POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Det finns goda skäl att vara skeptisk gällande Thomas Tuchel till Arsenal

Det är två av de äldsta och mest klassiska försäljningsknepen. Dels att få det att framstå som att varan som ska säljas är en bristvara, antingen i termer av volym eller tid. Dels att framställa det som att många andra, eller åtminstone delar av eliten, är på väg att köpa varan, så kallat social proof. Två metoder som har visat sig användbara i stort som i smått.

Det var därför något som lät lurt när det under helgen kom ut att Thomas Tuchel skulle ha tackat nej till att ta över Bayern München efter säsongen och istället tackat ja till en ”annan europeisk storklubb”. För det första, varför skulle Tuchel tacka nej till Bayern München? För det andra, vilken annan aktuell storklubb skulle ha fått Tuchel att tacka nej till Bayern München?

Det har från flera håll beskrivits hur Bayern München för närvarande slits mellan motstridiga viljor. Karl-Heinz Rummenigge ska vilja ha Thomas Tuchel till Bayern München, Uli Hoeness vill det däremot inte. Så går åtminstone tankarna. Här är det inte svårt att tänka sig att Thomas Tuchel med agent kan tänkas ha tröttnat och försöker driva saken till spets, och försätta Bayern München i skarpt läge.

Detta hade varit av mycket ringa engelskt intresse om det inte samtidigt var så att Thomas Tuchel varit ett hett namn för lite olika engelska klubbar. När Tuchel alltså rapporteras ha tackat nej till Bayern München för en annan storklubb rullar ryktesapparaten igång. När parallella rapporter meddelar att Arsenal har kommit överens med Tuchel efter säsongen når ryktesapparaten kokpunkten.

Det fanns skäl att förhålla sig skeptisk till dessa rykten. Bland annat vad som tas upp i bloggens första stycke. Dessa rent teoretiska skäl fick dessutom mer praktisk grund när Arsene Wenger kort därefter utfäste att han har för avsikt att bli kvar i Arsenal. Detta kan han förvisso säga av flera skäl, oavsett sanning. Men när Tuchel redan nästa dag istället ryktas till PSG minskar inte misstankarna.

För Arsenal talar kanske att det egentligen inte finns någon annan engelsk klubb som skulle kunna vara aktuell för Thomas Tuchel, som han vore villig att tacka nej till Bayern München för, även Arsenal torde vara ett långskott. Man City, Man Utd och Liverpool är inte på marknaden, troligtvis inte Tottenham heller. Chelsea kan vara på marknaden, men Tuchel känns samtidigt som ett långskott för dem.

Personligen är jag tveksam till Thomas Tuchels lämplighet för Arsenal. Det vore en på många sätt spännande anställning, men jag är tveksam till om Tuchel är den typ av manager Arsenal faktiskt behöver. En ung, ideologisk och visionär tränare är Tuchel helt säkert, men kanske anställs en sådan tränare hellre från en position av styrka än den position av utsatt svaghet Arsenal befinner sig i.

Jag är också frågande till Thomas Tuchels meriter för den positionen. Hade han svårt att finna fötterna i Dortmund och Bundesliga, hur skulle han då få något fotfäste i Arsenal och Premier League, som Arsene Wengers efterträdare inte minst?! Ung och visionär helt säkert, men namnet är större än en förteckning av meriter som mest verkar gå ut på att ha vandrat i Jürgen Klopps fotspår.

Arsenal är en klubb i stort behov av förnyelse, en klubb som så uppenbart har kört fast i gamla fotspår. Entusiasmen över nyheten om Thomas Tuchel bland Arsenals supportrar är därför förståelig, i det läge Arsenal har hamnat vore kanske Louis van Gaal att föredra. Men det finns risk att fastna i föreställningen att Arsenals enda alternativ till status quo vore Tuchel, eller ”första bästa”.

Arsenal är och förblir en europeisk storklubb. Kanske inte en klubb som just i nuvarande läge skulle kunna norpa en manager av eller från Bayern München, om inte denne väldigt gärna vill ta jobb i Premier League eller hellre tar över en klubb där han får ett större självbestämmande. Men det är viktigt att Arsenal fortsätter förstå sitt eget värde, att de inte behöver nöja sig med ”första bästa”.

Det finns bättre alternativ än Thomas Tuchel för Arsenal att välja mellan, om de har tålamod, inser sitt eget värde, och inte låter sig luras av billiga men potentiellt dyrköpta försäljningsknep.

Publicerad 2018-03-26 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto