Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
32v

Med Graham Potter kan Swansea bli speciella igen

Swansea var en väldigt speciell klubb under så många år. Klubben från Wales var den engelska fotbollens speciella darlings. Speciella på flera olika sätt. Med sin spelidé som tidigt sugit åt sig spanska influenser, med fokus på bollinnehav och ett konstruktivt passningsspel över hela planen. Med sin organisation i vilken supportrarna satt i styrelsen och ägde en del av klubben.

Med sin framgång inte minst. Från en klubb på ruinens brant och som räddade sig kvar i Football League i säsongens absolut sista match 2002-03 lyfte sig Swansea på sex år mellan 2005 och 2011 upp från League Two, den engelska fjärdedivisionen, till Premier League. Detta under en tid när alltfler engelska klubbar ägdes av utländska kapitalister och oansvariga ägare löpte amok.

Men Swansea är inte speciella inget mer! Det är flera år sedan nu Swansea verkligen kändes speciella. Det hände inte omedelbart, Swansea etablerade sig i Premier League, vann en Ligacuptitel och spelade europeiskt cupspel, men sakta men säkert gick bit för bit av det som gjorde Swansea så speciella, deras spelidé, deras organisation, deras långsiktighet, förlorade i Premier League-miljön.

Under samma tid som Swansea har gjort sin canossavandring i Premier League har Graham Potter haft sin otroliga saga med Östersund. Från den svenska fjärdedivisionen ända upp i Allsvenskan, till en cuptitel och hela vägen ut i europeiskt cupspel. På många sätt är Graham Potters resa med Östersund en ren spegelbild av Swanseas egen resa i engelsk fotboll, innan det gick utför.

Att Swansea anställer Graham Potter som sin manager är kanske just därför inte särskilt märkligt alls. Kanske var det i själva verket nästan en slags självklarhet. En klubb som har förlorat vad som en gång gjorde dem speciella kommer närmast reflexmässigt försöka återskapa sig själva. Med Graham Potter hoppas Swansea återfinna samma magi som gjorde dem så framgångsrika till att börja med.

Det är inte riktigt så udda som det kanske låter att Swansea skulle anställa en manager från en svensk klubb mitt i den norrländska vildmarken. Graham Potter är engelsman naturligtvis och Östersund har spelat Europa League. Men det finns även institutionella kopplingar mellan Swansea och Östersunds FK, som bland annat spelade träningsmatcher mot varandra i början av 2010-talet.

Det var i själva verket Graeme Jones, vid tillfället assisterande manager till Roberto Martinez i Swansea, som efter en träningsmatch mellan Swansea och Östersunds FK rekommenderade sin vän Graham Potter till Daniel Kindberg, då som nu starke man i den svenska klubben. För Swansea att hitta sin manager i Östersund är alltså inte riktigt så långsökt som det kanske låter.

Inte heller är det väl så att Graham Potter är helt okänd. I en tid när engelska managers har det svårare än någonsin på de brittiska öarna letar media och fotbollsskribenter så klart med ljus och lykta efter engelska solskenshistorier. Det har skrivts spaltmil om Graham Potter och dennes succé med Östersund i Europa League under säsongen. Så klart behjälpt av att ha lottats mot Arsenal.

Det är knappast första gången under året som Graham Potter har sagts vara på gång till Swansea. Han har nämnts som en tung kandidat i engelska tidningar och det är definitivt en story som har pushats av svenska tidningar. Men så länge Swansea var kvar i Premier League, och deras enda kortsiktiga tanke var att överleva i Premier League, var det självfallet aldrig aktuellt på riktigt.

Men när nu Swansea har åkt ur Premier League, när de är tillbaka i Football League där allting en gång började, men ändå siktar på att kunna starta om och ta sig tillbaka till Premier League, så är läget naturligtvis ett helt annat. Då är det onekligen läge att börja tänka långsiktigt igen, att hitta sin klubbyggare, och att försöka hitta tillbaka till det som en gång gjorde Swansea så speciella.

Vad får Swansea med Graham Potter? De får en ung, dynamisk engelsk tränare som inte bara klart och tydligt tror på en bollinnehavsinriktad och teknisk fotboll, en offensiv och underhållande fotboll, utan har haft dokumenterad framgång med just sådan fotboll. De får en tränare som både filosofiskt och materiellt har byggt upp en klubb från grunden och gjort den speciell.

Vad får Graham Potter med Swansea? Han får en brittisk klubb med en tydlig tradition av att tro på precis den fotboll han själv representerar och ett öppet sinne för att våga vara lite annorlunda. Han får en klubb med starka resurser och höga ambitioner. Han får framför allt en klubb som börjar i EFL Championship, vilket ger en betydligt mer förlåtande startsträcka än Premier League.

Det finns klubbar och managers där det är lätt att känna att var och en för sig är de båda strålande, men tillsammans är det svårt att se hur de egentligen passar ihop. Chelsea och Maurizio Sarri till exempel. Med Swansea och Graham Potter är det precis tvärtom. Det känns som en klubb och en manager som passar varandra perfekt. En klubb och en manager som båda vill vara lite speciella.

Med Graham Potter i Swansea finns det även en naturlig pipeline både från och till högintressanta spelare som bland andra Ken Sema, spelare som visat att de kan prestera mot tufft motstånd, som kan Potters fotboll, skulle kunna tillföra Swansea mycket på fotbollsplanen samtidigt som Swansea i EFL Championship vore ett perfekt nästa steg i fotbollslivet för dem.

Swansea är klubben som vill bli speciella igen så som de en gång var. Swansea är klubben som vill tillbaka till Premier League igen där de en gång var. Det finns så många managers Swansea hade kunnat välja istället som tvingat dem att välja det ena eller det andra. Med Graham Potter behöver inte Swansea nödvändigtvis välja, de kan både vara speciella och ta sig tillbaka till Premier League.

Swansea har inte bara gjort ett bra val av manager. Swansea har gjort ett speciellt val av manager.

Publicerad 2018-06-04 kl 14:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons