POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

West Brom håller på att snubbla på sina egna fötter

Kommer West Brom att göra en Newcastle, en Aston Villa eller en Sunderland var en fråga jag något spetsigt och tentativt ställde strax efter att det i praktiken blivit klart att de åker ur Premier League och får börja om i Football League. En fråga som åtminstone då fortfarande var öppen. Men vad menas egentligen med den frågeställningen?

Den som har följt engelsk fotboll de tre senaste säsongerna vet naturligtvis ungefär vad jag menar. Det är tre vägar alla nedflyttade klubbar från Premier League kan ta i Football League. De kan omedelbart ta sig tillbaka till Premier League, som Newcastle. De kan bromsa fallet och etablera sig som konkurrent i Football League som Aston Villa. De kan fortsätta falla fritt som Sunderland.

Bara några månader senare och terminologin riskerar vara föråldrad. Att göra en Aston Villa kan inte idag ses som riktigt samma sak som det sågs för bara någon dryg månad sedan. Klubbens mycket besvärande finansiella situation gör att deras framtid ser mycket oviss ut. Men tanken torde ändå vara ganska tydlig, så frågan var alltså vilken väg West Brom skulle ”välja”.

Det ser inte precis ljust ut.

Det är sex veckor sedan West Brom meddelade att de gjorde Darren Moore till manager på riktigt. Det är bara fem veckor kvar till dess att säsongen i Football League och EFL Championship drar igång. På dessa sex veckor har West Brom åstadkommit i princip ingenting. Under dessa fem veckor har West Brom ett jättejobb framför sig att vara redo för kommande säsong.

Första halvan av West Broms sommarsäsong har varit katastrofal. Inte en enda spelare har värvats. Tre viktiga spelare i Gareth McAuley, Claudio Yacob och Boaz Myhill har släppts av klubben. Flera andra spelare driver på för att få lämna klubben, bland dem riktigt tunga pjäser som Craig Dawson, Ben Foster och Jay Rodriguez. Det ser riktigt illa ut.

Det har gått så illa att Dawson och Foster vägrade att följa med på West Broms training camp i protest. Dawson vill flytta till Burnley men West Brom sätter hårt mot hårt eftersom de redan har släppt McAuley. Det är inte onormalt. Betydligt mycket mer oroväckande är i så fall att Foster, som verkligen är en av klubbens lojalister, är en av dem som gått på protest.

Ben Foster har inte varit ovillig att följa med West Brom ned i Football League och kriga för att ta dem tillbaka till Premier League. Det är heller inga klubbar som hugger i honom. Hans protest handlar om att West Brom släpper viktiga spelare för att ta sig tillbaka till Premier League, utan att ersätta dem. När en sådan spelare protesterar finns det skäl till oro.

Det är en viktig sommar för West Brom. Det säger sig självt för en klubb som åker ur Premier League. Hur West Brom tog sig an sommaren var alltså en viktig fråga för klubbens framtid. Tyvärr snubblade de redan på startblocken. Den utlösande faktorn var en katastrofal anställning av en ”teknisk konsult” i form av Giuliano Terraneo, som skulle ansvara för kontrakt och värvningar.

Terraneo lyckades med konststycket att göra både andra klubbar och egna spelare förbannade. Arroganta förhandlingsmetoder och en omedgörlighet i diskussionen om spelarnas framtid i och med klubben sägs vara anledningen, och Terraneo har efter bara någon månad blivit bänkad av West Broms VD Mark Jenkins. En bortkastad månad som West Brom inte hade råd att kasta bort.

Det var inte Mark Jenkins eller West Broms exekutiva ledning som anställde Giuliano Terraneo. Han luftlandsattes istället av Guochuan Lai, West Broms ägare, från Kina. Att föreställa sig att han skickades iväg med rätt tydliga order från Lai, som har varit väldigt ilsken över nedflyttningen under en längre tid, är inte svårt. Men det gav honom helt fel ingångsvärden.

Mellan raderna framgår även det kanske större problemet. Nämligen en ägare som befinner sig i Kina och försöker driva West Brom från distans. Inte bara en rent geografisk distans utan helt säkert även en mental distans, Lai har många andra intressen än enbart West Brom. Kommunikationen med klubbledningen verkar därtill minst sagt skakig.

West Brom sitter därför djupt in i sin förmodligen viktigaste sommar på väldigt länge utan en fungerande ledningsstruktur. Den ledning som faktiskt finns, det vill säga den administrativa och juridiska ledningen, tvingas nu hantera frågor de saknar kompetens i och erfarenhet av. Detta samtidigt som Darren Moore har anställts som manager i vad som är dennes allra första managerjobb.

Det försätter West Brom i en väldigt besvärlig situation med bara fem veckor kvar till säsongspremiären. Att West Brom inte kommer göra en Newcastle känns alltså mer och mer uppenbart. Då blir alltså frågan om West Brom gör en Aston Villa eller en Sunderland?! Den frågan har inget uppenbart eller omedelbart svar, men beror mycket på dessa kommande fem veckor.

Kan West Brom sluta snubbla på sina egna fötter?

:::

VM-KOLLEN

Roja – Spanien utslagna ur VM. Det går inte att hjälpa att känna att de har varit sin egen allra värsta fiende under detta VM. Trots Spaniens fantastiska framgångar är det fortfarande bara så att de har undvikit att misslyckas eller underprestera i endast ett enda VM i historien.

Snooze – Ett snabbt mål öppnar upp matchen brukar det heta. Två snabba mål verkar däremot stänga matchen. Efter fyra minuter mellan Kroatien och Danmark talade man nästan i tungor över detta fantastiska VM. Resterande 116 minuter började man osökt tänka på medeltida tortyrmetoder.

Mexiko – Mexiko har redan lyckats ruska om (och indirekt slå ut) en av detta VM:s absoluta storfavoriter i form av Tyskland. Nu ställs de mot Brasilien. Samma metod som fungerade så bra mot Tyskland kan fungera perfekt också mot Brasilien. Har Mexiko hämtat sig? Gör sig lillebrorskomplexet påmint?

:::

TRANSFERKOLLEN

David Brooks, Sheffield United till Bournemouth. Bournemouth har gjort en smart sak av att använda sin Premier League-status och sin lagidé till att cherrypicka de främsta engelska talangerna från klubbar av jämförbar storlek strax nedanför dem. Det är klokt, mycket klokt. Väl godkänd – (+++)

Publicerad 2018-07-02 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå