POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

West Hams tio bästa spelare genom tiderna

Fredagar, dessa härliga fredagar. Veckans sista dag när mer eller mindre all meningsfull verksamhet går på sparlåga från och med lunch. När man bara är några få timmar ifrån att få klocka ut och inleda fredagsmyset med tacos, chips och whatever. Och naturligtvis med den nervöst laddade vetskapen att man har en hel lång fotbollshelg framför sig.

Det gäller att hitta något lättsmält att fördriva tiden med. Det är sällan så mycket som händer inom fotbollen på just fredagar, då koncentrationen istället flyttats över till nästa match. Kommande fredagar när inget annat kommer i vägen tänkte jag därför ägna åt det förhoppningsvis upplysande projektet att diskutera de större engelska klubbarnas tio bästa spelare någonsin.

Hur ska sådana listor egentligen konstrueras på ett trovärdigt sätt? Det första steget är så klart att acceptera att alla listor är subjektiva. Men hur ska man egentligen kunna rättvist jämföra en spelare man följt regelbundet under flera år med spelare man kanske bara hört talas om eller kanske som mest sett några gryniga filmklipp av, spelare man inte har någon riktig relation till?

Det andra steget är kanske att acceptera att man aldrig riktigt kommer lyckas fullt ut. Men det finns sätt ändå sätt att bedöma historiens spelare. Att titta på rent objektiva meriter är ett sätt. Att lyssna på vittnesmål från de som har följt spelarna är ett annat. Det här är också metoder som är rätt effektiva för att förankra bilden av mer nutida spelare.

Slumpen ordnade så att vi redan har klarat av de sex allra största klubbarna. Nu är det plötsligt West Hams tur. En klubb som även det är en av de klassiska engelska klubbarna, med titlar både i England och i Europa. Därtill med spelare som för alltid kommer vara inristade i den engelska landslagshistorien. På senare år med mängder av engelska kultspelare.

En sak som faktiskt är speciell med West Ham är att de har haft en så tydlig tråd genom åren med att producera mängder av egna produkter från sin extremt framgångsrika akademi. Egna produkter kommer självfallet alltid ha en särskild plats i allas hjärtan, och det är alltid en fråga om och hur man ska rensa för den saken i en bedömning av spelare för sådana här listor.

(10) Mark Noble

En modern ikon i West Ham-tröjan som om han hade spelat för en av de största klubbarna hade haft ett stort antal landskamper i bagaget. Har under nästan hela 2000-talet varit en given kugge på West Hams mittfält och var länge den spelare som gav West Ham ett särskilt driv och energi på planen. Utmärkt spelsinne, bra passningsfot och skott.

(9) Tony Cottee

Det finns sämre sätt att debutera för en egen produkt i West Ham än att som 17-åring komma in och göra det avgörande målet mot Tottenham. 1980-talets Wayne Rooney med andra ord, och med sina mål låg han bakom West Hams tredjeplacering i ligan 1986, som är West Hams bästa ligaplacering någonsin märkligt nog. En av klubbens ikoniska anfallare.

(8) Julian Dicks

Måste definitivt vara med i diskussionen om de bästa vänsterbackarna över huvud taget i Premier League-historien. Utsågs till säsongens spelare i West Ham fyra gånger mellan 1990 och 1997, en vänsterback som kombinerade rejäl hårdhet med fart, teknik och rasande offensivlust, han hann med över 50 mål för West Ham. Hade varit fantastisk även i dagens fotboll.

(7) Martin Peters

En mångsysslare i West Ham-tröjan som under sina dryga 300 matcher för klubben hann med att spela på varenda position i laget. En spelare från West Hams oerhört produktiva akademi som slog sig in i a-laget under 1960-talet och var med i det lag som 1965 vann Cupvinnarcupen. Ett år senare var Peters med och blev världsmästare med England.

(6) Paolo Di Canio

Vissa spelare blir helt enkelt älskade när de drar på sig klubbtröjan genom sin sprudlande personlighet. Tillbringade kanske inte väldigt många år i West Ham men var alltid minnesvärd, inspirerade sin omgivning både på planen och på läktarna och har svarat för några av Premier Leagues mest minnesvärda ögonblick. West Hams Eric Cantona, och bättre praise får man inte från mig.

(5) Vic Watson

Med oerhört bred marginal West Hams bäste och meste målgörare någonsin. Drog iväg 326 mål på 462 matcher mellan de båda världskrigen. Innehar med sina sex mål fortfarande klubbrekordet för flest mål i en match, vilket också hade varit ensamt Premier League-rekord i nutid. Fick dock aldrig vara med och vinna några större titlar med West Ham.

(4) Geoff Hurst

Hela världen kommer ihåg Geoff Hurst mest för att han gjorde ett hattrick i en VM-final, men för West Ham är han så mycket mer än så. Tillbringade 13 år med West Ham och var en av sin tids främsta målskyttar i England, och hann med att göra 249 mål för West Ham. Vann både FA-cupen och Cupvinnarcupen med sitt West Ham, fortfarande en legend i klubben.

(3) Billy Bonds

Befann sig över två årtionden i West Ham och var det självklara valet som lagkapten när Bobby Moore slutade. Som lagkapten ledde han West Ham till två FA-cuptitlar, bland annat 1980 där de som Division Two-klubb besegrade Arsenal i finalen. Hårt arbetande ytterback, älskad av supportrarna, som med sina 793 matcher för West Ham är deras meste spelare någonsin.

(2) Trevor Brooking

Att som West Ham-spelare komma fram i skuggan av ikoniska storheter som Bobby Moore och Geoff Hurst kan inte ha varit helt lätt, men Brooking inte bara lyckades utan kanske i viss mening till och med överglänste dem. Dynamisk mittfältare som hade kunnat lyftas fram som exempel till Sam Allardyce om han undrade vad som egentligen menades med The West Ham Way.

(1) Bobby Moore

Omöjligt att sätta någon annan spelare som etta på den här listan. Kommer med största sannolikhet alltid anses vara den störste spelaren att någonsin dra på sig West Hams tröja, kanske även Englands landslagströja. Anses allmänt som en av världens absolut bästa försvarare någonsin. Lagkapten för både West Ham och England under mer än ett årtionde.

 

Publicerad 2018-03-09 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto