POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

LINHEM: Toppstriden inför de sista tolv omgångarna i EFL Championship

Det är närmast motsatsen till en udda säsong av The Championship. Det konstiga är nästan hur rimlig säsongen är. Det finns gott om skrällar om man vill se dem. Till exempel trodde ytterst få att Cardiff ens skulle sluta på övre halvan. Även Bristol City är en överraskning trots att de visade upp kapaciteten att konkurrera i toppen av tabellen under en kumulativ tredjedel av förra säsongen. Det går också att lyfta fram hur Birmingham tampas i botten trots en fasansfullt dyr sommar, att både Sunderland och Hull riskerar back-to-back-nedflyttningar, och att Millwall har en fot med i playoff-racet.

Men om man till exempel är en viss typ av engelsk fotbollsexpert finns det enkla förklaringar till hur Championship har utspelat sig denna säsongen. Detta är ett slags gubbigt soffcoach-perspektiv. Vilket säkert låter nedlåtande från mig, som enligt äldre gubbar borde kunna raka sig med en lagom sträv frottéhandduk, men nu när jag blivit för gammal för att få spela fotboll i OS och tvingats på mig ett par glasögon känner jag hur den inre cyniska fotbollsfarsan inom mig gror starkare. Inte för att jag tidigare direkt har hatat ordvitsar eller klagomål på den moderna fotbollen. Jag är dock bara student på ämnet, jag skulle aldrig som riktiga fotbollsfarsor (följande exempel är helt fiktiva och alla likheter med verkliga medelåldersgubbar är helt oavsiktliga) famla efter namnet på ”han den där grymma svarta spelaren i Forest” (Viv Anderson) eller se på ett nyligen avslutat vinter-OS och ramla in på ett en av curlingdamerna (Sara McManus) i det svenska landslaget är dottern till en gammal ”skotte som spela i Öis” (Stuart McManus, ÖIS, -86, 88–91, 95–03).

Detta är en långrandig inledning till att jag kommer gå igenom ett gäng lag och börja varje sektion med ett ”De e la klart X är bra…”-påstående som levererar en okomplicerad summering direkt från höften. Sedan komplicerar och utvecklar jag detta påstående. För den nyfikna rekommenderar jag att inte bara läsande påståendena, var annars får ni läsa om Willy Boly eller Bobby Reid?

Wolves

”De e la klart Wolves är bra, halva laget har ju spelat Champions League med Benfica”

Det är inte sant förstås då bara några kom från Benfica, alla är inte ens portugiser, men alla har mer eller mindre rena kopplingar till superagenten Jorge Mendes. Det och mer om Wolves gick jag igenom i julas men kort sagt är det helt enkelt ett otroligt välfungerande och effektivt lag. Deras offensiva stjärnor står ut men det handlar främst om en stark defensiv grund som leder till kontringar för deras anfallstrio.

Det är ett imponerande konsekvent 3-4-3 spel som verkligen känns kopierat från till exempel fjolårets Chelsea. De har bara elva spelare som har startat fler än 15 matcher denna säsongen. De har visserligen använt sig av 28 spelare men elva av dem har deltagit i sex eller färre matcher denna säsongen, och bara en av de elva har faktiskt startat en match. Det enda som riktigt förändrats under säsongen är att Ryan Bennett tagit över den tredje mittbacksplatsen bredvid Willy Boly och Conor Coady från Roderick Miranda och att Cavaliero har klivit fram som Wolves främsta anfallare sedan nyår.

Har tappat en del mark under vintern till den grad att de nu bara ligger sex poäng före Cardiff i tabellen. Känslan är att de snarare joggar inne i mål än att de håller på att kollapsa men det är tänkbart att deras otroligt tunna trupp börjar slitas ut av det tunga spelschemat.

Cardiff

”De e la klart Cardiff är bra, dom har ju Neil Warnock!”

Warnock går mot sin åttonde uppflyttning, det är svårt att säga emot! Cardiff har inte haft några större problem att hålla sig kvar i toppen, deras enda svaga period var fyra raka förluster under julperioden men sedan förlusten mot QPR på nyårsdagen är de obesegrade! Deras metod är kort och gott ligans hårdaste försvar och framgångsrika långbollar. De ligger i botten av tabellen i både bollinnehav och passningsprocent men de är nästbäst på både höjddueller och både avslut generellt och avslut på mål. Det är som att Charles Reep har återuppstått! Även den ”avancerade statistiken” gillar Cardiff då de rankas tvåa defensivt och trea offensivt baserat på expected goals (se Ben Mayhews e-ratings på Experimental 3-6-1)

Försvaret handlar främst om deras tre strålande mittbackar Sean Morrison, Sol Bamba, och Ecuele Manga som alltid på något sätt brukar vara på planen även när man bara spelar en rak fyrbackslinje.

Det var inte särskilt förvånande när Cardiff i januari värvade Gary Madine och Marko Grujic som både är över 1,90m långa. Att Zohore kommit tillbaka från skada har också hjälpt dem stärka sin andra plats. Junior Hoilett, som otroligt nog bara är 27 år gammal, har sin bästa säsong på många år för Cardiff just nu där han trippar runt bland fyrtornen.

Aston Villa

”De e la klart Aston Villa kommer gå upp, Steve Bruce har ju fått värva allt han pekar på!”

Bruce siktar blott på sin femte uppflyttning, dock enbart uppflyttningar till EPL olikt Warnock som jobbat längre ner i pyramiden, men har å andra sidan ett decennium tillgodo på Sheffieldgubben.

Villa värvade visserligen mycket men det känns ändå mer sympatiskt att deras bästa spelare är gedigna Championship-spelare som Robert Snodgrass, Albert Adomah, Conor Hourihane, och James Chester med flera. Å andra sidan var det väl just det att Aston Villa gjorde vad Birmingham misslyckades med, nämligen att värva ihop ett Championships Allstar-lag.

Det är också denna individuella skicklighet som gjort skillnaden under 2018. Snodgrass har fem mål och fyra assist på sina tio senaste matcher; Adomah har tre mål och tre assist; Hourihane har fyra mål under samma period; och även den bortglömde Scott Hogan började det nya året med fem mål på lika många matcher! Denna offensiven backas upp av ett ganska stabilt försvar men särskilt fina målvaktsinsatser av Sam Johnstone.

Frågan är hur hållbart detta är? De tidigare nämnda e-ratings rankar Aston Villa som blott ligans nionde bästa lag men tror samtidigt Aston Villa bekvämt kommer knipa en playoff-plats tack vare ett behagligt schema under våren

Derby County

”De e la klart Derby är med däruppe, han där Rowett är duktig och David Nugent har varit med förr!”

Om det finns ett genomgående tema i är det att pragmatismen och rutinen vinner över fint spel med spännande unga spelare. Rowett är junioren i sammanhanget men om något är han den som mest vurmar för rutin och stabilitet. Lagets stomme består av 30-plussarna Curtis Davies, Scott Carson, Richard Keogh, och Tom Huddlestone. I laget återfinns vanligtvis också David Nugent, Joe Ledley, Craig Forsyth, Chris Baird, och Bradley Johnson. Om Villa är ett All-Star lag är Derby ett Frankensteins monster bestående av dugliga rollspelare från bättre lag. Ta ett exempel som anfallsparet av David Nugent och Matej Vydra. Det är bokstavligen (anagramligen?) samma anfallspar som Nugent-Vardy som sköt upp Leicester för några säsonger sedan och Vydra har redan varit med och skjutit upp Watford.

Det som verkligen symboliserar Rowett som en ung ”konservativ manager” är högerbacksplatsen. När han anlände hade de en av ligans bästa högerbackar i Cyrus Christie men han var för ”modern” för Rowett och gavs bort till Fulham (som redan har en annan av ligans bästa högerbackar) för att ersättas med en 36-årig Chris Baird och Andre Wisdom som må vara ung men är en mittback som kan spela ytterback, vilket älskas av alla Konservativa Managers som inte litar på dessa trendiga moderna ytterbackar. Tydligast är Tony Pulis som när han kom till Boro direkt flyttade ut Shotton som högerback och vimsigast är förstås Mick McCarthy som ofta spelar mittbackar som ytterback men som tidigare under säsongen också spelade med en backlinje av fyra ytterbackar!

Förlåt för sidospåret men svårt att se Derby göra annat än att behålla en playoff-plats men väl där är det spännande att se om de kollapsar som Derby alltid gör eller om deras invärvade rutin kan rädda dem från sig själva?

Fulham

”De e la klart Fulham borde ligga däruppe, dom spelar bäst fotboll och han där Sessegnon kommer säkert spela i Tottenham nästa år. Nästa Bale änna!”

Fulham hade en blek inledning på säsongen. De var mer händelserikt utanför planen där managern Jokanovic bildligt talat gick runt på Fulhams anläggning och försökte strypa alla som jobbade vid en dator. Hur vågade de lägga sig i hans värvningar? Vem som nu är ansvarig för nuvarande trupp bråkar de ful(ham)lärda om men i vilket fall har deras försök att hitta en pålitlig målskytt misslyckats tills nu då man i januari värvade Alexander ”Big Mitro” Mitrovic och Matt Targett. Big Mitro har gett dem en referenspunkt i anfallet medan Targett trots sitt namn inte är anfallare utan vänsterback, vilket har gett Jokanovic möjlighet att permanent flytta upp Ryan ”Tonårs-Jesus” Sessegnon till en vänsterytter-roll.

Vilket inte är en dag för tidigt då Sessegnon på något vänster i stort sett alltid gjort mål när han flyttats fram i banan. Denna säsongen har han gjort totalt 13 mål vilket placerar han på en delad fjärdeplats i skytteligan. Kollar man närmare märker man att han bara startat 14 matcher som vänsterytter och på dessa matcher gjort elva ligamål!

Denna grabb, kläcktes år 2000 i utanför London i Roehampton, har visserligen tagit Bale-klivet fram i banan men olikt Bale är hans mål färre individuella kraftprestationer utan snarare bra avslutningsinstinkter inne i straffområdet. Bör han omskolas till anfallare? Kanske, eller så är det ännu mer användbart med en målfarlig ytter som dessutom är bra defensivt.

Fulham kommer bli väldigt farliga i ett playoff-spel och Sessegnon kommer bli väldigt dyr för någon av Premier Leagues toppklubbar!

Sheffield United

”De la klart Sheffield United är med och tampas även som nykomling. Dom är en stor klubb och Wilder verkar ha fått ordning på dom!”

Sheffield United har tappat sedan en väldigt stark höst. De är likväl ett duktigt fotbollslag som framför allt är organiserat bra defensivt. Orsaken till deras dipp är främst att Leon Clarke inte lyckats bibehålla formen. Vilket likväl kan vara titeln på hans biografi då Clarke haft en otroligt ojämn karriär överlag. Det krävs att Billy Sharp till exempel bidrar med fler mål eller att någon annan än Sharp och Clarke kan göra mål ibland, vilket är väldigt sällsynt.

Sheffield Uniteds svaghet kan summeras med det att de visserligen är bra bakåt men något trubbiga framåt vilket leder till många 0–1 förluster. De har förlorat nästan dubbelt så många matcher som sina playoff-konkurrenter och har delat minst oavgjorda matcher i hela ligan. Jag förespråkar sällan att spela för lika men ett topplag ska inte förlora nästan lika många matcher som de vinner.

Bristol City

”De e la klart Bristol är bra, dom och Fulham spelar bäst fotboll. Hade dom bara kunnat stänga matcher hade de varit uppflyttade redan!”

Jag har inte statistiken på hur många matcher Bristol City tappat från en vinnande position men jag vet att jag sett Bristol City göra det flera gånger. Mest talande är kanske att jag slutade kolla på deras match mot Sunderland när de ledde med 3–0 för att se senare på kvällen att de tappat till 3–3. Mot Sunderland av alla lag!

Vad Ben Mayhew’s e-ratings vill hävda är att Bristol City helt enkelt inte är bra nog för att ligga häruppe! Att deras försvar är för dåligt och deras anfall bara är ganska bra. Jag är ganska benägen att hålla med. Det är inte ett lag som svämmar över med kvalité även om jag personligen är ett stort fan av målgörande mittbacksjätten Aden Flint, ligans bästa vänsterback i Joe Bryan?, och Bobby Reid som verkligen funnit sitt kall som måltjuv!

Dom är unga, dom är orutinerade, och deras manager Lee Johnson är både ung och spännande! Det verkar inte funka i denna säsongens Championship men deras udda lag (och rosagröna tröjor) skulle vara väldigt roliga att se i ett playoff där Lee Johnson kan överträffa sin pappas finalförlust mot Hull.

Resten

Middlesbrough: ”Lyckas inte Pulis ta upp dom i år, gör han det garanterat nästa säsong!”; Preston: ”Dom gör det bra som kan ligga däruppe med det lilla dom har att jobba med!”; Brentford: ”Det går ju inte att sälja sina bästa spelare varje säsong, du kan inte spela fotboll med datorn hur smart du än är!”; Leeds; ”Du vet hur Leeds är, varje säsong likadant, inte bra nog!” Millwall: “All respekt till Neil Harris, detta är ett League 1-lag utan honom!”

Ipswich: ”Big Mick vet vad han gör men han börjar bli till åren och de har inte pengarna för att kunna konkurrera!”; Norwich: ”Han där Farke är ingen Wagner direkt, den där Maddison är en härlig lirare dock!”; Forest: ”Dom har ju några bra ungdomar men sparkade Mark Warburton, vet inte vad dom håller på med!”; QPR: ”Vet ärligt talat inte om Holloway gjort något vettigt annat än Blackpool!”; Sheff Wed: ”Va la inte så smart att sparka han som är i Swansea nu men sen så är ju hela laget skadade nu också!”

Reading: Det kändes inte som de va särskilt bra ifjol egentligen och förlita sig på två gamla gubbar!”; Bolton: Trodde dom skulle ha svårt att hålla sig kvar, ärligt talat, men de hemma är de svårslagna!”; Hull: ”Han där Slutskij va ju ingen hit!”; Barnsley: ”Herrejävlar va uppköpta dom blev, det kan inte va lätt! Får la se vad Mourinhos lärling kan göra för dom!”; Birmingham: ”Kändes inte som att Redknapp brydde sig riktigt längre!”; Burton ”All heder till lill-Clough men de ska inte kunna hålla sig kvar!”; Sunderland: ”Vad ska man säga ens, Sunderland är Sunderland, genomruttet!”.

Av: Peter A. Linhem, @linhem

Publicerad 2018-03-01 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto