Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
26v

Både Middlesbrough och Aston Villa förväntar sig Premier League

Det brukar heta att släkten är värst inom fotbollen och i så fall finns det alla möjligheter till släktfejd när Middlesbrough och Aston Villa drabbar samman i den andra playoff-finalen i EFL Championship. Lätt absurt blir det att de båda lagens främsta offensiva hot kommer från motståndarna. Middlesbrough värvade Adama Traoré av Aston Villa, Aston Villa värvade Albert Adomah från Middlesbrough.

Båda dessa spelare har haft svårt att finna sig till rätta i engelsk fotboll och i sina respektive klubbar men har under våren börjat finna formen, och de är båda rätt stora skäl till att Middlesbrough respektive Aston Villa har tagit sig till playoff och för närvarande ser starkare ut än vad de gjort på länge. Tony Pulis har fått bra ordning på Adama Traoré. Steve Bruce å sin sida har skapat ett system som nyttjar Adama Traoré på bästa sätt.

Men allra värst är kanske släkten vid sidan av planen. Strax innan jul anställdes Steve Agnew av Aston Villa och av Steve Bruce som head of coaching. Agnew har ett långt förflutet i Middlesbrough, tog över som ställföreträdare förra säsongen när Aitor Karanka fick sparken, och lämnade Middlesbrough när de anställde Garry Monk. Mycket av Aston Villas uppsving har kommit sedan Agnew tagit tag i de dagliga träningarna.

Vad Steve Agnew inte vet om majoriteten av Middlesbroughs spelare är inte rimligtvis värt att veta. Möjligen en något oväntad fördel för Aston Villa i dessa playoff-semifinaler i vilka minsta detalj kan visa sig helt avgörande. Att Steve Bruce och Agnew jobbar bra tillsammans vet vi redan då de hade ett mycket fruktsamt samarbete i Hull City, som de gemensamt tog upp i Premier League, vilket kan vara ett gott omen.

Detta känns som en annan typ av semifinal än den mellan Derby County och Fulham, en semifinal av lite grövre kaliber. Visst gick Fulham in i detta playoff som favoriter, men de kan ändå inte sägas förväntas tillhöra Premier League på samma sätt som Middlesbrough, som åkte ur Premier League förra säsongen och svor på att ta sig direkt tillbaka, eller Aston Villa, som har en rätt bra claim på att ha Premier League i sitt DNA.

Krav, tvång och förväntningar vilar med andra ord tunga på båda dessa klubbars axlar och man kan undra hur detta påverkar båda lagen. Det är ingen idé att förvänta sig någon öppen och flödande fotboll, båda tränarna har sin syn på värdet av organisation på planen. Tony Pulis inte minst tror på kontinuitet och stabilitet, och kanske är det ingen tillfällighet att just han valde att meddela sin startelva redan igår kväll – en 4-1-4-1:a med Britt Assombalonga längst fram.

Kvällens semifinal kommer av lätt insedda skäl präglas av att det är den första matchen. Aston Villas ambition just ikväll kommer kanske inte vara omfattande, de vill naturligtvis mest ta tillbaka semifinalen inför ett kokande Villa Park med ett bra resultat i bagaget. Mycket av Middlesbroughs förmåga att öppna upp Aston Villa kommer bero på just Adama Traoré, som är den spelaren i EFL Championship som skapar flest chanser.

Bortamål är inte någon faktor i engelskt playoff-spel, men ändå är det kanske något ironiskt just försvarsspelet som bör vara Middlesbroughs främsta aber inför kvällen. Det är inte riktigt vad man förväntar sig av ett Tony Pulis-lag men på de senaste 17 matcherna har Middlesbrough bara hållit nollan fyra gånger, och då är de alltså ett topplag under den här perioden. Det borde inte vara omöjligt för Aston Villa att hitta ett mål den här kvällen.

Middlesbrough går samtidigt in i detta playoff med en bra känsla i ryggen och vind i seglen efter att ha avslutat säsongen med tre segrar i så kallade sexpoängsmatcher mot tufft motstånd i Bristol City, Derby County och mot Millwall. Tre matcher och tre vinster som tog Middlesbrough till detta playoff, så de har detta att spela avgörande matcher i ryggmärgen redan. Aston Villa å andra sidan har varit färdiga för playoff ett bra tag nu.

Aston Villa har fler matchvinnare i sitt lag än vad Middlesbrough har i sitt, men Middlesbrough saknar inte spelare med erfarenhet av sådana här matcher och med erfarenhet av att stänga ned sådana här matcher och att stänga ned andra lags matchvinnare. Vi såg redan igår på Pride Park hur ett defensivt välorganiserat lag kan störa rytmen för ett bättre lag. Middlesbrough kan lyckas på samma sätt som Derby County lyckades.

Men kanske låter sig inte Aston Villa stoppas på riktigt samma sätt som Fulham stoppades. Det känns som en semifinal av något grövre kaliber än gårdagens, men en sak båda semifinalerna har gemensamt är att de är fruktansvärt ovissa och kan sluta precis hur som helst. Gårdagens semifinal var dramatisk och händelserik. Vi kan räkna med att kvällens semifinal mellan Middlesbrough och Aston Villa blir detsamma.

Det står ju ett och annat på spel trots allt.

Publicerad 2018-05-12 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons