Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Flosklerna får inte bli till verklighet för Tottenham

En av spelarna har suttit i fängelse 15 månader för grov misshandel. Joss Labadie, en annan av spelarna har avtjänat en sex månaders lång avstängning för att för andra gången ha bitit en motståndare. Han hade kanske inte riktigt samma säkerhetsnät som Luis Suarez. En tredje spelare, Robbie Willmott, var bara för ett halvår sedan anställd av Tesco, i tron att proffskarriären var över.

Det finns mycket med detta Newport County som påminner om en av dessa gammaldags amerikanska matinéfilmer. I det här fallet kanske Dirty Dozen med bland andra Lee Marvin, Ernest Borgnine och Donald Sutherland. Ett ihopsatt gäng av vitt skilda karaktärer av mer eller mindre färgstark bakgrund. Ett gäng som har satts samman för ett mer eller mindre omöjligt uppdrag.

ANNONS

Uppdraget, om Newport County väljer att acceptera det, går alltså ut på att bege sig till självaste Wembley och där besegra Tottenham. Det ska naturligtvis inte vara möjligt. Men det är kanske även där den här matinékänslan ger sig till känna. För lika omöjligt var det ju för filmens hjältar och antihjältar att inta Örnnästet, eller sabotera kanonerna på Navarone.

Minst lika omöjligt var ju Newport Countys och Mike Flynns uppdrag förra säsongen när de med tolv omgångar kvar av League Two befann sig sist i tabellen med elva poäng upp till den engelska och kanske den europeiska fotbollens mest förhatliga nedflyttningsstreck. Mindre än ett år senare är de inte bara kvar i Football League, utan har hugg på playoff till League One.

Det är omöjligt att ens föreställa sig hur Newport County skulle kunna besegra självaste Tottenham. Å andra sidan var det nästan lika svårt för en och en halv vecka sedan och då var Newport bara en hårsmån från att faktiskt lyckas, en match i vilken de långa stunder var det bättre laget på planen den dagen. Men så klart, hemmaplan är en sak, Wembley är en helt annan.

ANNONS

Man kunde tänka sig att det var med blandade känslor som Mauricio Pochettino såg Harry Kane kvittera sent för Tottenham på Rodney Parade och ordna detta omspel mot Newport County. I den ena vågskålen ligger att Tottenham är kvar i FA-cupen med chans på en titel samt att inte precis ha befunnit sig på den kassa änden av en av FA-cuphistoriens allra största skrällar.

I den andra vågskålen finner vi att Tottenham plötsligt fick en till match insprängd mitt under en period där deras spelschema har ett närmast löjligt utseende, med matcher mot Man Utd och Liverpool på ena sidan och matcher mot Arsenal och Juventus på andra sidan. En period många menar kommer att kunna definiera Tottenhams hela säsong.

Kanske måste inte det vara enbart negativt för Tottenham. Det pratas så ofta om fördelen av vila mellan matcherna men det finns också, åtminstone över kortare perioder av tid, en poäng med ett konstant matchtempo och det kollektiva momentum som kan uppstå när det knappt ges möjlighet att tänka efter mellan matcherna, när allt bara flyter på.

ANNONS

Ändå måste vi tänka oss att Tottenham och Pochettino kommer rotera så mycket de kan och vågar till den här matchen. Inte minst lär ju tankarna i laget redan ha börjat flacka till derbyt mot Arsenal och mot den första matchen mot Juventus i Champions League. Här ligger självfallet en stor del av Newports förhoppningar, att fånga Tottenham med materiellt och mentalt sänkt gard.

Örnnästet var ointagligt. Kanonerna på Navarone var oförstörbara. Den stora flykten var omöjlig. Men den vissheten gjorde också alltid att fiendesoldaterna blev lite slöare och lite mindre uppmärksamma, vilket alltid gav filmens hjältar en öppning och en möjlighet. Det är på samma sätt ”omöjligt” för Newport County att slå Tottenham på Wembley.

Kanske är det i själva verket skönt för Tottenham med en sådan här match insprängd mellan alla jättematcher. En sorts chans att nollställa systemet och rensa skallarna. En match som förvisso betyder mycket, åtminstone dess utfall, men vars väldiga viktighet ändå inte får den att riskera att kollapsa under sin egen tyngd. Som en pitstop mitt i ett intensivt race.

ANNONS

Det kan behövas. Tottenham har haft några blåsiga dagar sedan matchen på Anfield med kritik gällande både domslut och påstått filmande spelare. En inte helt uppriktig kritik. Skönt att bara komma ut på planen igen. En ljuspunkt är kanske att Liverpools twitterkrigare den här gången i alla fall inte verkar ha lyckats hämndgräva fram något gammalt obra tweet från någon av spelarna.

Kvällens match mot Newport County blir närmast som någon form av halvtid i Tottenhams tuffa sekvens av matcher. Det är en sekvens som så här långt har gått bra för Tottenham. De vann övertygande hemma mot Man Utd, och undvek alltså förlust på Anfield. Det var en sekvens många antog skulle bli besvärlig för Tottenham, men det glömdes bort att Tottenham är rätt besvärliga även de.

Den här matchen handlar för Tottenham framför allt om att inte snubbla, att inte tappa koncentrationen enbart för att det är en på pappret mycket lättare match. En förlust skulle inte bara eliminera Tottenham ur FA-cupen och chansen på en viktig titel, en skrällförlust av det här slaget skulle mycket väl kunna få följder även för kommande två matcher.

ANNONS

Viktigt således för Mauricio Pochettino att hålla laget redo. Han borde vara förvarnad givet att Newport County var snubblande nära att vinna redan förra matchen. Pochettino var då vansinnig över sina spelares attityd och inställning, vilket borde betyda att han ser till att laget är bättre förberett och medvetna om sitt ansvar den här gången.

Det behövs. Newport County är inte helt ovana vid att lyckas med det påstått omöjliga. De har karaktärerna att kunna störa Tottenham. De har kvaliteten att kunna störa Tottenham. Detta vet vi redan. Förra gången Newport County spelade på Wembley, för snart fem år sedan, tog de sig för första gången på 25 år tillbaka till Football League.

Vinner Newport County mot Tottenham ikväll är det den största FA-cupskrällen på minst 25 år. Kanske inte riktigt vad David Pipe, Joss Labadie, Robbie Willmott, Frank Nouble med flera färgstarka karaktärer i Newport hade vågat drömma om för mindre än ett år sedan. Allt kan hända i FA-cupen. Ingenting är omöjligt för Newport County.

ANNONS

Tottenhams uppgift är att se till så att flosklerna inte blir till verklighet.

Publicerad 2018-02-07 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto