Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Tolv klubbar i Premier League kan bli aktuella för managerbyte

Med säsongen över fast ändå ännu inte riktigt över börjar det ändå bli aktuellt för flertalet klubbar i Premier League och snart utanför Premier League att se om sina hus och odla sin trädgård. Försommaren är förändringens tid i engelsk fotboll och det förvånar därför inte att nu börja höra flera klubbar meddela kommande förändringar på sina managerposter.

ANNONS

De senaste tolv åren har i genomsnitt fyra klubbar per säsong beslutat sig om en förändring på managerposten inför nästa säsong, alternativt att managern av olika skäl lämnat klubben och tvingat klubben till förändring. Men andra halvan av den här tidsperioden har sett manageromsättningen öka. De första sex åren bytte i snitt tre klubbar manager, de sista sex åren är tre klubbar minimum.

Extremfallet var för två år sedan då åtta klubbar bytte manager inför den därpå kommande säsongen. Detta att jämföra med de första sex åren då fem klubbar som bytte manager var det högsta antalet. Att fem klubbar byter manager har däremot under de senaste sex åren varit genomsnittet. En rätt tydlig illustration av hur kortsiktigheten i Premier League har ökat och tålamodet minskat.

Vilket ofrånkomligen leder oss in på vad som kommer hända under den här försommaren. Mer exakt vilka klubbar som faktiskt kommer byta manager eller möjligen funderar på saken. Några klubbar vet vi så klart med säkerhet. Andra klubbar kan vi bara ana, om än med olika grader av säkerhet. Det känns som om det kan bli en händelserik sommar, även med Premier League-mått mätt.

ANNONS

Arsenal – 100%
Vi vet att Arsene Wenger lämnar Arsenal efter den här säsongen. Det är i själva verket den enda klubben vi vet med säkerhet kommer byta manager. Även om i skrivande stund Swansea meddelar Carlos Carvalhals frånfälle. Vilket på något sätt innebär att Arsenal samtidigt står inför den största förändringen av alla men också de som är bäst förberedda för den. Namn: Allegri, Jardim, Vieira, Ancelotti, Nagelsmann, Conte, Löw.

Chelsea – 95%
Det har betraktats som en självklarhet snart sagt hela säsongen att Antonio Conte inte kommer vara Chelseas manager efter den här säsongen. Men rent konkret är det faktiskt inte bekräftat ännu. Ändå är det svårt givet Contes egna uttalanden om klubben att se honom vara kvar vilket tvingar Chelsea ut på managermarknaden ännu en gång. Namn: Ancelotti, Enrique, Allegri, Jardim.

ANNONS

Everton – 80%
Igår kläcktes nyheten att Wayne Rooney lämnar Everton efter ett år, men om man frågar Evertons supportrar är det hellre Sam Allardyces baksida de ser. Det kan synas något orättvist men ändå inte orimligt givet att Allardyce bara har fått Everton att sluta underprestera men klubbens ambitioner är högre än så. Att Farhad Moshiri skulle starta nästa säsong med Allardyce känns osannolikt, även om det är ett klassiskt 80-20-beslut. Namn: Fonseca, Emery, Jokanovic, Wenger.

Leicester – 60%
Det började bra för Claude Puel i Leicester men under våren har ett missnöje i spelartruppen börjat spridas utåt med fransmannens träningsmetoder och laguttagningar. Delvis känns det som en produkt av det politiserade läget i Leicesters spelartrupp där flera spelare börjat se till sig själva. Delvis är det en liknande typ av problem Puel hade i Southampton. Det börjar lukta surt för Puel men inte självklart att han försvinner. Namn: Mancini, Jokanovic, Ancelotti.

ANNONS

Newcastle – 20%
Paradoxalt nog kanske det är så att om Newcastle själva får bestämma så har de naturligtvis Rafa Benitez kvar som manager samtidigt som det är upp till dem själva att övertyga Benitez att vara kvar. Det bestämda intrycket är däremot att Benitez verkligen vill vara kvar i Newcastle, och att bara en fullständig ovilja från klubbledningens sida att investera skulle kunna ändra på det. Namn: Wenger, Ranieri, Sanchez Flores.

Southampton – 70%
Svårt att säga exakt hur Southampton resonerar efter den här säsongen. Visst, med all sannolikhet håller de sig nu kvar i Premier League och Mark Hughes är managern som lyckades med det. Men det var knappast på något imponerande sätt det skedde och givet att Southampton är en klubb som nästa säsong precis lika gärna, om de sköter sina kort rätt, kan utmana på övre halvan igen, så är det inte säkert att Hughes ingår i deras framtidsplaner om bättre namn finns att tillgå. Namn: Emery, Jokanovic, De Boer.

ANNONS

Stoke – 90%
Många blev förvånade när Stoke anställde Paul Lambert under säsongen men det var kanske mer att betrakta som en brist på andra alternativ. Rimligtvis givet att Lambert inte heller lyckades hålla Stoke kvar i Premier League borde det betyda att han har gjort sitt i klubben. Men Stoke har varit envist lojala förut till sitt eget fördärv och alldeles omöjligt är det inte att de vill ge Lambert chansen att börja om från scratch i Football League. Namn: Pardew, Moyes, Rowett, Appleton.

Swansea – 100%
Igår blev det klart att Carlos Carvalhal lämnar Swansea efter säsongen. Vilket kom lite oväntat för många som tänkte att Carvalhal anställdes just för att guida Swansea i EFL Championship. Men det gällde alltså snarare att hoppas att han hade verktygen att hålla Swansea kvar i Premier League. Vilket han inte hade, med flaggning för ett galet målskillnadsmirakel på söndag. Namn: Grayson, Neil, McInnes, Silva.

ANNONS

Tottenham – 10%
Det känns otroligt att Tottenham skulle behöva byta manager, men kanske främst eftersom ingen av klubbarna det i så fall skulle kunna handla om verkar vara på marknaden för Mauricio Pochettino. Ändå satte kanske Tottenhams supportrar lite av lasagnen i halsen när en fransk källa rapporterade att Claudio Ranieri sonderades för att ta över. Rykten, rykten… Men mja, en säsong till blir det nog minst för Pochettino i Tottenham. Namn: Ranieri, Rodgers, Emery.

Watford – 20%
Om det finns något annat skäl att ha med Watford på den här listan annat än att de har bytt manager varenda sommar de senaste fem åren så är det inte alldeles lätt att se. Watford hade hoppats att Marco Silva skulle bli lite mer långvarig och under säsongen anställdes Javi Gracia som utan att kanske ha imponerat ändå har gjort ett gediget arbete. Kanske är det här sommaren då Watford ändå låter karusellen vila. Namn: Pellegrino, Spalletti, Mancini.

ANNONS

West Brom – 50%
Det här är inte någon alldeles lätt fråga. Darren Moore har så klart gjort ett bra jobb givet de förutsättningar han faktiskt hade, på gott och på ont. Det borde tala för att Moore får chansen att bygga ett West Brom för EFL Championship, tillsammans med att det politiska trycket på West Brom att göra så borde visa sig omfattande. Men Guochuan Lai sägs vara vansinnig över att West Brom åkte ur Premier League och kan tänkas söka ett större namn att omedelbart åtgärda den saken. Namn: Silva, Appleton, O’Neill.

West Ham – 60%
Borde rimligtvis ha högre ambitioner som klubb än vad David Moyes kan sägas representera, men Moyes gick å andra sidan på offensiven själv och menade att West Ham var tvungen att visa ambition inför nästa säsong med en vilja att konkurrera om europeiska cupplatser. Det var så klart ett sätt att säga att han ville fortsätta på jobbet. West Ham skulle nog kunna lockas att tänka att det är rätt skönt att ha den frågan ordnad ändå, om inte ett betydligt hetare namn ramlar ned i deras knän. Namn: Emery, Fonseca, Jokanovic, Ancelotti, Sanchez Flores, Rodgers.

ANNONS

Totalt tolv klubbar i Premier League behöver alltså åtminstone överväga någon form av förändring inför nästa säsong. Ett rätt hisnande antal egentligen. Även om vi bara räknar de som hamnar på 50% eller över i den här bedömningen så antyder det att nio klubbar i Premier League kommer gå in till nästa säsong med en ny manager, vilket vore nytt rekord.

Och det jobbiga för egen del med den här tiden på året, när säsongen ändå är på väg att runda av och det rent intuitivt borde börja lätta upp lite, så är det i själva verket precis tvärtom. Säsongen ska sammanfattas på lite olika sätt, lagens säsonger ska bedömas, cupfinaler och playoff ska klaras av, dessutom den ständigt närvarande osäkerheten kring just dessa managerfrågor som kan hända när som helst.

Lägg till detta ett kommande VM och det är väl bara att försöka gömma sig själv i racketfodralet. De av er som har några idéer, tankar och önskemål vad ni skulle vilja se i bloggväg inför och under VM kan för övrigt kommunicera dem i kommentarsfältet. Naturligtvis underförstått att mitt fokus kommer vara England snarare än Sverige.

ANNONS

Ett VM som helt säkert kommer få Premier League-klubbarna att vilja få ordning på sina planer så tidigt som möjligt.

Publicerad 2018-05-11 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto