POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Bättre en Harry Maguire i handen än tio mittbackar i skogen

Harry Maguire är hot stuff den här sommaren. Han tog kanske på förhand något oväntat en plats i den engelska VM-elvan, han hann med att bli något av en kultspelare under VM, hans meme sprängde mer eller mindre internet, han blev en av främsta personifieringarna över det mer jordnära och lättillgängliga engelska landslaget, och veckorna efter VM har handlat alternativt om transferrykten till Man Utd och om färska kontraktserbjudanden från Leicester.

Det är knappast konstigt. 25 år gammal har Harry Maguire redan gjort två väldigt bra säsonger inom engelsk fotboll, först med Hull City och sedan den gångna säsongen med Leicester. Detta sedan han gjort ett stort avtryck i sin moderklubb Sheffield United i League One. Maguire är en tongivande mittback, positionssäker, läser spelet bra, således brytningssäker, fördelar boll bra samt kan driva framåt i banan. Och, som vi inte minst såg i VM, även bra på fasta situationer.

Huruvida Man Utd gjorde rätt som värvar honom är en klurig fråga. Å ena sidan är han utan tvekan bra nog och gör sig utmärkt som ännu en mittbacksvärvning av samma stil som Eric Bailly och Victor Nilsson Lindelöf före honom. Han är å andra sidan inte något svar på det mittbacksproblem som Man Utd faktiskt måste lösa, nämligen att hitta den äldre och mer rutinerade mittback som kan organisera backlinjen som helhet och bredvid vilken dessa något yngre mittbackar kan växa och lära.

Harry Maguire har så klart tre egenskaper som väldigt snabbt får många att kategorisera honom helt fel. Han är lång, han är bra på huvudet och han är engelsman. Dessa tre egenskaper passar naturligtvis alldeles utmärkt in på rådande stereotyper om just engelska mittbackar och således har det blivit en vanlig föreställning att Harry Maguire bara är lång, bra på huvudet och engelsman. Det är ju så stereotyper fungerar, de betonar vissa egenskaper på bekostnad av andra.

Han vore knappast någon så kallad VM-värvning för Man Utd. Det säger troligtvis eller förhoppningsvis bara de som egentligen mest bara sett honom i VM. Som om hans två strålande säsonger i Premier League i rad liksom inte räknades. Hade han inte gjort VM-succé vet man däremot inte hur intresserade andra klubbar faktiskt varit. Samtidigt kan det heller inte uteslutas att Man Utd använder Harry Maguire som bete för att lättare få andra fiskar på kroken.

Kanske är den större frågan hur Leicester ska ställa sig i frågan. De värvade Harry Maguire för ett år sedan för den mycket beskedliga summan £12m. Säljer de honom vidare till Man Utd nu så kommer de troligtvis kunna göra det till tonerna av en reavinst om säkert i närheten av £50m. Det är minst sagt ett rätt bra årsverke och kan så klart vara svårt att säga nej till. Samtidigt värvades Harry Maguire som en viktig pusselbit för deras egen backlinje de kommande åren, och de har redan sålt en storstjärna denna sommar.

Det skulle kunna hävdas angående Riyad Mahrez att det nog var bäst för Leicester att släppa honom den här sommaren. Mahrez har redan ägnat de två senaste säsongerna att i stigande grad se sig om efter andra klubbar. Förra säsongen, särskilt dess andra halva, gick mer eller mindre i stöpet när Mahrez började spelstrejka i samband med att Leicester vägrade sälja honom till Man City i januari. Det här var rätt läge för Leicester att sälja dyrt och gå vidare.

Detsamma kan inte sägas med riktigt samma självklarhet gällande Harry Maguire. Riyad Mahrez var i någon mening vad som har varit för Leicester. Maguire är vad som är och vad som är tänkt att bli för Leicester på ett helt annat sätt. Att sälja Mahrez var på många sätt den logiska konklusionen för att kunna gå vidare och realisera nya ambitioner. Att sälja Maguire vore desto mer som att också sälja dessa nya ambitioner. Leicester vill så klart inte bli Southampton till Man Utds Liverpool.

Dessutom påminner situationen med Harry Maguire nu en smula om den med Riyad Mahrez i januari. Det är väldigt sent påkommet i transferfönstret. Säljer Leicester Maguire nu så har de kort tid på sig att hitta en vettig ersättare till Maguire. De kan naturligtvis till sist av olika omständigheter bli tvingade att sälja Maguire, men de har definitivt makten i sina egna händer att bestämma hur och när det görs, på ett sätt som passar in i deras egna planer. De behöver inte låta sig pressas till i elfte timmen.

Om vi alltså ska ägna oss åt lite stjärnskådning så tyder det mesta i min mening på att Harry Maguire fortsatt kommer vara en Leicesterspelare när säsongen startar. Leicester kommer inte vara tillräckligt villiga att sälja honom vid den här tidpunkten och Man Utd kommer av flera skäl inte vara tillräckligt sugna på att köpa honom, åtminstone inte till det pris som vore aktuellt. Detta kommer förmodligen glädja majoriteten av såväl Man Utds supportrar som Leicesters supportrar.

Bara Leicesters supportrar har anledning att vara glada på riktigt. Det är de som sitter med den riktigt skickliga mittbacken i handen. Man Utds önskade mittbackar befinner sig än så länge någonstans ute i skogen.

:::

TRANSFERKOLLEN

Yoshinori Muto, Mainz till Newcastle. Japansk anfallare som gjort det bra med Mainz I Bundesliga utan att för den sakens skull skrämma ihjäl någon. En riktig speedkula enligt innehållsförteckningen. Med i Japans VM-trupp men utanför startelvan. Kan visa sig vara en nyttig rollspelare men svårt att se att detta ska vara någon lösning på Newcastles anfallsfrågetecken. Godkänd – (++)

Publicerad 2018-07-29 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå