Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

West Brom måste vinna idag om de ska hålla sig kvar i Premier League

Det ska ju alltid vara någon klubb som tar sig för att sparka sin manager två gånger under samma säsong. För två år sedan var det Aston Villa som utförde denna övning. Förra säsongen var det Swansea. Med varierande resultat måste man konstatera. Så vad är det då som säger att inte West Brom skulle bli den här säsongens klubb att upprepa bedriften?!

Det har varit några riktigt jobbiga veckor för Alan Pardew, som tidigare under säsongen tog över West Brom från Tony Pulis med uppdraget att rädda dem kvar i Premier League, men inte lyckats med just något annat än att förvärra situationen. Inför helgens matcher ligger West Brom sju poäng under strecket, med Huddersfield som närmaste lag där ovanför.

ANNONS

Vilka möter West Brom just idag hemma på The Hawthorns. Jodå, Huddersfield. Där kan vi tala om viktig match.

Men just den situationen är så klart inte förändrad från hur det såg ut för ungefär två veckor sedan, det vill säga precis efter det att West Brom förlorade stort borta mot Chelsea. Det är vad som hände under veckan direkt därefter som på något sätt har dragit saken till sin spets. Och det är så klart för alla utom kanske just Alan Pardew komediskt guld.

Det började med att West Broms ägare Guochuan Lai fattade det minst sagt uppseendeväckande beslutet att sparka både klubbens ordförande John Williams och dess VD Martin Goodman. Ett tydligare sätt att uttrycka sitt missnöje med klubbens riktning är svårt att föreställa sig. Ändå ett beslut som inte gör så mycket för att på kort sikt faktiskt påverka klubbens riktning.

ANNONS

Guochuan Lais missnöje gäller så klart lagets prestation och risken att West Brom åker ur Premier League. Men vad har egentligen John Williams och Martin Goodman gjort för att orsaka denna situation? Jo, det är så klart de som valde att anställa Alan Pardew. Inte så konstigt kanske att Pardew såg sparkningarna av dem som gett honom jobbet som ett tecken på att han själv sitter löst.

Det är inte särskilt svårt att visualisera Guochuan Lais ilska. Hans vrede kan inte omedelbart drabba Alan Pardew. Dels eftersom det alltid lär vara en sorts sista utväg att sparka en andra manager under en och samma säsong. Dels eftersom om man sparkar Pardew måste han också ha en idé om vem ska ersätta honom, och sådana namn lär inte precis växa på träd.

Det utesluter så klart inte att Guochuan Lai har gett sin nygamle VD Mark Jenkins i uppdrag att sondera terrängen efter någon att ersätta Alan Pardew och på så vis öka West Broms möjligheter att hålla sig kvar i Premier League. Men med drygt två månader kvar av säsongen och West Brom sju poäng under strecket, vem är egentligen intresserad av det kamikazeuppdraget?

ANNONS

Uteslutningsmetoden såg alltså ut att kunna rädda Alan Pardew kvar på jobbet i West Brom. Men innan Pardew hann med att dra ens en enda suck av lättnad så damp en skandal rätt ned i skallen på honom. På ett ”varmvädersläger” i Spanien får fyra spelare – Jonny Evans, Gareth Barry, Boaz Myhill och Jake Livermore – för sig att supa ned sig och stjäla en taxi.

Så fort man såg storyn att ”fyra spelare” hade stulit en taxi var så klart den omedelbara reaktionen att något så urbota korkat kan bara fyra brittiska spelare hitta på. Jodå, mycket riktigt. Dessutom i alla fall två av de mest seniora spelarna, Jonny Evans därtill lagkapten. Det säger liksom inte precis något positivt om vare sig attityd eller disciplin i spelartruppen att något dylikt inträffar.

Det säger knappast heller något positivt om Alan Pardews auktoritet och kontroll över spelartruppen. Hans jobb är att sätta standards för professionalism i laget. Guochuan Lais enda slutsats av spelarnas påhitt är att Alan Pardew inte verkar upprätthålla dessa standards eller garantera att de efterlevs. Dessutom görs West Brom till åtlöje. Pardews jobb blir knappast säkrare.

ANNONS

Lök på laxen kom några dagar senare i FA-cupen. West Brom blir utslagna i den femte omgången efter förlust mot Southampton på hemmaplan. Inte heller FA-cupen finns alltså kvar att glädjas åt. Ännu ett misslyckande. Dessutom kom det fram att West Brom fått åka hem tidigare än planerat från Spanien, då de utgått från att man skulle åka ut mot Liverpool i fjärde omgången. Pinsamt.

Att Alan Pardews dagar således ses som räknade är alltså inte konstigt. De flesta verkar ta för givet att dagens match mot Huddersfield är hans sista chans, att det är en match han helt enkelt måste vinna. Ett annat resultat än vinst och Alan Pardew får sparken menar många. Det är svårt att argumentera mot logiken i det tänket. Vad har i så fall Alan Pardew kvar att komma med?

Dilemmat är kanske att matchen mot Huddersfield är inte bara Alan Pardews sista chans utan även West Broms sista chans. Förlust mot Huddersfield och West Brom ligger minst sju poäng under strecket med bara tio omgångar kvar av säsongen. Det är extremt svårt att se hur West Brom skulle kunna hämta upp ett sådant försprång. West Brom måste helt enkelt vinna.

ANNONS

Att byta manager för att rädda sig kvar i Premier League är kanske därför bara ett alternativ om West Brom faktiskt vinner idag. Paradoxalt nog kan det alltså istället vara så att det är en vinst mot Huddersfield som skulle komma att kosta Alan Pardew jobbet, snarare än en förlust. En vinst ger West Brom chansen att rädda sig kvar, men det kan vara klart att Pardew är fel häst att satsa på.

En förlust skulle innebära att loppet är kört för West Brom. Det skulle kunna innebära att West Brom bestämmer sig för att i alla fall slutföra säsongen med Alan Pardew. Alternativt ersätta honom omedelbart antingen med en ställföreträdare eller med en ny manager anställd med ett mer långsiktigt perspektiv, med uppdrag att bygga ett nytt lag redo för EFL Championship.

Kanske håller man därför särskilt tummarna för en West Brom-vinst i Östersund den här dagen?

ANNONS
Publicerad 2018-02-24 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto