POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Liverpools tio bästa spelare genom tiderna

Fredagar, dessa härliga fredagar. Veckans sista dag när mer eller mindre all meningsfull verksamhet går på sparlåga från och med lunch. När man bara är några få timmar ifrån att få klocka ut och inleda fredagsmyset med tacos, chips och whatever. Och naturligtvis med den nervöst laddade vetskapen att man har en hel lång fotbollshelg framför sig.

Det gäller att hitta något lättsmält att fördriva tiden med. Det är sällan så mycket som händer inom fotbollen på just fredagar, då koncentrationen istället flyttats över till nästa match. Kommande fredagar när inget annat kommer ivägen tänkte jag därför ägna åt det förhoppningsvis upplysande projektet att diskutera de större engelska klubbarnas tio bästa spelare någonsin.

Hur ska sådana listor egentligen konstrueras på ett trovärdigt sätt? Det första steget är så klart att acceptera att alla listor är subjektiva. Men hur ska man egentligen kunna rättvist jämföra en spelare man följt regelbundet under flera år med spelare man kanske bara hört talas om eller kanske som mest sett några gryniga filmklipp av, spelare man inte har någon riktig relation till?

Det andra steget är kanske att acceptera att man aldrig riktigt kommer lyckas fullt ut. Men det finns sätt ändå sätt att bedöma historiens spelare. Att titta på rent objektiva meriter är ett sätt. Att lyssna på vittnesmål från de som har följt spelarna är ett annat. Det här är också metoder som är rätt effektiva för att förankra bilden av mer nutida spelare.

Liverpool har naturligtvis mängder av fantastiska spelare att välja mellan. Under de två decennier som Liverpool dominerade både engelsk och europeisk fotboll växte legender fram som fortfarande pratas om inom engelsk fotboll, och för vilka det som en konsekvens har blivit allt svårare att separera myt från verklighet, en särskild svårighet med Liverpool.

En annan svårighet med Liverpool gäller åren därefter som inte alls har varit lika framgångsrika, trots det har de fortfarande haft några enastående spelare i klubben. Hur ska dessa spelares prestationer mätas i jämförelse med de mest framgångsrika lagen i Liverpools historia? Det är ingen lätt uppgift, och det blir inte garanterat bättre bara för att man råkar hålla på Liverpool.

(10) Alan Hansen

Den senaste lagkaptenen att lyfta ligatiteln för Liverpool. Han hoppas nog själv att inte bli den siste. En mittback som hade betraktats som modern även med dagens mått mätt och naturligtvis desto mer så under det 1980-tal som han framför allt förknippas med. Positionssäker, teknisk, spelskicklig, kunde göra det mesta med bollen. Vinner tre Champions League-titlar och åtta ligatitlar med Liverpool.

(9) Xabi Alonso

Sommaren 2009 var optimismen stor i Liverpool, de hade precis slutat tvåa i Premier League och det behövdes bara några små tweaks så skulle den där ligatiteln plockas hem säsongen därpå. Vi andra visste nog att Liverpool sålt iväg sin chans till det när Alonso lämnade klubben. Var motorn under fem år i Liverpool, inte bara Liverpools utan förmodligen en av engelsk fotbolls allra bästa passningsspelare under Premier League-eran. Visade sig vara oersättlig.

(8) Kevin Keegan

Den förste riktigt ikoniske anfallaren i Liverpool och den som skulle skjuta Liverpool till stora framgångar i Europa under 1970-talet. Den förste i en lång rad av fantastiska anfallare i Liverpool. Hade förmodligen kommit att betraktas som ännu större i klubben om han inte lämnat efter Liverpools vinst i Europacupen 1977, men Keegan har alltid varit en flyktig själ.

(7) Emlyn Hughes

Den förste riktigt store ledaren i Bill Shanklys Liverpool, en hjälte för The Kop och en förebild för alla som skulle komma därefter. Spelade som mittfältare, mittback och ytterback under sina sammanlagt tolv år med Liverpool och missade knappt ett steg. Var lagkapten under den tid som skulle komma att befästa Liverpool som Englands och Europas bästa klubb.

(6) John Barnes

Motbilden till alla vanföreställningar som finns om engelsk fotboll från den här tiden. Magisk spelare med fantastisk teknik, makalös kreativitet och ett spelsinne som från en annan planet. Det senare gjorde att han var lysande både som yttermittfältare och som anfallare för Liverpool. Var helt avgörande i Liverpools sista stora lagbygge innan förfallet.

(5) Billy Liddell

Liverpool som klubb skulle utan några större problem kunna delas in i två helt olika tidsperioder – före Shankly och efter Shankly. Före Bill Shankly var Billy Liddell utan någon som helst tvekan Liverpools största spelare. 215 mål på 492 matcher från vad som normalt sett var en position som vänsterytter. Nästintill omöjlig att ta bollen av, än mindre stoppa på sin väg framåt med bollen.

(4) Steven Gerrard

Den störste hjälten i vad som får kallas modern tid. Har personifierat Liverpool under mer eller mindre hela 2000-talet, måste räknas bland både Liverpools och engelsk fotbolls mest dynamiska mittfältare genom tiderna. Hans avgörande insatser i några av Liverpools allra största ögonblick under hans tid i klubben gör honom väldigt speciell men också att det har skrivits en del hjältesagor om honom.

(3) Ray Clemence

Det pratas inte så mycket om Ray Clemence, kanske för att Liverpools målvakt sällan hade det så jobbigt på den tiden. Men givet att Clemence inte bara är Liverpools bästa målvakt genom tiderna, utan arguably Liverpools enda målvakt av genuin världsklass någonsin, borde det pratas om Clemence. Befann sig i Liverpool mellan 1967 och 1981 och vann bland annat tre Champions League-titlar.

(2) Kenny Dalglish

Hade den avundsvärda uppgiften att ersätta Kevin Keegan när han kom till Liverpool i slutet av 1970-talet men överträffade honom. Målfarlig, teknisk och framför allt otroligt spelintelligent anfallare som måste räknas bland de bästa någonsin i engelsk fotboll. Blev hjärtat för en hel fotbollsklubb och så betydelsefull för sitt lag han tog över som spelande manager.

(1) Graeme Souness

Har blivit baktalad på grund av sin tid som manager i Liverpool men som spelare hör han till de allra främst tekniskt, taktiskt, fysiskt och psykologiskt. På många sätt den mittfältare som Steven Gerrard hela tiden försökte vara, men i mina ögon bättre. Ledde sitt Liverpool till tre Champions League-titlar, otaliga ligatitlar och var lagets bultande, blödande hjärta.

 

Publicerad 2018-03-02 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto