Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Liverpool axlar favoritskapet i semifinalen mot Roma

Det gjordes en förhållandevis stor sak efter Tottenhams förlust mot Man Utd hur Tottenham har misslyckats i mängder av semifinaler i rad. Räknenissarna kom snabbt fram till att det var åtta raka FA-cupsemifinaler som Tottenham därmed har förlorat, ända tillbaka till tidigt 1990-tal, något som enligt den kanske inte alldeles självklara logiken skulle visa hur Tottenham inte riktigt var några vinnare i sådana här sammanhang.

Liverpools semifinalfacit är ett helt annat, åtminstone i Champions League, eller i Europacupen, eller vad man nu väljer att kalla turneringen som oavsett namn ändå är exakt samma sak. Liverpool har inför kvällens semifinal mot Roma redan spelat nio semifinaler i Champions League och vunnit sju av dem, ett minst sagt imponerande facit. Liverpool verkar onekligen vara vinnare i dessa sammanhang, inte minst eftersom de dessutom vunnit fem av dessa sju finaler.

ANNONS

Det råder någon slags fundamental oenighet runt hur Liverpool egentligen ska betraktas inför dessa semifinaler. Vissa vill se dem som favoriter, vissa vill se dem som underdogs, vissa verkar inte riktigt vilja bestämma sig utan vill kunna se dem lite hur som helst beroende på vad som för stunden passar bäst. Det enda som verkar vara rätt givet var att Roma åtminstone ansågs som bästa möjliga lottning i semifinalen för Liverpool, jämfört med alternativen.

Rent ekonomiskt borde Liverpool betraktas som stora favoriter. Åtminstone om vi använder samma logik som Liverpool och deras supportrar själva använder när de motiverar varför andra klubbar har fördelar framför dem. Roma har den överlägset lägsta lönebudgeten av de fyra klubbar som deltar i dessa semifinaler, Liverpool har en lönebudget som motsvarar 166% av Romas, utan att det belastar klubbens ekonomi alls i samma utsträckning.

ANNONS

Sportsligt är det däremot betydligt mycket mer oklart, och att jämföra ekonomiska förutsättningar mellan klubbar från helt olika länder och olika marknader är alltid vanskligt, även om många försöker. Men Roma har en mycket talangfull spelartrupp med spelare som Radja Nainggolan, Alisson, Kevin Strootman, Daniele De Rossi, Edin Dzeko, Cengiz Ünder med flera. Det är inga dussinspelare och det är sannerligen inget dussinlag.

Roma har redan visat det den här säsongen. De går kanske inte fantastiskt bra i Serie A men de går desto bättre i Champions League. De vann sin grupp före både Chelsea och Atlético Madrid, och de slog naturligtvis ut Barcelona i kvarten på ett minst sagt makalöst sätt. De visade inte minst mot Chelsea på Stamford Bridge att de knappast låter sig skrämmas av bortaplan och flera spelare är bekanta både med engelsk fotboll och med Anfield.

ANNONS

Men Liverpool och Roma har kanske det gemensamt inför semifinalen att båda två känns som utpräglade hemmalag. Åtminstone att hemmaplan kan komma att visa sig få en mycket avgörande betydelse. Både Liverpool och Roma vann i praktiken sina kvartsfinaler inför en kokande hemmapublik. Liverpool genom att avrätta Man City med 3-0 på Anfield. Ett chockerande resultat, men inte ens i närheten av lika chockerande som när Roma gör 3-0 på Barcelona på Olimpico.

Frågan är alltså kanske den vem av de båda klubbarna som bäst kommer kunna utnyttja sin hemmaplan i den här semifinalen. Roma kanske kan tänkas ha en fördel av att få avsluta semifinalen på hemmaplan. Liverpool har å andra sidan den fördelen att få börja på hemmaplan och ge sig själva ett bra utgångsläge, att Roma förlorar med 1-4 borta mot Barcelona tyder kanske också på att de inte är det mest stabila bortalaget.

ANNONS

Båda klubbarna lär ha den fördelen jämfört med kvartsfinalerna att vara helt och fullt medvetna om den här dynamiken. Att Liverpool kan vara ruggiga hemma på Anfield är förvisso känt. Men få kunde väl kanske föreställa sig att Roma skulle vara så heta på sin hemmaplan. Liverpool har åtminstone den fördelen att katten är lite ur säcken i det avseendet nu, de kommer oavsett utgångsläge kunna åka förberedda till Rom och returen.

Försvarsspelet är något båda klubbarna brottas med. Jag inbillar mig ändå att detta kommer tala till Liverpools fördel. De börjar på hemmaplan och kan ge sig själva ett bra utgångsläge. Väl i Rom har de ett spel, en taktik och spelare som lämpar sig alldeles utmärkt för att utnyttja motståndarnas defensiva brister, i synnerhet om de faktiskt måste jaga ett resultat. Det var ingen överraskning när det lyckades utmärkt mot Man City, det vore ingen överraskning här heller.

ANNONS

Mycket av förhandssnacket kommer naturligtvis handla om Mohamed Salah, årets spelare enligt spelarna i Premier League! Dessutom med förflutet i just Roma, varifrån han inför säsongen kom till Liverpool. Salah kommer helt säkert ha en viktig roll att spela i dessa semifinaler, men andra spelare kommer visa sig vara minst lika betydelsefulla för Liverpool, såsom Roberto Firmino, Sadio Mané och, skulle jag kunna tänka mig, Alex Oxlade-Chamberlain.

Varken Jürgen Klopp eller Eusebio Di Francesco kommer utses till årets tränare i sina respektive ligor. Vilket de kanske heller inte borde, även om Di Francesco kanske kommer kunna göra ett rätt bra case för den saken om han tar Roma hela vägen till Champions League-final. Ett väldigt intressant tränarnamn som när han lämnar Roma borde vara intressant för både en och annan engelsk klubb som vill visa någon slags ambition.

ANNONS

Om Jürgen Klopp tar Liverpool till Champions League-final, vilket nu kanske ändå får betraktas som troligt, och än hellre om han skulle vinna Champions League med Liverpool, vilket åtminstone inte är på något sätt omöjligt, borde inte han då själv ha ett väldigt bra case att kunna utses till årets tränare i England? Det vore självfallet en enastående bedrift. Priset kommer i och för sig redan vara utdelat när så sker, men bortsett från det så varför inte?!

Liverpool har inte för vana att förlora semifinaler i Europacupen eller i Champions League. Historien ger oss inte riktigt någon tydlig tendens. De förlorade sin allra första semifinal, mot Inter 1964-65, och de förlorade sin allra senaste semifinal, mot Chelsea 2007-08. Däremellan vann de samtliga. Roma har å sin sida aldrig spelat semifinal i Champions League, däremot i Europacupen, och har knappast positiva erfarenheter från slutspel på engelsk mark.

ANNONS

Mycket talar med andra ord för Liverpool i den här semifinalen mot Roma. På så vis är det en något annan dynamik än det var i kvartsfinalen mot Man City, där de var så tydliga underdogs. Det finns på sätt och vis mycket mer att förlora för Liverpool nu, det blir om inte annat så ju närmare slutet man kommer. Men det finns också så väldigt mycket att vinna. Framför allt den tanken måste Liverpool ha med sig i bakhuvudet till semifinalen och till kvällens match.

Liverpool spelar semifinal i Champions League och gör det som favoriter. De som raljerat om Liverpools framsteg under Jürgen Klopp skulle naturligtvis kunna suga lite på den saken.

Publicerad 2018-04-24 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto