POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
43v

Om exakt en månad börjar Burnleys säsong med ett Battle of Britain

Det är den 26 juni. Det är med andra ord på dagen exakt en månad till dess att Burnleys säsong drar igång på blodigt allvar. Den 26 juli går nämligen Burnley in i Europa Leagues andra kvalomgång, och det är inte precis vilket liten kvalmatch som helst, utan det blev kanske tuffast möjliga motstånd. Burnley lottades mot Aberdeen i Europa Leagues andra kvalomgång.

Det var blandade reaktioner på den lottningen. Å ena sidan var det många som hade hoppats på en betydligt mycket mer exotisk lottning nu när Burnley på så väldigt länge var tillbaka i europeiskt cupspel igen, istället Skottland. Å andra sidan gladde sig nog många åt en inte alltför lång resa. Dessutom är det så klart en kittlande lottning, mot Aberdeen, ett Battle of Britain.

Hur exotisk lottning är det för övrigt möjligt att få i Europa Leagues andra kvalomgång kan man också fråga sig?! Hur exotiskt är det att möta någon minnow i Kazakstan, Slovenien eller Moldavien?

Europeiskt cupspel handlar mycket om de stora matcherna, och det ikoniska motståndet. Och så mycket större, så mycket mer ikoniskt, än just Aberdeen blir svårt för Burnley att få i Europa Leagues andra kvalomgång. Det är på så sätt en drömlottning för Burnley, maximal utdelning på deras europeiska äventyr. Det är emellertid också tuffast möjliga lottning för Burnley.

Aberdeen slutade tvåa i skotska Premier League den gångna säsongen och har de senaste åren etablerat sig som Skottlands näst bästa klubb efter Celtic under Derek McInnes som manager. Aberdeen har till skillnad från Burnley viss rutin från kvalspel i Europa League de senaste åren. Och Aberdeen kommer så klart ha ätit taggtråd till dessa matcher, med ett kokande Pittodrie.

Burnley å sin sida saknar erfarenhet från kvalspel i Europa League. De måste rimligtvis betraktas som det bättre laget men samtidigt var deras sjundeplats förra säsongen en något oväntad succé. De skulle lika gärna kunna vara ett av lagen i Premier Leagues nedflyttningsstrid. De är ett väldigt gediget fotbollslag utifrån sina förutsättningar, men saknar de riktiga stjärnorna.

Vi vet också att engelska lag normalt sett har väldigt svårt med kvalspelet i Europa League. West Ham och Southampton har båda kraschat och brunnit i kvalomgångarna, Hull City likaså, och Everton hade det även de besvärligt förra säsongen. Burnley kan drabbas av liknande problem, de befinner sig troligtvis inte i någon av de senare stadierna av sin försäsongsträning.

Det är också en intressant omständighet att Burnley alltså med endast exakt en månad kvar till sin skarpa säsongsinledning ännu inte har hunnit med att värva en enda spelare. De borde ju vara de som har mest brått kan tänkas. Istället har Burnley tvärtom blivit av med spelare, eller släppt spelare, där Dean Marney har släppts samt Scott Arfield gått på fri transfer till Rangers.

Den stående uppfattningen runt detta med europeiskt cupspel är att det ställer krav på en bredare spelartrupp, i synnerhet för att kunna hantera Europa League i kombination med ett så hårt och intensivt ligaspel som Premier League. Kanske gäller det med socker på topp för en klubb som Burnley, som kan komma att löpa genuin risk för nedflyttning om det vill sig illa för dem.

Det är en svår balansgång Burnley nu har att göra. Å ena sidan vill de självfallet över allt annat hålla sig kvar i Premier League. Å andra sidan har de tagit sig till Europa League och europeiskt cupspel för första gången på över 50 år, och de kan sannerligen inte vara säkra på att ta sig till europeiskt cupspel igen under de närmaste 50 åren. Klart de måste suga märgen ur den chansen!

Varför värvar då Burnley inga spelare? – frågar man sig kanske lika ångestladdat som när en italiensk spelare bespråkar domaren om varför heliga guds moder just han blev varnad för att filma. Hur ska de kunna lyckas med balansgången utan att det tippar över åt ena eller andra hållet, om de inte aktivt breddar sin spelartrupp?

Ett skäl kan så klart vara att Burnley rimligtvis måste planera långsiktigt och agera därefter. Detta kan mycket väl vara den enda säsongen de närmaste fem-tio åren som Burnley spelar europeiskt cupspel, och då går det helt enkelt inte, varken finansiellt eller operativt, att bygga upp en spelartrupp som om Burnley skulle spela europeiskt cupspel varje säsong dessa fem-tio år.

Burnley vet inte ens om det blir något europeiskt cupspel den här säsongen, längre än till och med augusti. Samtidigt stänger det engelska transferfönstret den här sommaren den 9 augusti. Beslut måste fattas, på vad som bara kan betraktas som väldigt osäker information. Just för en klubb som Burnley i den här situationen, kan detta med transferdeadline faktiskt vara ett dumt beslut.

Ett annat skäl kan emellertid även vara att Burnley helt enkelt redan har en hyfsat bred spelartrupp att klara av både Premier League och Europa League, med allt vad det innebär. Två bra målvakter, en riktigt stark anfallsbesättning, ett ganska brett mittfält. Möjligen är det backlinjen som rent numerärt ser något begränsad ut.

Det kan hävdas att det tuffa för Burnley blir att hantera det nya och ovana vid att spela match två gånger i veckan mest hela säsongen, de avkortade rutinerna mellan varje match, resandet och de förskjutna matchtiderna. Med andra ord, det vore inte spelartruppen i sig så mycket som behöver förändras, utan rutinerna inför och mellan matcher.

Men det här är ju verkligen att ta ut saker på förhand. Först måste Burnley till att börja med besegra Aberdeen i vad som runt månadsskiftet juli-augusti kommer bli ett härligt hett Battle of Britain, först på Pittodrie och sedan på Turf Moor, två klassiska brittiska fotbollsarenor. Därefter, om Burnley vinner, återstår ytterligare två kvalrundor innan Burnley gör Arsenal och Chelsea sällskap i Europa League.

Eller, som en Burnleybloggare benämnde turneringen, ”the EUFA Cup”. Som sagt, det var några år sedan!

:::

VM-KOLLEN

VAR – Jacqui Oatley gjorde en bra poäng omedelbart efter matchen mellan Portugal och Iran, domaren fattade sitt straffbeslut inte på grund av VAR utan trots VAR. Ett annat problem var att domaren tappade kontrollen. Det finns en tendens att lasta VAR för allt som blir fel, även sådant som blev fel även innan VAR.

Örn – Det höll på att vända sig i magen på mig när det sades att FIFA skulle få Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri avstängda i två matcher för sitt albanska örn-firande i samband med sina mål. Jag menar, för helvete! Förmodligen inte bara jag som reagerade surt, FIFA nöjde sig till sist med att bötfälla dem.

Dramatik – Igår var det två grupper som kändes rätt klara på förhand, ikväll är det däremot betydligt mycket mer oviss utgång i både Grupp C och D, med många rätt svettiga utfallsmöjligheter. Men detta sagt, herresöte vad nära det var att Portugal rök ur gruppspelet, och åttondelsfinalen mot Uruguay blir rätt svettig minst sagt.

Publicerad 2018-06-26 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå