Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
28v

Hur slutar nedflyttningsdramatiken i Premier League?

Nedflyttningsstriden är alltid svettig och ångestladdad. De som kanske tycker det är jobbigt att sitta där under säsongens sista omgångar och säsongens sista skälvande sekunder utan att riktigt veta om just deras lag vinner ligan eller tar sig till Champions League har ändå bara smakat på en smula av den angst de lever med som istället brottas med om klubben håller sig kvar i Premier League eller ej.

Den här säsongen är naturligtvis inte något undantag. Ligans jämnhet innebär att tidigare ändå hyfsat tydliga skiljelinjer mellan botten av tabellen och mitten av tabellen har slipats bort och försvunnit. Med den omedelbara konsekvensen att under lång tid av säsongen har över halva tabellen levt med hotet om möjlig nedflyttning. Och med bara några få omgångar kvar är inte en enda klubb klar för nedflyttning men sju klubbar alltjämt inte utom fara.

Vissa omständigheter gör däremot upploppet av den här nedflyttningsstriden svettigare än kanske någon gång tidigare. En anledning är att lagen med i alla fall något poängmässigt övertag har ett potentiellt väldigt tufft spelschema. En annan anledning är att i flera fall möter de inblandade lagen varandra i de avslutande matcherna, vilket så klart ökar dramatiken till max. Något som i och för sig borde vara till hjälp för övriga lag.

Det kan vara värt att göra en genomgång av nedflyttningsstriden, lagen som är inblandade, och de utfall som är antingen möjliga eller troliga. Här väljer jag däremot att bortse från Brighton och West Brom då det helt enkelt inte är rimligt nog att dessa båda ska (a) åka ur eller (b) hålla sig kvar. Det är alltid vanskligt att förutse utfall så klart, då sådana här matcher har en tendens att inte sluta som de kanske ”borde”.

WEST HAM – 35p
Leicester (b) – xP: 1p
Man Utd (h) – xP: 1p
Everton (h) – xP: 3p

Det har varit en lång och jobbig säsong för West Ham. Efter någon form av omvända födsloplågor beslutade de sig till sist att säga tack och adjö till Slaven Bilic. Supportermissnöjet har varit utbrett med den nya arenan i fokus, mycket så klart på grund av de svaga resultaten. Samtidigt har klubbledningen i olika omgångar gjort sig själva till åtlöje.

Alltså befinner sig West Ham med några få omgångar kvar fortfarande i fara för nedflyttning. Det borde inte behöva hända. David Moyes är det högst osäkert om han blir kvar i West Ham efter säsongen, men han har ändå gjort ett fullt godkänt jobb under säsongen, och till synes börjat ta tag i några av de uttryck för bristande professionalism som finns inom spelartruppen.

Spelschemat är på samma gång tufft som tacksamt för West Ham. Leicester har tappat all form av form igen. Ett något avstannande Man Utd på hemmaplan borde inte vara någon omöjlighet för West Ham. Sedan ville då ödet att Moyes får avsluta säsongen på hemmaplan, möjligen med Premier League-platsen fortfarande i potten, mot sin gamla klubb Everton.

Poängprognos – 40p
Placeringsprognos – 11

HUDDERSFIELD – 35p
Man City (b) – xP: 0p
Chelsea (b) – xP: 0p
Arsenal (h) – xP: 3p

Huddersfields första säsong i Premier League har gått från ljus och solsken till ett allt djupare mörker. Resultaten under våren har varit svaga, Huddersfield har inte alls fått någon utväxling på sitt spel och med 35 poäng kvar tillsammans med ett helvetiskt tufft spelschema på pappret riskerar Huddersfield vara helt beroende av andra lags prestation för att hålla sig kvar i Premier League.

Någon gjorde det trots allt rätt intelligenta påpekandet under veckan att om Huddersfield åker ur Premier League så gjorde de klokt i att följa Burnleys exempel, som behöll Sean Dyche som manager när de för tre år sedan åkte ur Premier League, behöll stabiliteten byggde vidare och nu inte bara är tillbaka i Premier League utan dessutom med i Europa League.

Kanske är frågan om David Wagner är lika trogen Huddersfield som Sean Dyche var Burnley. Nu kanske inte Wagners aktiekurs står riktigt lika högt som den gjorde för ett år sedan i och för sig, men helt säkert är det väl trots allt inte om han har någon lust att återvända till den engelska andradivisionen. Om man inte hade sett sådana rikedomar kan man leva med att vara fattig.

Poängprognos – 38p
Placeringsprognos – 16

SWANSEA – 33p
Bournemouth (b) – xP: 1p
Southampton (h) – xP: 1p
Stoke (h) – xP: 1p

Carlos Carvalhal gjorde omedelbar succé när han kom till Swansea, tog några imponerande och inte minst viktiga segrar samtidigt som han charmade både journalister och supportrar med sina ständiga analogier. Men något har ändå verkligheten börjat hinna ifatt Carvalhal och Swansea som inte vunnit någon av sina sex senaste matcher och fortsatt stirrar nedflyttning i vitögat.

Det positiva för Swansea är så klart att de helt och hållet har sitt eget öde i sina egna händer. Först har de bortamatch mot Bournemouth, tufft men en match fullt möjlig att ta viktiga poäng i. Men därefter alltså så avslutar Swansea med två matcher på hemmaplan mot Southampton och Stoke. Vinn någon av dem, undvik i alla fall förlust, och det ser ljust ut för Swansea.

Oroväckande för Swansea är kanske att de går in i dessa matcher med en negativ trend i ryggen. Jämfört med exempelvis Southampton som borde ha fått en hel del vind i sina segel av vinsten mot Bournemouth. Otroligt viktigt för Swansea naturligvis att hemmasupportrarna ställer upp för full hals i de två avslutande hemmamatcherna.

Poängprognos – 36p
Placeringsprognos – 17

SOUTHAMPTON – 32p
Everton (b) – xP: 1p
Swansea (b) – xP: 1p
Man City (h) – xP: 1p

Det ser ju inte jätteljust ut för Southampton, trots den ofantligt viktiga segern mot Bournemouth senast. De måste helt enkelt ta sig förbi Swansea. Att göra det borta mot Everton är absolut inte omöjligt, men ändå svårt och ett i alla fall högst osäkert prospekt. Att göra det i sista matchen mot Man City vore kanske inte omöjligt, men känns som en ännu högre risktagning.

Det mesta talar helt enkelt för att Southampton, om de ska hålla sig kvar i Premier League, vilket de sett till spelarmaterial verkligen borde göra, helt enkelt måste vinna ödesmatchen på tisdag mot Swansea på bortaplan. Att kalla den matchen för en sexpoängare vore att devalvera matchens betydelse, och inte riktigt göra den rättvisa.

Hur är egentligen stämningsläget i Southampton? Spelarna sjunger Mark Hughes lov men hur mycket av det är genuint och hur mycket är mer spelare som är smarta nog att säga rätt saker? Positivt är att Southampton har krigat till sig en vinst i en måstematch redan och att viktiga spelare som Dusan Tadic klev fram med avgörande insatser när det betydde som allra mest.

Poängprognos – 35p
Placeringsprognos – 18 (R)

STOKE – 30p
Crystal Palace (h) – xP: 3p
Swansea (b) – xP: 1p

Minst antal poäng, minst antal matcher kvar att spela. Läget ser verkligen inte ljust ut för Stoke. Om läget blir bättre av en nyss utkommen och något svårtolkad intervju av Xherdan Shaqiri är oklart. Å ena sidan kunde den läsas som något slags krigsskrik. Å andra sidan kunde den läsas som att mitt i avgörandets ögonblick så går lagets bäste spelare ut och söker ny klubb.

Om Stoke tar full poäng på sina två avslutande matcher finns ändå en viss chans för dem att hålla sig kvar. Positivt för Stoke är att det faktiskt är fullt möjligt. En match på hemmaplan mot ett redan klart Crystal Palace är en match Stoke måste och borde kunna vinna. Sedan då en helt sista och förmodligen helt avgörande match borta mot Swansea, även den fullt vinnbar, för båda lagen.

Åker Stoke ur Premier League är det på något sätt slutet på en epok. Det är samtidigt något Stoke har sig själva att skylla för. Genom dåliga värvningar och genom att ha agerat alldeles för saktfärdigt när det började stå klart att Stoke som lag börjat stagnera under Mark Hughes. Lojalitet har sitt värde men jag betvivlar att Stokes styrelse eller supportrar anser det vara värt nedflyttning.

Poängprognos – 34p
Placeringsprognos – 19 (R)

Det säger sig självt vid närmare granskning att det finns väldigt stort utrymme för svängningar i dessa prognoser om bara ett enda resultat blir annorlunda än vad som kanske är att betrakta som förväntat.

Om Stoke exempelvis vinner mot Swansea i sista omgången blir det allt annat lika Swansea och inte Stoke som åker ur Premier League.

Om Huddersfield exempelvis inte vinner mot Arsenal på hemmaplan åker de allt annat lika ur Premier League, och Southampton håller sig kvar på målskillnad.

Om Southampton vinner mot Swansea på tisdag håller sig Southampton allt annat lika kvar i Premier League på Swanseas bekostnad.

Om West Ham inte tar någon poäng mot Leicester och Man Utd så har de en riktigt jobbig match framför sig mot Everton i sista omgången.

Det finns många om och men i Premier Leagues nedflyttningsstrid.

:::

LEAGUE TWO

Säsongens sista omgång har avspark klockan 16:00, med följande förutsättningar:

Accrington Stanley, Luton Town och Wycombe Wanderers är klara för uppflyttning till League One redan.

Exeter City och Notts County är klara för playoff.

Chesterfield är klara för nedflyttning från Football League.

De två sista playoff-platserna står mellan Coventry (74p), Lincoln City (74p) och Mansfield Town (71p). Mansfield måste vinna mot Crawley Town (h) samtidigt som både Coventry och Lincoln förlorar mot Morecambe (h) respektive Yeovil Town (h).

Den sista nedflyttningsplatsen står mellan Morecambe (45p) och Barnet (43p). Om Barnet vinner mot redan nedflyttningsklara Chesterfield (h) måste Morecambe klara minst oavgjort mot playoff-jagande Coventry (b).

:::

LEAGUE ONE

Säsongens sista omgång har avspark klockan 18:30, med följande förutsättningar:

Wigan Athletic och Blackburn Rovers är klara för uppflyttning till EFL Championship.

Shrewsbury Town, Rotherham United och Scunthorpe United är klara för playoff.

Northampton Town, MK Dons och Bury är klara för nedflyttning till League Two.

Wigan Athletic (95p) och Blackburn Rovers (93p) gör upp om seriesegern. En poäng räcker för Wigan mot Doncaster (b) samtidigt som Blackburn måste vinna mot Oxford United (h).

Sista playoff-platsen står mellan Charlton Athletic (71p) och Plymouth Argyle (68p) där Charlton har sex plusmål. Charlton möter Rochdale (b) och Plymouth möter Gillingham (b).

Den sista nedflyttningsplatsen står mellan Oldham Athletic (49p) och Rochdale (48p), där Rochdale har bättre målskillnad. Oldham måste mot i praktiken nedflyttningsklara Northampton Town (b) matcha Rochdales poäng mot playoff-jagande Charlton (h).

Publicerad 2018-05-05 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons