Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kanske passar Garry Monks personlighet Birmingham bättre

Kanske hade inte Garry Monk rätt personlighet för Middlesbrough. Steve Gibsons uttalade ambition inför säsongen var att smasha EFL Championship och investerade kvickt drygt £40m för att garantera att så blev fallet. En kaxig attityd som inte riktigt matchade Monks mer tillbakadragna karaktär. Att gå in och dominera en division kräver kanske en attityd av att vara lite större än livet.

ANNONS

Kanske är det desto viktigare i en klubb som precis åkt ur en division, och i ett lag där humöret således inte kan väntas vara på topp. Middlesbrough hade precis genomlevt en av sina tyngre perioder på flera år. Här kanske behövs en mer extrovert personlighet än Garry Monks reserverade person. Mycket riktigt var det också vad Steve Gibson sedan anställde i Tony Pulis.

Det blev i söndags klart att Garry Monk tar över Birmingham, en klubb som för stunden befinner sig under nedflyttningsstrecket i EFL Championship. Det är Monks tredje klubb i divisionen på mindre än ett år. Han har elva matcher på sig att rädda dem kvar. Och eftersom fotbollen gillar att skämta så är det så klart så att de första Monk möter med Birmingham ikväll är Middlesbrough.

Det vore på sitt sätt mänskligt om Monk kände viss syra mot Middlesbrough efter sättet han sparkades på. Personkemin med Steve Gibson fungerade kanske inte men då var det tveksamt varför han alls anställdes. Middlesbrough har haft för vana att ge sina managers gott om tid men Monk sparkades innan jul och på bussen hem efter en bortavinst mot Sheffield Wednesday.

ANNONS

Timingen var kanske märklig men sparkningen låg i luften, åtminstone sedan det börjat ryktas om att Tony Pulis var tillgänglig. Ändå kan det konstateras att Monk fick sparken med Middlesbrough på åttonde plats, tre poäng utanför playoff. De ligger nu sjua, tvåa poäng utanför playoff. Det är ingen jätteskillnad som Tony Pulis har åstadkommit på två och en halv månad.

Det vore med andra ord säkert sweet för Garry Monk att knäppa Middlesbrough på näsan ikväll, och ge deras chanser att nå playoff en törn. Något han helt säkert inte skulle säga högt. Mest av allt är det däremot viktigt att få en bra start med Birmingham, och en vinst på hemmaplan mot Middlesbrough skulle utan tvekan sitta riktigt fint, och ge laget ett bra momentum.

Garry Monk är ingen dålig manager. Han visade det med Swansea som han höll kvar i Premier League, en erfarenhet som helt säkert kan vara till nytta nu när han förväntas göra detsamma med Birmingham i EFL Championship. Han visade det också med Leeds som han gjorde till ett topplag igen och vars besvär den här säsongen visar att det alls inte var någon självklarhet.

ANNONS

Birmingham är samtidigt inte något dåligt fotbollslag. Det må vara en sedan flera år tillbaka grovt misskött klubb, men laget består av flera väldigt skickliga och lovande spelare, i vissa fall faktiskt spelare som borde kunna höra till seriens främsta. Garry Monk har en stark plattform att bygga vidare på och bör kunna hålla kvar Birmingham i EFL Championship där de allra minst hör hemma.

Middlesbrough framstår alltmer som ett olyckligt snedsteg i Garry Monks karriär, något som kanske inte minst märks i att han där inte hade sitt eget tränarteam att luta sig emot, och heller ingen bundsförvant i klubben. Viktigt således för Monk att i Birmingham ha återförenats med Pep Clotet i tränarstaben, med vilken han alltså hade sina framgångar både i Swansea och i Leeds.

Birmingham är en klubb med bra spelare i sitt lag men ingen riktig struktur runt sitt lag. Inte så förvånande kanske med alla managerbyten, och möjligen något typiskt efter en transfersommar under Harry Redknapps styre. Garry Monk tillsammans med Pep Clotet visade i Leeds att de kan ge ett lag just en sådan struktur, och på så vis kan Monks personlighet mycket väl passa Birmingham betydligt bättre än Middlesbrough.

ANNONS

Craig Gardner, Che Adams, Sam Gallagher, Jacques Maghoma, Jeremie Boga, Jota, David Stockdale med flera. Birmingham är inte ett fotbollslag som borde behöva oroa sig för nedflyttning till League One. Garry Monks nya uppdrag är på kort sikt att se till att de inte längre behöver göra det. Med början mot sin tidigare klubb Middlesbrough hemma på St Andrews.

Och en handskakning med managern som direkt eller indirekt såg till att Monk fick sparken. Förhoppningsvis för Garry Monk blir handskaket efter matchen trevligare än handskaket innan matchen.

Publicerad 2018-03-06 kl 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto