POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Tottenham har kommit, har sett, men har ännu inte segrat

Nu är Tottenham favoriter! Rätt precis så lät det efter att Tottenham svarat för en av de mest imponerande insatserna av ett engelskt lag i Champions League den här säsongen, och fått med sig 2-2 från bortamötet med Juventus, efter att ha hamnat i ett tidigt 0-2-underläge. Naturligtvis ett resultat som betraktades som en halv seger för Tottenham, med all rätta.

Men är det verkligen på det sättet? Kaninen kan förvisso tyckas vara i säcken men säcken måste ju också knytas igen. Visst har Tottenham hemmaplan, visst har Tottenham fördelen av att vara vidare vid avspark och att Juventus med all sannolikhet faktiskt är piskade att vinna, men i slutänden räcker det troligtvis med att Juventus gör matchens första mål för att läget ska vara det omvända.

Det är omöjligt att bortse från Juventus kvaliteter. De har varit Serie A:s med bred marginal bästa klubb under hela 2010-talet, är alltjämt i ensamt majestät i den ligan, med massor av erfarenhet av europeiskt cupspel och erfarenhet inte minst av att vinna. Ett lag som är livsfarliga framåt och som bakåt släpper in mål i ungefär samma takt som glaciärerna smälter.

Det har inte varit riktigt lika omöjligt att bortse från Tottenhams kvaliteter. När de lottades i samma grupp som Dortmund och Real Madrid tog de flesta för givet att Tottenham var så gott som utslagna redan. När de i åttondelsfinalen lottades mot Juventus tog de flesta, inte minst i italiensk media, för givet att Tottenham skulle vara chanslösa.

Tottenham var inte utslagna redan. Tottenham var inte chanslösa. Vad Tottenham faktiskt har visat den här säsongen är två saker. Att det är minst lika tuff lottning för den klubb som lottas mot Tottenham. Samt att Tottenham på sin dag har kapaciteten och kvaliteten inte bara att delta i Champions League utan också att faktiskt vinna Champions League.

Det kan inte och ska inte ignoreras att om Tottenham tar sig till kvartsfinal den här säsongen har de svarat för den hittills bästa engelska prestationen i europeiskt cupspel åtminstone sedan Chelsea vann Champions League för sex år sedan. Att slå ut Dortmund, att besegra och vinna sin grupp före Real Madrid, och sedan slå ut Juventus i åttondelsfinalen, vore på totalen en väldig bedrift.

Om Tottenham ska lyckas vinna mot Juventus ikväll, eller åtminstone slå ut dem och gå vidare till kvartsfinal, förutsätter det i mina ögon att Tottenham hittar eller skapar positiva svar på följande tre frågor, som jag tror är av avgörande betydelse för Tottenhams chanser, och där de definitivt måste hitta rätt för att rättfärdiga ens en antydan om något favoritskap:

Kan de behålla kontrollen på mittfältet eller var den situationsbunden?

Vad som vände matchen till Tottenhams fördel redan en bit in i första halvlek var att Tottenham faktiskt vann mittfältet. Christian Eriksen och Mousa Dembele var båda fantastiska i den matchen, och därifrån fick Tottenham licens att styra spelet och hela tiden söka anfallsmöjligheter mot Juventus, som Harry Kane inte var sen med att utnyttja.

Kan Tottenham upprepa samma kontroll över mittfältet också i kvällens match så är halva matchen vunnen och Tottenhams favoritskap välmotiverat. Och på ytan kunde det kännas givet att de borde kunna det. Kan Tottenham kontrollera mittfältet i Turin måste de rimligtvis kunna kontrollera mittfältet också på Wembley. Men riktigt så enkelt är det kanske inte.

Farhågan är inte minst att Tottenhams kontroll över mittfältet var helt och hållet situationsbunden. Det vill säga att Juventus blev sina egna fiender, att de gjorde 2-0 snabbt, slappnade av och därmed släppte in Tottenham i matchen. Och därefter, även sedan Tottenham lyckats reducera till 2-1, spelade mer för att bevara sin ledning. Att de helt enkelt blev för passiva.

Hanterar Tottenhams backlinje pressen bättre än de gjorde i Turin?

Det omedelbara intrycket när Juventus tilläts göra mål redan i den första minuten, och därefter ett andra mål inom tio minuter, var inte så mycket att Juventus var så mycket bättre att det var nästan oundvikligt, utan snarare att jahapp, där visade sig Tottenhams relativa brist på rutin och erfarnhet i sådana här matcher väldigt, väldigt tydligt.

Det gällde inte minst försvarsspelet, mer konkret backlinjen. Vilket inte är så konstigt givet att det är den lagdel som kanske mest är utsatt för press i sådana här matcher, där ett enda misstag kan visa sig ödesdigert. Tottenhams backlinje gjorde många misstag på kort tid. I synnerhet lyckades Juventus effektivt och brutalt utnyttja osäkerheten hos Tottenhams ytterbackar.

Ben Davies lyckades trots allt återhämta sig från några tidiga misstag och spelade alltmer in sig i matchen. Serge Aurier fortsatte däremot vara otrygg och svag i sitt beslutsfattande i en sådan utsträckning att det måste vara något som får Mauricio Pochettino att nog hellre välja att spela med Kieran Trippier den här kvällen. Pressen ikväll är högre och måste hanteras bättre än i Turin.

Kan Tottenham hålla sina huvuden kalla?

Juventus är ett formidabelt fotbollslag. På pappret ett lag med bättre och större spelare än Tottenham, därtill äckligt välorganiserade. Om Tottenham ska lyckas vinna mot Juventus krävs att majoriteten av spelarna spelar nära toppen av sin förmåga, att de undviker att göra enkla och onödiga misstag, samt att de är kalla och lugna nog att ta tillvara de öppningar och möjligheter som dyker upp.

Det är ett krav som gäller inte bara för spelarna på planen, utan likaväl för Mauricio Pochettino. Han är ny på den här nivån precis som spelarna, och även han håller med andra ord på att lära sig av jobbet. Även han måste hålla huvudet kallt i hetluften, ha rätt balans i sina förberedelser, läsa av läget, och se till att fatta de rätta besluten under matchdagen.

Men när vi pratar om att hålla huvudet kallt är det svårt att inte framför allt hålla Harry Kane i framtanken. Världens just nu kanske bäste anfallare måste fortsätta vara det också den här kvällen. Chanserna kommer komma, det såg vi inte minst i Turin, men det gäller att ta dem tillvara. Då kanske till och med anglofober blir piskade att medge Kanes skicklighet.

Tottenham är inte favoriter. Men Tottenham är heller inte inte favoriter. Vad man skulle kunna säga är att åttondelsfinalen mot Juventus är i den här gråzonen att den står och väger, men att det är Tottenham som har bollen. Det läget spelade Tottenham till sig i Turin där de stod pall där andra hade rasat samman och vände 0-2 till 2-2 med mersmak.

Ikväll är det upp till Tottenham att förvalta detta läge. Om Tottenham gör det så spelar Tottenham kvartsfinal i Champions League för andra gången under 2010-talet, på sitt tredje försök.

Publicerad 2018-03-07 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto