats. Föga förvånande. Måste ta jobbet men en spelartyp Tottenham behöver, med hög potential. Med beröm godkänd – (++++)

Andre Ayew, från West Ham till Swansea. Han verkar ha minst sagt svårt att bestämma sig, den gode Ayew. Från Swansea till West Ham och nu raka vägen tillbaka igen. Har haft det svårt i West Ham men en bra offensiv förstärkning för Swansea som rider på en våg av optimism för närvarande. Kan absolut bli en bra förstärkning för dem. Väl godkänd – (+++)

ANNONS

Eliaquim Mangala, från Man City till Everton (lån). Aymeric Laporte var dödsstöten för Mangala i Man City måste man förmoda. Everton drog alltså nytta av den möjligheten och förstärker sin backlinje som åtminstone i vissa beståndsdelar onekligen ser ut att ha sett sina bästa dagar. Förmodligen en spelare Everton försöker köpa i sommar. Väl godkänd – (+++)

Martin Dubravka, från Sparta Prag till Newcastle. Kan inte påstå att jag är helt bekant med den här målvakten, men vad jag i alla fall vet är att Newcastle och Rafa Benitez länge har haft funderingar just på målvaktsposten. Det gäller kanske att i någon utsträckning lita på deras omdöme i den här frågan, men det känns inte som någon bergsäker förbättring. Godkänd – (++)

Badou Ndiaye, från Galatasaray till Stoke. Det är inte helt lätt att säga vilken spelare i ordningen av ungefär den här typen som Stoke nu har värvat, det vill säga en något budgetbetonad rollspelare från den europeiska fotbollens tredjesortering. Visst kan det bli riktigt bra, men det betydligt vanligare utfallet är mellanmjölk. Godkänd – (++)

ANNONS

Andy King, från Leicester till Swansea (lån). Trångt med speltid för Leicesters trotjänare under vårsäsongen och istället byter han alltså åtminstone tillfälligt klubb till Swansea. Där kan han onekligen komma att göra en hel del nytta givet att Swansea har sett tunna ut på mittfältet, sedan både Renato Sanches och Roque Mesa misslyckats med att övertyga. Väl godkänd – (+++)

Jordan Hugill, från Preston till West Ham. En anfallare som har gjort det bra i Preston och det är inte så illa. Men steget upp till Premier League är långt och något alternativt till exempelvis Javier Hernandez eller Islam Slimani är det så klart inte. Det liknar tvärtom en typ av lättviktiga anfallarvärvningar som West Ham har gjort alldeles för många av. Godkänd – (++)

Alexander Sörloth, från Midtjylland till Crystal Palace. Norsk anfallare aktiv i den danska ligan, efter att tidigare ha värvat en svensk spelare. Roy Hodgson gör det mesta av sin skandinaviska connection. Frågan är om det är för det bästa. Bra med bredd för Crystal Palace i anfallet men det ska kanske ett och annat till för att Sörloth ska göra något större avtryck redan den här säsongen. Godkänd – (++)

ANNONS
Publicerad 2018-02-01 kl 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto