POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Det enda vi vet om playoff-striden i EFL Championship är att vi ingenting vet

Det enda vi vet är att vi ingenting vet. En inställning till saker som ofta är ganska konstruktiv åtminstone som utgångspunkt då den fostrar nyfikenhet. Men givet att säsongen ändå är så långt gången som den är så måste vi nog ändå att det finns en hel del saker vi faktiskt ändå vet om EFL Championship och hur serien kommer se ut när den ligasäsongen når sin slutpunkt om 7-8 omgångar.

Vi vet exempelvis att antingen Wolves eller Cardiff kommer vinna EFL Championship. Vi vet att Wolves kommer gå upp i Premier League, liksom vi vet att Cardiff kommer göra dem sällskap direkt dit upp om inte himlen ramlar ned över deras huvuden samtidigt som Fulham mer eller mindre går rent under vad som återstår av ordinarie ligasäsong.

Vi vet också att Fulham och Aston Villa är i praktiken klara för ett kommande playoff om den tredje och sista uppflyttningsplatsen, där Fulham alltså har en utsidas chans att ta sig ifatt Cardiff och istället putta ned dem i playoff. Vi vet nog också att det ser väldigt mörkt ut för både Burton Albion och Sunderland i nedflyttningsstriden, där det krävs mirakel för att hålla sig kvar.

Vad vi emellertid inte vet någonting om är vilka två klubbar som kommer göra Aston Villa och Fulham (Cardiff?) sällskap i playoff. Vi vet däremot att det står om dessa två platser mellan sex klubbar som är klustrade och klistrade runt strecket inom som mest två poäng från varandra. Vi vet också att det återstår sju omgångar att spela, där Derby County har en match (mot Cardiff) i handen.

EFL

Vi vet också att hela den här underbara påskannandagen kommer ägnas åt nästan fulla Football League-omgångar, med fotboll från tidig eftermiddag ända fram till sena kvällskvisten. Och som det även har slumpat sig så är samtliga de sex klubbarna inblandade i playoff-striden i action under dagen. Det är med andra ord en mäktig dag vi har framför oss i EFL Championship.

Preston North End – Derby County (13:45)

Båda lagen kommer från respektive 1-4-käftsmällar i lördags, men från lite olika utgångspunkter. Preston spelade borta mot Sheffield Wednesday, Derby County å andra sidan hemma mot Sunderland. Att förlora hemma mot Sunderland stod knappast på Derby Countys planering, och det gör den här matchen så mycket viktigare än vad den annars varit.

Toppen mot botten i playoff-stridens minitabell således. Och det lustiga är alltså att om Preston vinner hemma på Deepdale kan de om övriga resultat går deras väg faktiskt leda klungan och befinna sig på playoff-plats. Imponerande av både Preston och av Alex Neil som ju inte minst jag har rackat en hel del på. Men han har gjort ett både bra och tufft spelande lag av Preston.

Avgörande läge på säsongen för Derby County som efter matchen mot Preston har ett fortsatt tufft spelschema framför sig, med idel matcher antingen mot lagen i nedflyttningsstrider eller tuffa toppmatcher mot Wolves, Middlesbrough, Cardiff och Aston Villa. Det är ungefär vid den här tidpunkten som Derby har haft för vana att få se sina säsonger spåra ur.

Bristol City – Brentford (16:00)

Bristol City har naturligtvis en strålande säsong bakom sig redan, inte minst med vinsten mot Man Utd och semifinalen i Ligacupen. Dessutom är de alltså i allra högsta grad fortfarande med i playoff-pratet i ligan. Deras återstående spelschema är inte överdrivet vänligt så det är viktigt att de vinner den här matchen, som dessutom är på hemmaplan.

Men det är en allt annat än lätt uppgift. Brentford spelar bra fotboll och är dessutom det laget som jagar bakom klungan och faktiskt har en teoretisk chans att ta sig ikapp dem, inte minst om de faktiskt vinner den här matchen. Vinner däremot Bristol City hemma på Ashton Gate har de däremot helt och hållet hängt av Brentford från allt playoff-prat.

Burton Albion – Middlesbrough (16:00)

Tvära kast för Middlesbrough som går från att möta tabelltoppen i lördags i form av Wolves till att möta tabellbotten idag i form av Burton Albion. Med den inte oviktiga skillnaden att de nu spelar på bortaplan. Att möta lag som kämpar runt nedflyttningsstrecket vid den här tiden på säsongen är inte någon fördel, i synnerhet inte på bortaplan.

Det var en märklig match mot Wolves för Middlesbroughs räkning. En match de i själva verket hade under rätt god kontroll hemma på Riverside innan Wolves gjorde två mål i snabb följd mot slutet av första halvlek. Matchen skulle därefter mer eller mindre urarta under andra halvleken då Wolves fick ett tidigt rött kort och lite senare ett andra rött kort.

Det är viktigt för Middlesbrough att studsa tillbaka från förlusten. De visade ändå mot Wolves att de är mer än kapabla att hålla jämna steg med seriens bästa lag. Detta kan visa sig viktigt under en säsongsupptakt som efter det här inkluderar fyra matcher mot övriga playoff-konkurrenter samt en intressant hemmamatch i nästa omgång mot Aitor Karankas Nottingham Forest.

Ipswich – Millwall (16:00)

Millwall måste sägas vara det stora överraskningspaketet i playoff-striden, en slags variant längre ned på skalan av Cardiff kan tänkas. Men Millwall har visat mest hela säsongen att det med tät organisation och hög arbetsmoral går att ta sig långt i en sådan här serie. Och de måste onekligen visa prov på samma sak ikväll igen för att ta poäng borta mot Ipswich.

Ipswich har naturligtvis själva precis meddelat att Mick McCarthy kommer att lämna klubben efter säsongen, vilket gör att de kanske mer har tankarna mot framtiden för stunden, givet att de inte heller riskerar nedflyttning. Kanske ger det Millwall en bättre chans i den här matchen. Med ett helvetiskt tufft schema kvar är det ändå väldigt svårt att se Millwall nå playoff.

Sheffield United – Cardiff (20:45)

Liksom Millwall är Sheffield United nykomlingar i EFL Championship den här säsongen. Ändå är det inte riktigt lika överraskande att hitta dem i playoff-striden med bara växelmynt kvar av säsongen, överlägsna som de mer eller mindre var i League One förra säsongen, med ett spel som var brådmoget för den divisionen.

Men ska Sheffield United ta sig till playoff så får de göra det den tuffa vägen då de har ett mastigt spelschema kvar, med matcher mot Middlesbrough, Millwall, Preston och Bristol City på programmet. Vad som talar för Sheffield United är ändå att tre av dessa fyra sexpoängare spelas hemma på Bramall Lane, liksom kvällens tuffa match mot Cardiff.

Övriga bortamatcher hittar vi mot Barnsley och Birmingham, vilket även det är hyfsade poängchanser för Sheffield United. Det är alltså hemma på Bramall Lane som Sheffield Uniteds öde den här säsongen kommer avgöras, hela vägen till playoff eller bara nästan playoff? Det kan faktiskt gå vägen för Sheffield United om deras fantastiska hemmapublik hjälper dem över mållinjen.

Men kommer det gå vägen? Det enda vi egentligen vet om den saken är att vi ingenting vet.

Publicerad 2018-04-02 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto