POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Liverpool till semifinal men har all anledning att sikta längre

Liverpool är i semifinal i Champions League. Måhända ett något oväntat utfall inför den första kvartsfinalen. Men ändå ett förhållandevis väntat utfall inför den andra kvartsfinalen. Detta även fast Liverpool fick värsta tänkbara start borta mot Man City och allmänt gav ett väldigt nervöst intryck under första halvlek. Men de höll med viss tur ut till halvtid och därefter hade de tydligt samlat sig.

Man City är utslagna. Det finns inte mycket att säga om den saken mer än att de kommer få fler chanser. I slutänden är det deras förmodligen sämsta match för säsongen som ser dem utslagna. Att köra bil från baksätet är alltid lätt, särskilt med facit på hand, men Pep Guardiola tappade bollen under kvartsfinalen. Först genom en för reaktiv taktik på Anfield. Sedan genom att bli utvisad i returmötet.

När hela Europa riktade blickarna mot Manchester och undrade om Man City möjligen skulle kunna vända ett tremålsunderläge mot Liverpool så var det istället mot Rom alla vägar borde ha gått. Vilken fantastisk insats av Roma att vända 1-4 mot Barcelona i en Champions League-kvartsfinal. Senast de var så här långt var 1984 då de spelade final, mot Liverpool.

Med vinsten mot Man City i ryggsäcken kan nu Liverpool blicka framåt mot semifinalerna som lottas på fredag. Att Barcelona tvingades äta humblepaj var så klart en viss bonus som minst sagt rensade upp semifinalerna en aning, även om Roma naturligtvis inte är ett svagt fotbollslag. Hur ser då egentligen Liverpools förutsättningar ut inför semifinallottningen?

BAYERN MÜNCHEN

Vi antar för resonemangets skull att Bayern München hamnar i semin. Vanskligt kanske efter att ha sett Roma vända och vinna mot Barcelona, men bortaplan är trots allt något helt annat än hemmaplan. Roma är dessutom betydligt bättre än Sevilla. Hur skulle då Liverpool klara av att hantera Bayern München som motståndare i en semifinal?

Bayern München är svårbedömda, även om vi naturligtvis vet att de är väldigt bra. Delvis eftersom Bundesliga är så pass svagt i relativa termer under just Bayern. Delvis eftersom Bayerns resa till semifinalen har varit förhållandevis enkel där de som grupptvåa ändå bara har stött på Besiktas och Sevilla. Men vi vet också att Jupp Heynckes har någon sällsynt matjord i fickorna.

Men jag tror faktiskt Bayern München skulle kunna passa Liverpool riktigt bra, även detta naturligtvis i relativa termer. Det är ett offensivt otroligt starkt lag, men Liverpool har visat inte minst mot Man City att de förmår hålla sådana lag stångna. Defensivt är Bayern däremot mer suspekta, och Liverpool är som så många gånger sagts perfekt anpassade för att kunna utnyttja just detta.

Det ligger även något i att Bayern München och tysk fotbollskultur inte lär vara Liverpool riktigt lika främmande som Spanien eller Italien. Det kommer bli tufft men det kommer kännas igen. Det är förmodligen en konkret fördel mot just Bayern München att ha Jürgen Klopp som manager. En fördel för Liverpool är även att Bayern mycket sällan möter så tufft motstånd.

Prognos: (55-45%)

ROMA

Drömlottningen tänker nog de flesta, vilket nog förmodligen mest ska ses som en reaktion och en jämförelse med Barcelona. Personligen tror jag i och för sig att Barcelona även de hade kunnat passa Liverpool relativt bra, om än med Leo Messi som ett allsmäktigt ess i rockärmen för Barcelona. Men visst, på förhand känns Roma som den minst besvärliga motståndaren av de tre.

Två saker talar däremot till Romas fördel. För det första att de inte alls på samma sätt som Real Madrid och Bayern München kommer bära något favoritskap utan i en sådan semifinal är det på Liverpool favoritskapet vilar, något de inte alltid har varit lysande på att hantera. För det andra att Roma har ett antal spelare av mycket hög klass och dessutom med god erfarenhet av engelsk fotboll.

Roma har inte alls gått lika bra i Serie A som de nu gör i Champions League. De ligger i själva verket fyra och långt efter tabelltoppen. Det sätter frågetecken vid Romas generella kompetens men samtidigt illustrerar det kanske även Romas skicklighet som ett cuplag. Givet att Roma samtidigt har kniven mot strupen att kvalificera sig till Champions League är det kanske en nackdel för dem.

Prognos: (60-40%)

REAL MADRID

Dubbla regerande mästare. Ett lag som har en bra claim på att vara det bästa laget vi har sett i den moderna fotbollseran. Ett Real Madrid som i början av säsongen såg ut att ha tappat lite av sitt lyster, som har gått tvärtungt i ligaspelet men, som vanligt, har hittat hungern och motivationen igen nu när Champions League har hittat sig in i slutspelet.

Om Bayern München har haft lättast möjliga lottning så har Real Madrid haft den raka motsatsen. Först PSG, därefter Juventus. Däremot har Real Madrid fått det hela att se väldigt lätt ut, ett bedrägligt intryck naturligtvis. Vad gäller laget och spelarmaterialet finns inte mycket som behöver sägas om Real Madrid, det är världsklass rakt igenom.

Real Madrid har dessutom den egenskapen att för att vara en av de europeiska storklubbarna så passar de troligtvis Liverpool taktiskt både illa och sämst av alla tänkbara lag. Real Madrid är inte lika drillat på bollinnehav som de flesta andra lagen och ger därför inte Liverpool samma möjlighet till bollvinst. De kan istället själva ligga rätt lågt, och med oerhört skickliga mittfältare och blixtsnabba anfallare utnyttja luckor hos motståndarna.

Inget av detta innebär att Liverpool vore chanslösa, men det känns inte riktigt som att de ännu har erfarenheten att kunna luckra upp Real Madrid, som onekligen har all erfarenhet i världen. Om Liverpool ska kunna besegra Real Madrid tror jag mer på den saken i en enkelmatch, det vill säga i finalen, än vad jag tror på det i semifinalens dubbelmöte.

Prognos: (35-65%)

Publicerad 2018-04-11 kl 00:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto