POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Allt eller inget för Arsenal och Alexandre Lacazette i Europa League

Om Arsenal kanske tänkte att 4-1 i första matchen på hemmaplan ju var gott nog och nu är det bara att åka till Moskva och spela hem kvartsfinalen så måste veckans resultat ha varit en rejäl väckarklocka. Kan Roma få tuppjuck och slå ut självaste Barcelona så har nog Arsenal alla skäl i världen att vara åtminstone lite på sin vakt mot CSKA Moskva.

Så värst sannolikt är det ändå inte. Europas kanske mest rutinerade backlinje såg ut som förvirrade juniorer på Emirates när Arsenals offensiva spelare skar igenom dem som en varm kniv genom smör mer eller mindre när de ville. Att de skulle kunna hålla Arsenal borta från målprotokollet i den här matchen, särskilt om Arsenal behöver göra mål, känns osannolikt.

På tal om målskytte. Alexandre Lacazette värvades inför säsongen för dyra pengar som Arsenals nye världsanfallare. Hans status i Arsenal är emellertid något tveksam sedan Arsenal fick för sig att bara ett halvår senare betala dyra pengar för ännu en världsanfallare i Pierre-Emerick Aubameyang. Det kloka eller okloka med det har redan diskuterats vid tidigare tillfällen.

Nu är läget ändå som det är. Det skulle kunna tänkas finnas två skäl för Arsenal att värva Pierre-Emerick Aubameyang, givet att de redan tidigare köpt Alexandre Lacazette. Att de medvetet ville förstärka konkurrensen mellan anfallarna i spelartruppen och på så vis få dem att lyfta sig. Eller att de helt enkelt var missnöjda med vad Lacazette bidragit med under höstsäsongen.

Ett tredje skäl skulle så klart kunna vara att Arsenal precis hade sålt Alexis Sanchez under januarifönstret och att de av rent politiska skäl köpte en glänsande ny leksak för att blidka infödingarna. I vilket fall som helst känns det givet att Alexandre Lacazette har mycket att bevisa, mycket att spela för under avslutningen på säsongen, och naturligtvis inte minst i Europa League.

Det går inte att blunda för att Alexandre Lacazette hade en något besvärlig höstsäsong, liksom hela laget. Han var i och för sig inte ensam om den saken, detsamma skulle nog kunna sägas om alla tre dyra stjärnanfallare som värvades till de engelska storklubbarna under sommaren – utöver Lacazette även Alvaro Morata och Romelu Lukaku. Det kräver lite omställning.

Varken Chelsea eller Man Utd har däremot gått ut på marknaden och omedelbart värvat en ny stjärnanfallare. Morata kan sägas fortfarande kämpa något även om han heller inte är dålig, Lukaku har efter en bra början och sedan en svacka verkligen börjat hitta fötterna under säsongens andra halva. Men ett normalt så tålmodigt Arsenal visade just inget tålamod alls med Lacazette.

Det finns två tankeskolor gällande orsakerna till Lacazettes problem under sin debutsäsong med Arsenal. Den första tittar på spelaren och noterar att Lacazette inte alls på samma sätt som i Lyon har tagit löpningar bakom motståndarnas backlinje. Den andra tittar mer på coachning och noterar att Lacazette redan från början fick ett svårt läge med konstiga laguttagningar och märkliga byten.

Men så har ödet till synes ändå spelat Alexandre Lacazette i händerna. Det enda Arsenal har kvar som betyder något den här säsongen är Europa League, som å andra sidan betyder desto mer givet att det både är en europeisk cuptitel och en fullt möjlig väg tillbaka till Champions League. Och i Europa League är Lacazette den anfallare Arsenal helt enkelt måste sätta alla sina förhoppningar till.

Arsenal kommer definitivt behöva en världsanfallare för att kunna vinna Europa League. De är för det första alldeles för skakiga defensivt och måste därför vara desto mer produktiva offensivt. Men inte minst verkar det sannolikt att ska Arsenal vinna Europa League så måste de vid något tillfälle passera Atlético Madrid, och det lär de inte göra utan en världsanfallare i toppslag.

Utmärkt möjlighet således för Alexandre Lacazette att bli den hjälte för Arsenal och Arsene Wenger efter säsongen som det rimligtvis måste ha varit tänkt inför säsongen att han skulle bli. Att skriva in sig i historieböckerna och framför allt klart och tydligt visa sitt värde för Arsenal. Att ta tillvara möjligheter är viktigt på den här nivån av fotboll och Lacazette har fått en jättefin möjlighet.

Det kommer bli ett stort test av Lacazettes tekniska egenskaper, att göra mål på de målchanser som uppstår. Det kommer bli ett stort test av Lacazettes taktiska färdigheter, att ta de löpningar som leder till målchanser och gör mesta möjligt av medspelarnas initiativ. Det kommer bli ett stort test av Lacazettes mentala kapacitet, att prestera på topp även utan klubbens fulla förtroende.

Men det är som det ska vara. På samma sätt kommer det bli ett stort test tekniskt, taktiskt och psykologiskt för Arsenal att vinna Europa League. På så sätt smälter individ och kollektiv samman till en fascinerande helhet för Arsenal mot slutet av den här säsongen. Men ikväll handlar det mest om att se till så att CSKA Moskva inte har fått några konstiga idéer från vad som hände i Rom.

Arsenal kan knappast säga att de inte har blivit varnade under veckan.

Publicerad 2018-04-12 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto