Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Med Jürgen Klopp flaggar Liverpool återigen för full mast

Om det stämmer vet jag inte. Det sägs i alla fall att Jürgen Klopp som en av sina första åtgärder sade åt sina spelare i Liverpool att de inte längre fick röra vid ”This Is Anfield”-skylten i Liverpools spelartunnel innan de gick ut till match, att detta bara var något de spelare fick göra som faktiskt hade vunnit en titel med Liverpool. Det kan mycket väl stämma.

ANNONS

Det är en form av kulturmarkering jag uppskattar. Det är en tydlig signal till alla spelare vad som är viktigt, vad som förväntas av dem, och att de inte längre kan gömma sig bakom klubbens bedrifter från förr. De måste skapa sin egen historia och sina egna bedrifter. Det gäller naturligtvis även Jürgen Klopp själv, som rätt tydligt markerat sitt intresse mer för Liverpools framtid än deras historia.

Kanske blir detta särskilt relevant den här dagen när Liverpool möter Newcastle på hemmaplan och Rafa Benitez därför återvänder till Anfield för en dag. Det väcker på sätt och vis frågan hur de båda tränargärningarna i Liverpool faktiskt ska värderas. Det existerar så klart inget motsatsförhållande, men vem har faktiskt gjort sig mest förkänt av Anfields beundran?

Frågan faller in givet läktarkulturen på Anfield där flaggorna vajar på The Kop, bland annat avbildandes klubbens stora managers. Bill Shankly, Bob Paisley, Joe Fagan, Kenny Dalglish, och Rafa Benitez. Jag vet inte om Jürgen Klopp är med på ett hörn på de där flaggorna, jag tror i alla fall inte det, men analogt med hans eget resonemang om ”This Is Anfield”-skylten kanske han inte borde vara det.

ANNONS

Ändå får vi anta att det är något slags mått på storhet som bestämmer om en gammal manager kommer med på de där flaggorna. Alltså känns frågan trots allt relevant en dag som denna: Vem har egentligen gjort sig mest förtjänt av en plats på Anfields flaggor, Rafa Benitez eller Jürgen Klopp? Vem av dem har så här långt svarat för den främsta managergärningen med Liverpool?

Om vi först tittar på deras tid i Liverpool konstaterar vi att Rafa Benitez var där i sex säsonger mellan 2004 – 2010. Jürgen Klopp å sin sida är på väg att slutföra sin snart tredje säsong med Liverpool mellan 2015 – 2018. Något som försvårar en vettig jämförelse mellan dem båda utan att därför göra den helt omöjlig. Om något är det något som borde tala till Rafa Benitez fördel.

Tittar vi istället till förutsättningarna med vilka de tar över klubben så var Liverpool etablerade som en av Premier Leagues Big Four-klubbar när Rafa Benitez tog över klubben, under den era som präglades av just Big Four. När Jürgen Klopp tar över Liverpool befinner de sig sedan flera år tillbaka utanför den etablerade toppen men nu med flera konkurrenter i toppen av tabellen.

ANNONS

Det mest uppenbara kanske är att jämföra antalet vunna titlar. Det är till sist det mått alla managers i storklubbar bedöms utifrån. Här verkar det till synes vara öppet mål för Rafa Benitez. Desto känsligare kanske för Jürgen Klopp som ju ännu inte vunnit en enda titel med Liverpool, trots att han varit nära vid ett par tillfällen, och detta alltmer börjar hållas honom till last.

Rafa Benitez hann däremot med att vinna två titlar med Liverpool. Och bland dem så klart inte vilken titel som helst utan Champions League. Dessutom, ett år senare, FA-cupen. Benitez må framstå som den uppenbara vinnaren här, men var i klubben dubbelt så länge, tog över klubben i ett starkare läge, och vann trots allt bara två titlar på sex år, varav ingen ny titel de sista fyra säsongerna.

Detta gör faktiskt saken lite mindre uppenbar. Om vi exempelvis tänker oss tre år framåt i tiden, kommer Jürgen Klopp ha hunnit med att vinna några titlar då och på så vis ha jämnat ut kampen? Det finns inga garantier för den saken så klart, men det är långt ifrån omöjligt. Vi kan däremot konstatera att Jürgen Klopp har gjort Liverpool kapabla att än en gång utmana på samtliga titelfronter.

ANNONS

Det leder oss in mer på att försöka värdera prestation i större mening. Här står Jürgen Klopp stark som ända sedan han för två och ett halvt år sedan tog över Liverpool konsekvent har gjort laget bättre och bättre, mer konkurrenskraftigt och hela tiden tagit kliv uppåt i tabellen. Liverpool känns för kanske första gången under Premier League-eran som långsiktigt trovärdiga titelaspiranter.

Liverpool var inte direkt svaga i ligaspelet under Rafa Benitez, men kanske finns det just i det avseendet skäl att anse att Liverpool faktiskt underpresterade med honom som manager? Alla pekar så klart på säsongen 2008-09 som argument mot den saken, men det var en av totalt sex säsonger. Övriga fem säsonger var samtliga säsonger som Liverpool presterade under förväntan i ligaspelet.

Rafa Benitez byggde ett väldigt starkt lag med Liverpool, det kan inte förnekas. Men det visade sig inte beständigt. Det vore orättvist att skylla detta i sin helhet på Benitez, givet hur klubben drevs rent administrativt, men Benitez framsteg var bräckliga givet att de i hög utsträckning baserades på spelarna. Jürgen Klopps framsteg känns mer beständiga då de tydligare baseras på struktur och system.

ANNONS

Även värvningarna känns som de talar till Jürgen Klopps fördel. Rafa Benitez lyckades värva några fantastiska spelare till Liverpool, men blandade också upp detta med några väldigt märkliga, misslyckade och tveksamma värvningar. Klopp å andra sidan har visat upp en betydligt bättre hit rate vad gäller att träffa rätt med sina värvningar, även om de kanske inte i alla fall varit lika spektakulära.

Det kan alltid vara lite känsligt för en manager när en gammal manager återvänder till sin gamla arena med en ny klubb. Naturligtvis beroende på hur uppskattad denne fortfarande är hos supportrarna. Nu kanske just det mildrar saken en smula men det kan tänkas att det känts en smula olustigt för Antonio Conte när José Mourinho kommit till Stamford Bridge. Som sig bör kanske.

Detta hade kunnat vara värre för Jürgen Klopp med Rafa Benitez, som helt säkert alltjämt är mer uppskattad av Liverpools supportrar än vad José Mourinho är av Chelseas. Men det bör inte vara några problem för Klopp. Dels för att det går bra för Liverpool för närvarande. Dels för att Rafa Benitez kanske inte på riktigt samma sätt som José Mourinho gör sak av situationen.

ANNONS

Men kanske framför allt eftersom Jürgen Klopp med viss rätt faktiskt kan betrakta sig själv som den mer framstående managern i Liverpool. Vad han saknar är ett Istanbul. Därför vore han kanske den förste att hålla med om att han ännu inte bör ha några flaggor på Anfield. Men på tre år och från ett tuffare läge har han lyckats göra Liverpool starkare än vad Rafa Benitez mäktade med.

Med Jürgen Klopp flaggar Liverpool för full mast igen. Lite för ofta under Rafa Benitez gav Liverpool känslan av att flagga på halv mast. Vilket inte betyder att Benitez gjorde ett dåligt jobb. Men kanske att Klopp gör ett bättre jobb?! Oavsett har Benitez säkert inget emot att påminna Anfield om vem han var med en vinst för Newcastle ikväll.

Publicerad 2018-03-03 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto