POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Mardrömslottning för Man City och Liverpool i Champions League

Två engelska klubbar är alltså vidare till kvartsfinalerna i Champions League. Ett bättre facit än på flera år och således något att vara positiv över. Ändå känns det som något av ett misslyckande givet att det kanske egentligen borde ha varit fyra engelska lag med till kvartsfinalen, sett till matchbild respektive kvalitet. På sätt och vis ett slags styrkebesked det också naturligtvis.

Det är ändå fascinerande hur en enda pissvag prestation kan förändra ett helt samtal. Enbart en normal insats av Man Utd, också enligt deras standard, hade sett dem besegra Sevilla utan några större problem, tre engelska klubbar hade varit i kvartsfinal, fler än någon annan liga, och samtalet hade då låtit på ett helt annat sätt. Det kan diskuteras om skillnaden egentligen är motiverad.

Nu blev det istället Man City och Liverpool som gick vidare till kvartsfinal. Det är ingen tillfällighet. Det är i och för sig de två klubbar som också fick bäst lottning i åttondelsfinalen, men det är även de två lag som har kommit klart längst i termer av helhetlig spelidé. Möjligen undantaget Tottenham som var ytterst nära att ta sig vidare mot Juventus.

Arsenal vandrar vidare i Europa League. Den enkla segern mot Milan får ses som ett stort framsteg givet de låga förväntningar som fanns på dem inför åttondelsfinalen. Dessutom har fältet redan rensats på flera av de på förhand tänkta utmanarna såsom Napoli, Dortmund, Lyon m fl. Det är nog egentligen bara Atlético Madrid kvar mot vilka Arsenal inte ska betraktas som rätt tunga favoriter.

I Champions League är det svårare att prata om favoritskap, men både Man City och Liverpool har tillräckligt med kvalitet att kunna vinna turneringen, och att Man City har lägst odds hos spelbolagen är knappast någon tillfällighet. De är för närvarande Europas förmodligen bästa fotbollslag, men vad som kanske framför allt talar emot dem den här säsongen är bristande erfarenhet.

Lottningarna genomfördes runt lunchtid under fredagen.

:::

LIVERPOOL – MAN CITY

Att lottas mot andra engelska klubbar i europeisk cupturnering är speciellt på flera sätt. Det kan tyckas lite trist på sätt och vis. Det ger definitivt matchen en helt annan nerv. Att förlora matchen känns i dessa fall alltid värre än vad det annars gjort. Utifrån ett större engelskt perspektiv är det så klart lite tråkigt att det nu bara kan bli en klubb i semifinal.

Att döma av ligatabellen vore Man City att betrakta som klara favoriter, särskilt som lottats att avsluta på hemmaplan. Riktigt så enkelt tror jag däremot inte detta är. Nerverna i europeiskt cupspel är något helt annat, resultatet i det första mötet på Anfield kommer bli mycket styrande, Liverpool vet med sig att de redan har besegrat Man City en gång den här säsongen.

Om Liverpool lyckas upprepa den bedriften kan det bli en riktigt obehaglig upplevelse för Man City på Etihad, där de måste prestera offensivt samtidigt med vetskapen att Liverpool har kapaciteten att alltid straffa dem bakåt. En i det närmaste perfekt matchbild för ett Liverpool som älskar att pressa och kontraslå i sådana här matcher.

Lite är jag alltså inne på följande. Liverpool lottades mot det förmodligen tuffaste motstånd de kunde lottas i Man City. Men frågan är om inte även Man City lottades mot det för dem tuffaste motståndet de kunde få. Det kommer bli en fascinerande kvartsfinal att följa. Jag är benägen att påstå att både Liverpool och Man City har fått en mardrömslottning.

Nyckeln: Anfield.

Prognos: Man City har hemmafördelen i returen men också det mesta av pressen på sig. Börjar Liverpool få medvind i den här kvartsfinalen kan de bli rent livsfarliga att hantera. Kan Man City få kontroll över mittfältet har de tagit ett stort kliv mot semifinalen. Man City knappa favoriter. (55-45)

:::

ARSENAL – CSKA MOSKVA

Det vore kanske dumt att underskatta CSKA Moskva. De slog trots allt ut Lyon i åttondelsfinalen. Men det är inte heller någon av de tuffare lottningarna Arsenal kunde ha råkat ut för. Tufft kanske att behöva avsluta på bortaplan för Arsenal men CSKA Moskva förlorade två av tre matcher på hemmaplan i Champions League, bland annat 1-4 mot Man Utd, och förlorade även hemma mot Lyon.

Lätt intressant är så klart att Arsenal för tredje slutspelsomgången i rad får en match med ett svensk intresse. I sextondelsfinalen mötte de så klart Östersund, i åttondelsfinalen menar många att de fick god hjälp av ett svenskt domarteam, och i CSKA Moskva spelar alltså en formtoppad Pontus Wernbloom, som varit helt instrumentell i CSKA Moskvas framfart i Europa.

Lite annorlunda kan det så klart bli med ännu en engelsk bortamatch i Ryssland av alla ställen. Det är ju minst sagt lite spänt mellan länderna för närvarande, och ryska huliganer har ställt till mycket problem de senaste åren. Kanske läge för Robbie, DT med flera att vidta särskilda säkerhetsåtgärder, det kanske inte är läge för någon pulkåkning den här gången.

Nyckeln: Koncentration.

Prognos: En match Arsenal helt enkelt ska vinna. I den bästa av världar är det en kvartsfinal Arsenal avgör redan i första matchen hemma på Emirates. Avgörande för detta är att försvaret håller koncentrationen och inte släpper in billiga mål i onödan. Arsenal ska kunna dominera matchbilden även på bortaplan. (85-15)

Publicerad 2018-03-16 kl 12:42

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto