POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Sex anledningar varför Man City vinner ligan den här säsongen

Att förlora en ligatitel till Leeds mot Liverpool på Anfield måste nog sägas vara svåröverträffat i vidrighet för Man Utd. Alex Ferguson har däremot själv berättat om den sena vårmatchen 1991-92 och hur han sade till alla sina bittert besvikna spelare efter slutsignalen på ett obscent firande Anfield att ta till er det här, ta till er hur det känns, och se för helvete till att aldrig behöva känna så här igen!

Att formellt förlora ligatiteln till Man City på Etihad känns inte lika allvarligt, den ligan förlorades för länge sedan. Men Man Utd och José Mourinho har däremot, utöver att faktiskt försöka vinna matchen, tvånget att i så fall använda matchen som ett sätt att motivera sig själva inför nästa säsong och framtiden, liksom Alex Ferguson gjorde för 26 år sedan, och göra en tillgång av upplevelsen.

Under säsongen och sedan det har stått klart att Man City mycket övertygande kommer vinna ligan har det varit ett stundtals märkligt fokus mer på Man Utd och på José Mourinho än på dem. Det har funnits ett större intresse att hacka på Man Utd än på att hylla Man City. Man Utd har så klart flera brister, men min främsta take-away från säsongen är ändå i första hand Man Citys briljans.

På samma sätt har det funnits en benägenhet att skifta fokus på Man City efter onsdagens tunga förlust mot Liverpool. Med ett tufft returmöte att vänta på tisdag ger det dessutom Pep Guardiola viss huvudvärk hur han ska ta ut laget ikväll. Men även om Man City gjorde en dålig match mot Liverpool, så är rätt take-away därifrån att Liverpool är så bra, inte att Man City inte är så bra.

Att formellt vinna ligatiteln mot Man Utd hemma på Etihad verkar däremot i högsta grad betydelsefullt för Man Citys supportrar. Det är kanske inte helt självklart att det är så, men de har naturligtvis all rätt i världen till sina subjektiva upplevelser. Att Man City vinner ligan har vi däremot vetat länge nu, så den mer intressanta frågeställningen är kanske varför Man City vinner ligan:

Man City har den bästa spelartruppen!

Vissa saker behöver inte kompliceras i onödan. När Pep Guardiola kom till Man City hade de i själva verket redan arguably Premier Leagues på pappret bästa och starkaste spelartrupp. På gräset hade däremot Man City av flera olika skäl inte lyckats få ut maximal utväxling av detta förhållande.

Men Pep Guardiola kom till ett Man City innehållandes världsspelare på flera positioner som David Silva, Sergio Agüero, Kevin De Bruyne, Nicolas Otamendi, Raheem Sterling med flera. Sedan dess har Man City förnyat och föryngrat och inte minst investerat enorma summor på nya spelare till tonerna av £450m på två säsonger.

Man City är klubben med den tydligaste idén!

Det är populärt i motståndarläger att anklaga Man City för både ett och annat men vad Man City definitivt inte kan anklagas för är kortsiktighet. Guardiolas ankomst till klubben var sedan länge planerad och förberedd, och Man City visste precis vad de ville med den anställningen.

Med Pep Guardiola har följt en väldigt tydlig idé om hur Man City också vill spela fotboll. Det har i sin tur gett Man City en väldigt tydlig linje för vilka spelare de faktiskt vill värva och inte är rädda att betala dyrt för. Effekten är att Man Citys värvningar också har visat sig rasande framgångsrika.

Man City är laget med den mest intelligenta taktiken!

Energi mot intelligens skrev jag om i onsdags, och där och då kunde man ju lätt få intrycket att energi var att föredra. Men det är cupspel och en one-off, över en hel lång ligasäsong mot många olika typer av motståndare, har Man Citys spelidé, kollektiva spelintelligens och problemlösningsförmåga visat sig helt och hållet överlägsen.

Man City kontrollerar matchbilden betydligt bättre än något annat lag i Premier League, vilket gör dem oerhört svårstörda, vilket i sin tur leder till att de tappar väldigt få onödiga poäng. Spelarna är samtidigt så vältränade och samspelta att laget spelar med ett sådant mönster och sådan hastighet att de är väldigt svåra att försvara sig mot.

Man City inte bara köper spelare utan coachar spelare!

Man City är Man City och därför kommer det kanske alltid pratas om dem på ett visst sätt som något slags nyrikt köpelag. Som konstaterades redan i den första punkten så visst har Man City spenderat stora pengar, men det har de knappast varit ensamma om, så där ligger inte hela förklaringen.

En sak som är tydlig är att Man City inte bara har spenderat mycket pengar utan framför allt har spenderat dem väldigt klokt. Varje spelare har värvats med en tydlig idé om hur han ska passa in i laget. Tydligt är också att Man City förvisso värvat väldigt bra spelare, men inte nödvändigtvis ”stjärnor”, utan snarare uppfriskande ungt.

En annan sak är däremot att perspektivet inte bara har varit att köpa färdiga spelare utan på att coacha spelare och göra dem bättre. Det mer än något annat förklarar Man Citys framgång, listan på spelare som förbättrats markant är lång. På så vis inte bara investerar Man City stort i sin spelartrupp, utan ökar också investeringens värde.

Man City har upprättat en air av överlägsenhet!

En match kan i flera avseenden vara avgjord redan innan avspark. Det kan märkas redan i spelartunneln om en motståndare tror på vinst eller redan ser sig som besegrade. Få lag i Premier League har haft en sådan air av överlägsenhet, en fear factor, under senare år, men Man City har skaffat sig en sådan.

Det har gett många poäng under säsongen. Under flera matcher har det varit närmast uppenbart hur motståndarna egentligen bara har varit intresserade från start av att hålla nere siffrorna och mest försökt spara sina krafter. Märkligare blir det när ett topplag som Chelsea börjar visa prov på samma attityd. Det lär förändras, inte minst med tanke på Liverpools framgångar.

Man City har haft en väldigt stark lagsammanhållning!

Helt säkert behjälpt just av att inte ha värvat ”stjärnor” i första hand, och så klart även behjälpt av att det har gått så fantastiskt bra för Man City, man måste ändå förundras lite över den positiva lagsammanhållning Man City har visat upp. Det är svårt att erinra sig en så harmonisk säsong för någon engelsk toppklubb.

SharkTeam har varit en hashtag under säsongen och Man City har verkligen varit som ett stim av hajar som vädrat blod i vattnet. Även spelare som varit borta från laget på grund av långtidsskada, som Benjamin Mendy, har varit positiva, glädjespridare och delaktiga.

Gemensam nämnare för samtliga dessa skäl är självfallet Pep Guardiola, en av världens just nu bästa tränare. Sist men inte minst har Man City naturligtvis också haft en väldans tur med vädret!

Publicerad 2018-04-07 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto