POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Är Mark Hughes mer än bara ett nytt ansikte för Southampton?

De gjorde det oväntade mot Bournemouth. De gjorde sedan det osannolika mot West Ham. Därefter gjorde de det närmast omöjliga mot Man City. Wigan har så här långt slagit ut tre Premier League-klubbar av allt större kaliber, och ställs den här dagen mot ett fjärde i Southampton, på hemmaplan. En seger för Wigan, som kanske inte längre ska ses som oväntad, skulle ta dem till Wembley och till FA-cupens semifinal.

Mark Hughes har så klart redan förlorat en gång i FA-cupen den här säsongen, när Stoke nesligen var på fel sida av en av de stora skrällarna mot Coventry i den tredje omgången. En förlust som gav honom sparken från Stoke. Alldeles nyss anställd av Southampton riskerar Hughes naturligtvis inte sparken igen om det skulle bli förlust mot Wigan, allra helst inte som han så klart blivit anställd mer eller mindre endast för att hålla Southampton kvar i Premier League.

Att Southampton anställer Mark Hughes är kanske inte så jättespännande. Men det är så klart talande för tidpunkten då Southampton bestämde sig för att byta manager. Det är för kort tid kvar av säsongen för att kunna övertyga ett mer långsiktigt avsett alternativ. Det var inte ett managerbyte som gjordes med en egentlig avsikt att en viss manager skulle komma in, utan bara en förhoppning om att en förändring vilken som helst skulle få önskad effekt, ett nytt ansikte.

Med endast åtta omgångar kvar av säsongen är det däremot tveksamt om Mark Hughes egentligen är rätt val av Southampton i det läge de nu befinner sig i. Oliver Kay på Times räknade på Hughes antal poäng per match i sina första matcher med en ny klubb jämfört med därefter. Resultaten var tydliga och entydiga i samma riktning, Mark Hughes är normalt sett inte en manager som ger en omedelbar effekt i poängkolumnen.

Klubb – Första matcherna / Därefter
Blackburn – 0,88ppg / 1,32ppg
Man City – 1,00ppg / 1,60ppg
Fulham – 0,91ppg / 1,56ppg
QPR – 0,63ppg / 1,50ppg
Stoke – 0,91ppg / 1,48ppg

Den enkla slutsatsen av detta är att Mark Hughes är inte en manager man anställer för att få någon snabb, omedelbar effekt. Mark Hughes är däremot en manager som om han får tid på sig till slut kommer att få sina lag att klicka hyfsat väl, åtminstone under en viss tid. Det hade så klart varit intressant att även se motsvarande poäng per match-snitt för de sista matcherna i respektive klubb, men det är så klart intressant för en helt annan diskussion.

Därav följer en annan mer praktisk slutsats. Nämligen att om Southampton hoppas få någon önskad effekt av Mark Hughes så förutsätter det att han lyckas med något han inte riktigt lyckats med förut, vilket antyder att han kanske behöver göra något annorlunda än vad han gjort förut. Men kanske är Hughes och Southampton behjälpta av att först ha en FA-cupmatch och därefter ett landslagsuppehåll, och således några veckors relativt tomrum.

Men det är också en statistik som borde vara rejält uppmuntrande för Wigan givet att om Mark Hughes poängsnitt i sina första matcher i nya klubbar håller i sig också i den här matchen så innebär det att Wigan spelar semifinal i FA-cupen. Det är uppenbart att Southampton är ett lag med problem, som kanske har tankarna på andra håll än på FA-cupen, och där en ny manager troligtvis ännu inte har lyckats få ordning på allt han behöver få ordning på.

Om Wigan lyckas vinna mot Southampton är det tredje gången på sex år som de lyckas ta sig till Wembley via FA-cupen. Ett smått enastående facit för en klubb som Wigan naturligtvis, desto mer så givet att de vid två av dessa tillfällen har spelat i Football League. Den här säsongen är Wigan så klart ett League One-lag, och ett lag från den engelska tredjedivisionen har i själva verket aldrig ens spelat final i FA-cupen förut.

Till final är det naturligtvis lång väg att vandra för Wigan. Först måste de så klart klara av Southampton, vilket blir en nog besvärlig uppgift, och därefter måste de på Wembley avfärda någon av Tottenham, Man Utd, Leicester eller Chelsea. Det kan knappast ses som någon enkel uppgift. Men för ett Wigan som trots allt redan har eliminerat Man City, och vars FA-cuptriumf fortfarande finns nära i minnet, kan det inte heller ses som någon omöjlig uppgift.

Dagens andra och helgens sista kvartsfinal i FA-cupen ser vi mellan Leicester och Chelsea på King Power Stadium. En mycket intressant match med ett utfall som är svårt att sia om på förhand. Leicester är självklart ett lag med tydlig kapacitet att kunna vinna FA-cupen vilket ju vore en snygg uppföljning på ligatiteln från två år sedan. Chelsea å sin sida känns liksom Man Utd som att de pendlar mellan hopp och förtvivlan, med varsin lynnig och gnällig manager.

Tottenham befinner sig redan i semifinalen, efter att övertygande ha besegrat Swansea på bortaplan. Det verkar på något sätt möjligt för dem att åka ur Champions League på det grymmaste av sätt, kort därefter få sin bäste spelare och främste målskytt skadad på längre tid, och ändå kunna fortsätta spela bra och vinna matcher utan att laget mer eller mindre ser ut att vara på väg att äta upp sig självt inifrån. Värdet med en tydlig spelidé och ett sammanhållet lag.

Lottningen av semifinalerna omedelbart efter matchen mellan Leicester och Chelsea under kvällen.

Publicerad 2018-03-18 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto