Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
15v

Grönt ljus för gula och röda kort till managers i engelsk fotboll

Managers i fyra av de fem högsta divisionerna i engelsk fotboll kommer från och med den här säsongen visas gula respektive röda kort i en omfattande kampanj att förbättra disciplin och beteende vid sidlinjen. Det är tänkt att fungera precis som för spelare, med gula kort för mindre förseelser och röda kort för grövre förseelser. Detta meddelade alltså FA under gårdagen.

Det är till att börja med ett intressant sätt att formulera sig. Fyra av de fem högsta divisionerna? Man listar ganska snabbt ut, utan att i övrigt veta något mer om saken, med hjälp av ett minimum av sunt förnuft och logik att detta alltså inte kommer gälla Premier League. Ändå var det alltså på något sätt viktigt att få folk att haja till som om det gällde Premier League. Varför inte bara säga Football League och National League?

Det är ett pilotprojekt så tanken på sikt är naturligtvis att om systemet sätter sig och visar sig fungera något så när effektivt så ska det börja gälla också i Premier League, och i längden så klart även globalt. Det är samtidigt lite svårt att förstå varför inte Premier League kan ingå i det pilotprojektet, om nu Football League ingår. Det är onekligen där det skulle skapa mest uppmärksamhet.

Kanske besvarade jag precis min egen fråga.

Gula kort kommer delas ut för incidenter som att sparka vattenflaskor, sarkastiska applåder, eller annan kroppsmimik som är ägnad att undergräva förtroendet för domaren och dennes team. Röda kort delas ut för våldsamt uppträdande, att spottas och för att stoppa motståndarlagets spelare från att sätta igång spelet. Något som gäller hela bänken även om det är managern som får korten.

Rimligt, det är managern som är högst ansvarig.

Precis som för spelare resulterar ett visst antal gula kort i avstängning. Fyra gula kort ger en match avstängning. Åtta gula kort ger två matchers avstängning, och tolv gula kort ger tre matcher. 16 gula kort skulle skicka managern till en av FA:s disciplinpaneler. Men vad är det egentligen för dåre som skulle dra på sig 16 gula kort för sådana här saker under en säsong om 46 matcher?!

Neil Warnock drar en suck av lättnad över att det är Premier League som gäller för Cardiff. Nuno Espirito Santo kanske pustar ut en smula han också. Men visst är det synd att inte Premier League ingår, särskilt om man nu som det sägs vill komma åt beteendet vid sidlinjen längre ned i det engelska fotbollssystemet, så är det naturligtvis Premier League som de flesta där håller ögonen på.

Men det är klart, lätt labila managers som Pep Guardiola och Jürgen Klopp hade ju kunnat få ett och annat bekymmer. Så för husfridens skull tänkte kanske Premier League att det är bäst att hålla sig undan. Men helt säkra går ändå inte Guardiola, Klopp med flera i Premier League, eftersom detta pilotprojekt kommer köras i FA-cupen och i Ligacupen också.

Behövs det? Ja, det behövs. Det sätt som alltför många managers och alltför många bänkar beter sig på under match är helt enkelt inte okej. Och som vanligt, när det gäller att ändra ett oönskat beteende så måste det finnas konsekvenser med detta oönskade beteende. Det måste kosta mer att ägna sig åt detta oönskade beteende än vad som finns att vinna på det, annars kommer beteendet fortsätta.

Det är precis samma princip med oönskade beteenden på planen som filmningar, maskningar, spelförstörelse och bristande disciplin mot domare. Det är många gånger ett helt kalkylerat beteende så att bara säga till spelarna räcker liksom inte. De vet mycket väl vad de gör. Endast konsekventa gula och röda kort, med avstängningar i efterhand, är vad som kommer att få någon effekt på dessa beteenden.

Det kan ge en och annan absurditet inledningsvis innan systemet har satt sig och folk hunnit vänja sig. Men det anpassas kvickt. Det viktiga är nu så klart bara att tillämpa systemet konsekvent.

:::

Champions League från och med den här säsongen kör igång med dubbla starttider, första matcherna 18:55 och andra matcherna 21:00.

:::

Mycket tyder på att Ivan Gazidis lämnar Arsenal för Milan. Kanske anser han att han gjort sitt jobb med att ha visat Arsene Wenger dörren. Kanske tänker han att det är smartast att hålla sig på behörigt avstånd så att inte skiten träffar honom då det kanske är han som främst står i skottlinjen om det visar sig gå illa med den nya klubbledningen.

:::

Nio av 20 Premier League-klubbar, samt 17 (!) av 24 klubbar i EFL Championship har den här säsongen spelbolag som huvudsponsorer på sina tröjor. Det finns något sjukt med detta och med spelbolagens penetration av fotbollen.

Får bli ett ämne för en annan dag.

Publicerad 2018-08-01 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons