Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
32v

Reformerna som ruskar om den engelska fotbollen

Det har varit en händelserik start på sommaren. Mycket handlar av helt naturliga skäl om försnack och förberedelser inför kommande VM. Men i skuggan av detta har det samtidigt hänt ett flertal saker och fattats ett antal beslut som innebär att engelsk fotboll faktiskt genomgår en omfattande förändring för närvarande.

Det sammanfaller naturligtvis med att både Premier League och Football League har haft sina årsmöten där viktiga frågor diskuterats och beslutats. Det handlar både om sådant som har diskuterats under lång tid och som sådant som känns mer dagsaktuellt. Dessutom avslutades Premier League-stämman med beskedet att dess VD sedan 20 år, Richard Scudamore, planerar sin avgång.

Det har varit 20 väldigt framgångsrika år för Premier League där fotbollen har blivit allt bättre och där produkten har blivit alltmer värdefull. En närmast unik period av tillväxt som har sett Premier League förändras i grunden. Inte en process utan sina brister och problem, men ändå i huvudsak en process som har varit bra för engelsk fotboll.

Det är inte alla som vill se saken på det sättet. Det finns tvärtom en utspridd vilja hos framför allt brittiska journalister och skribenter att betrakta mer eller mindre varenda förändring med misstanke, negativism och en många gånger komplett ogrundad cynism. I stor utsträckning visar det på ideologins och känslornas betydelse inom fotbollen. Den är svår att betrakta neutralt och rationellt.

Det visar kanske också på hur fotbollen påverkad av politisk kamp och formas av olika intressen som så mycket annat här i världen. De flesta är, direkt eller indirekt, ute efter att bevaka och bevara sitt eget, varje förändring antas vara till någons fördel på någon annans bekostnad. Men är det något vi borde ha lärt oss under dessa 20 år är det att fotbollen inte är ett nollsummespel.

Vad var det då som hände i veckan, vilka beslut var det som fattades och vilka olika sätt finns att se på dem? Här försöker jag sammanfatta de viktigaste punkterna i detta.

Amazon köpte in sig i Premier League

Ett beslut som meddelades tidigt var att Amazon köpte in sig på ett av de kvarvarande TV-paketen. Det var inte något av de större paketen så här redan från början men rent konkret innebär det bland annat att annandagsfotbollen visas i sin helhet av Amazon.

Det är ändå inte småpotatis i det längre perspektivet. Det är första inträdet av dessa nya streamingtjänster i kampen om rättigheter inom fotbollen vilket är en vattendelare. Fler aktörer betyder högre konkurrens vilket betyder att värdet på Premier Leagues TV-rättigheter kan fortsätta öka.

Det klagas över att ytterligare en betaltjänst adderas för de som vill följa Premier League, och det kan så klart vara besvärligt. Samtidigt är Amazon billigare än Sky och det var trots allt väldigt länge sedan nu som man inte behövde betala för att se Premier League eller någon annan liga.

Omfördelning av de internationella TV-pengarna

Det kanske mest kontroversiella beslutet som fattades var att göra om fördelningen av pengarna från de internationella TV-rättigheterna. Dessa har tidigare fördelats helt lika på alla klubbar. Härifrån kommer de fördelas baserat på slutlig tabellplacering.

Det är ett beslut som aktivt har drivits av de största klubbarna, som påtalat just deras betydelse för värdet av de internationella TV-rättigheterna. Det är självklart också ett beslut som naturligtvis har målats upp av nästan alla som ännu en cash grab av de stora klubbarna på de mindre klubbarnas bekostnad.

Vilket det ju på sitt väldigt snäva sätt naturligtvis också är. Den inte riktigt lika roliga storyn är däremot att den förra modellen så klart byggde på ekonomiska motiv även den, fast då var det de mindre klubbarna som vann på det.

Det finns så klart legitima argument för att Premier League som liga och som produkt har blivit så älskad och så värdefull just på grund av jämnheten och den relativa konkurrensbalansen, och att varje steg som riskerar den balansen också riskerar sänka ligans totala värde. Snålheten skulle således bedra visheten.

Samtidigt ska inte förändringen överdrivas. I den gamla modellen fick den klubb som tjänade allra mest på de internationella TV-rättigheterna 1,6x så mycket som den klubb som tjänade minst. Med den nya modellen får samma klubb istället 1,8x så mycket. Fortfarande mycket jämnt.

Regeln om exakt lika fördelning sattes redan 1992, när värdet på de internationella TV-rättigheterna var mycket lågt. Att det uppstår ett tryck på att omvärdera denna regel i takt med att värdet på dessa rättigheter ökar är kanske ändå inte så märkligt.

Den nya modellen bygger på att pengarna från internationella TV-rättigheter fördelas utifrån slutlig tabellplacering. Händelsevis samma fördelningsnyckel som har varit länge gällande för de inhemska rättigheterna. Av någon anledning har inte journalisterna sett detta som något problem i det sammanhanget.

Det finns även ett sportsligt värde med att fördela även de internationella TV-pengarna utifrån tabellplacering. Det ger ett ekonomiskt incitament att försöka sluta så högt upp i tabellen som möjligt. Och Premier League som liga mår bara bra av alla sådana incitament till utveckling och förbättring.

Ett vinteruppehåll har införts

Vinteruppehåll och vinteruppehåll förresten. Det ligger i februari och är strukturerat över två veckor där halva ligan vilar ena helgen och andra halvan vilar andra helgen. Samtidigt flyttas FA-cupens femte omgång till mitt i veckan och omspelen tas bort.

Vissa saker är värda att poängtera. Den heliga jul- och nyårsfotbollen förblir alltså orörd. Det kommer dessutom även fortsättningsvis vara fotboll precis varenda helg under säsongen. Med ganska små medel har man alltså uppnått en rätt stor fördel.

Frågan om ett vinteruppehåll har diskuterats i omgångar i över 20 år. Kanske fick frågan luft under vingarna när UEFA genomförde en undersökning som visade att spelare i Premier League var fyra gånger mer sannolika att drabbas av skador i mars och april än spelare i någon annan liga. Trötthet och slitage därtill.

Skeptikerna var dock snabba på avtryckaren. Ännu ett sätt för storklubbarna att tjäna pengar på lukrativa tourer till Asien eller liknande, menar de. Vi får väl se hur det blir med den saken.

Vinteruppehållet gäller bara Premier League utan införs inte i Football League där deras 46 omgångar omöjliggör detta. Men där finns å andra sidan heller inte riktigt samma argument med att hålla spelare fräscha för europeiskt cupspel, EM eller VM.

Skönt att något förblir som det alltid har varit ändå. FA-cupen mitt i veckan? Hujedamig! Fast, det kanske blir alldeles underbart ändå.

Förändringar i Ligacupen

Även Football League meddelade ett par förändringar med Ligacupen. Det främsta kanske att de tar bort förlängningar från och med nästa säsong. Detta så klart för att reducera slitaget på spelarna och bemöta något av kritiken från klubbarnas tränare.

Football League rationaliserar beslutet med att över de tre senaste åren har 85% av matcherna ändå slutat innan förlängning. Frågan är så klart bara om detta, som Football League verkar mena, är ett argument för att ta bort förlängningen eller om det istället är ett argument för att behålla förlängningen.

Football League vill så klart sälja beslutet med att det ändå inte förändrar så värst mycket. Min invändning skulle så klart vara att de fattar ett beslut som faktiskt rejält riskerar undergräva Ligacupens trovärdighet för en påstådd fördel som egentligen inte påverkar särskilt mycket.

Det blir alltså straffar direkt efter ordinarie matchtid vid oavgjort. Apropå straffar meddelar Football League även att de slopar det misslyckade försöket med ABBA-straffar och återgår till det gamla formatet. För visst var det väl misslyckat?!

:::

TRANSFERKOLLEN

Vicente Guaita, Getafe till Crystal Palace. Crystal Palace har varit i behov av en förbättring på målvaktsposten under en längre tid och med denna erfarna målvakt från La Liga, Valencia och Getafe så hoppas de ha hittat vad de hela tiden har letat efter. Har beskrivits som en av La Ligas bästa målvakter, men sådant hör man ju hela tiden. Väl godkänd – (+++)

Jonny Evans, West Brom till Leicester. Billig och smart värvning av Leicester som förstärker backlinjen markant under den tidiga sommaren. Har varit strålande i West Brom under majoriteten av sin tid där, ingen tillfällighet att både Arsenal och Man City har sniffat runt honom. Avslutningen inte så rolig men säger kanske mer om West Brom. Blir inte yngre. Väl godkänd – (+++)

Publicerad 2018-06-10 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons