Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Chelseas tio bästa spelare genom tiderna

Fredagar, dessa härliga fredagar. Veckans sista dag när mer eller mindre all meningsfull verksamhet går på sparlåga från och med lunch. När man bara är några få timmar ifrån att få klocka ut och inleda fredagsmyset med tacos, chips och whatever. Och naturligtvis med den nervöst laddade vetskapen att man har en hel lång fotbollshelg framför sig.

Det gäller att hitta något lättsmält att fördriva tiden med. Det är sällan så mycket som händer inom fotbollen på just fredagar, då koncentrationen istället flyttats över till nästa match. Kommande fredagar när inget annat kommer ivägen tänkte jag därför ägna åt det förhoppningsvis upplysande projektet att diskutera de större engelska klubbarnas tio bästa spelare någonsin.

ANNONS

Hur ska sådana listor egentligen konstrueras på ett trovärdigt sätt? Det första steget är så klart att acceptera att alla listor är subjektiva. Men hur ska man egentligen kunna rättvist jämföra en spelare man följt regelbundet under flera år med spelare man kanske bara hört talas om eller kanske som mest sett några gryniga filmklipp av, spelare man inte har någon riktig relation till?

Det andra steget är kanske att acceptera att man aldrig riktigt kommer lyckas fullt ut. Men det finns sätt ändå sätt att bedöma historiens spelare. Att titta på rent objektiva meriter är ett sätt. Att lyssna på vittnesmål från de som har följt spelarna är ett annat. Det här är också metoder som är rätt effektiva för att förankra bilden av mer nutida spelare.

Det är hur som helst dags för Chelsea. En klubb med många bra spelare genom åren men som dessutom har fått en helt ny status och maktposition under Premier League-eran. Här uppstår så klart inte helt lätta avvägningar mellan spelare som kanske varit individuellt briljanta i sämre lag eller de spelare som varit oerhört nyttiga i bättre lag och vunnit mängder med titlar.

ANNONS

(10) Kerry Dixon

1980-talet var knappast något glamouröst årtionde för Chelsea, men i centrum för allt hopp och för all förtvivlan fanns alltid Kerry Dixon, en ikon för en generation av supportrar. Anses allmänt som en av Chelseas främsta anfallare genom åren och var nära att slå Bobby Tamblings målrekord trots att Chelsea aldrig var något topplag under hans tid i klubben.

(9) Gianfranco Zola

Zola är en av dessa spelare man drömmer om att se i sitt eget lags tröja. Han kom till Chelsea runt mitten av 1990-talet när utländska spelare fortfarande var något av en nyhet inom engelsk fotboll, och han var en av dem som för alltid skulle komma att förändra synen på utländska spelare. Ett spelgeni som var med lade en stark grund för det Chelsea som skulle växa fram efter honom.

(8) Bobby Tambling

Notorisk målskytt för Chelsea under 1960-talet som däremot fick märkligt få chanser med det engelska landslaget. Tamblings målrekord stod sig ända fram till 2013 när Frank Lampard skulle komma att ta rekordet från honom, men naturligtvis över fler matcher. Var med och vann flera cuptitlar med Chelsea under dessa år.

ANNONS

(7) Peter Bonetti

Tillbringade smått otroliga 20 år med Chelsea mellan 1959 och 1979 och är den målvakt som har gjort allra flest matcher för klubben. Under dess 20 år var Bonetti med och vann Ligacupen, FA-cupen och Cupvinnarcupen med Chelsea efter bland annat en heroisk insats mot Real Madrid. Ofta bortglömd som stor målvakt i Chelsea genom Petr Cechs insatser under en mer framgångsrik era.

(6) Didier Drogba

Ingen lista över Premier League-erans allra bästa anfallare vore komplett utan att ha Didier Drogba högt upp på den listan. En fantastisk anfallare som måste sägas ha haft det mesta, fysik, teknik, spelförståelse, bra skott, bra avslut, bra på huvudet, kunde göra mål på alla möjliga sätt och vis, men också en ledare och en spelare som fungerade väl ihop taktiskt med andra spelare.

(5) Ron Harris

ANNONS

Ingen annan spelare har spelat lika många gånger för Chelsea som Ron Harris, Chopper också kallad, kärvänligt eller ej. En av Chelseas egna produkter vilket så klart gör supportrarna desto stoltare över honom. Var lagkapten för det Chelsea som under Harris tid i klubben mellan 1961 och 1980 skulle vinna både FA-cupen och Cupvinnarcupen.

(4) John Terry

Om detta hade varit en lista över Chelseas största spelare hade kanske John Terry varit etta. Lagkapten och klubbens starke man under dess allra mest framgångsrika era, med flertalet ligatitlar, cuptitlar och europeiska cuptitlar under bältet. Hans betydelse för alla dessa framgångar, under perioder av hög turbulens i klubben, var stor både på planen och i omklädningsrummet.

(3) Dennis Wise

Dennis Wises karriär i Chelsea har på något märkligt sätt varit underskattad under lång tid. Men med över ett årtionde i klubben, 445 matcher för klubben och en ledargestalt i laget ledde han klubben till vinster i Ligacupen, två gånger i FA-cupen, i Cupvinnarcupen och till två europeiska supercuper. I skymundan en av Chelseas allra mest framgångsrika spelare.

ANNONS

(2) Peter Osgood

Vi hittar statyer av gamla spelare utanför många arenor. Utanför Stamford Bridge hittar vi en enda, av Peter Osgood. Inte utan anledning. Var Chelseas ledande målskytt under deras framgångsrika period mellan 1964 och 1974, och var med sina mål helt avgörande både för Chelseas FA-cupsegrar och deras vinst i Cupvinnarcupen med mål i varje omgång. En klubbikon.

(1) Frank Lampard

Knäckte Bobby Tamblings målrekord som mittfältare, vilket bara det är en rätt enastående bedrift som samtidigt säger det mesta vi behöver veta om Frank Lampards mångsidighet och spelintelligens. En av engelsk fotbolls bästa offensiva mittfältare någonsin. Har vunnit precis allt som går att vinna på klubbnivå. En enastående spelare och en enastående personlighet.

 

Publicerad 2018-02-02 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto