Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
14v

Derby County har inte gjort en TV-anställning med Frank Lampard

Thierry Henry var ett tag aktuell att ta över som manager för Aston Villa. Frank Lampard är i sin tur redan manager för Derby County. Två gamla stjärnspelare i Premier League, utan någon tidigare erfarenhet som manager, som båda har ägnat tid åt att kommentera fotboll i TV de senaste åren, där en av dem ikväll gör sin debut som tränare och som dessutom gör det i en förhållandevis stor klubb i Football League.

Med så likartade yttre förutsättningar borde dessa båda anställningar, en faktiskt och en fortfarande hypotetisk, rent intuitivt uppfattas på ungefär samma sätt. Men där Thierry Henry kändes som ett riskfyllt beslut av Aston Villa, som något av en chansning, så känns Frank Lampard å andra sidan som ett naturligt beslut för Derby County. Det är inte enbart min känsla, den verkar hyfsat allmänt giltig. Men hur kommer det sig?

Det kan bero på att Aston Villa hade behövt sparka Steve Bruce för att anställa Thierry Henry, samtidigt som Derby County inte hade någon manager alls när de anställde Frank Lampard. Det kan också bero på att kraven och förväntningarna inte är riktigt lika höga i Derby County som de är i Aston Villa. Även om det naturligtvis båda två är klubbar som åtminstone siktar uppåt mot Premier League.

En helt annan förklaring har att göra med hur de pratar fotboll. Frank Lampard har imponerat stort under sina olika TV-uppdrag, visat en imponerande höjd och djup i såväl taktiska frågeställningar som fotbollens mer sociala sidor. Thierry Henry har inte alls gett samma intryck av substans, utan snarare hamnat i skuggan av andra namn som Jamie Carragher och Gary Neville. Han känns mer som ett namn.

Det där kan naturligtvis visa sig inte stämma, och att briljans i TV-rutan inte är någon garanti för framgång som manager vet ju om inte annat Gary Neville att berätta. Delvis kan det kanske också bero på språket. Men risken att Frank Lampard är ett namn mer än han är substans känns hur som helst inte alls lika påträngande som om Aston Villa hade valt att anställa Thierry Henry.

Varje gång en gammal spelare eller helt färsk manager anställs kommer erfarenheten dammas av som argument. Det finns samtidigt en tendens att övervärdera betydelsen av erfarenhet. Det är åtminstone en faktor som måste sättas i relation till personen. Det glöms också ofta bort att varenda manager som idag är att betrakta som erfarna en gång i tiden saknade erfarenhet även de. Men någon chansade på dem.

Erfarenhet riskerar bli ett slentrianargument, något som betonas ofta på bekostnad av nytänkande och nödvändigt risktagande. Det finns emellertid två faktorer som påverkar balansen i erfarenhetsargumentet mellan Frank Lampard och Thierry Henry. För Aston Villa att ha anställt Henry hade inneburit att de hade behövt sparka Steve Bruce, en synnerligen erfaren manager, som dessutom inte gjort ett dåligt jobb.

Derby County behövde inte sparka någon manager för att anställa Frank Lampard. De tappar alltså inte någon erfarenhet för att få Lampard på plats. Tidpunkten är den andra faktorn. Bedömningen av Lampard hade nog varit annorlunda om han som varit fallet för Henry anställts två veckor innan ligapremiären, utan någon vettig försäsong, istället för som nu redan tidigt i början på sommaren.

Derby Countys agerande och anställning av Frank Lampard känns betydligt mycket mer planerad än Aston Villas förkastade planer på Thierry Henry. En oerfaren Lampard får ändå en hel försäsong på sig att bekanta sig med klubben, bekanta sig med spelarna, jobba in sina taktiska och sociala idéer, trimma truppen och värva sina spelare, och under viss tid mentalt förbereda sig inför den kommande ligapremiären.

Det skulle kunna göras paralleller med Gary Neville i Valencia, ett annat stjärnskott i TV-rutan. Men det finns naturligtvis viktiga skillnader. Frank Lampard börjar trots allt på en något lägre nivå, han känner till engelsk fotboll och dess speciella kultur sedan barnsben, han talar språket, och han adderar alltså inte till svårigheten med sitt allra första jobb som manager att göra det i en för honom helt okänd kultur och miljö.

Gary Neville som manager i Valencia kändes på många sätt som ett långskott. Många menar att även Frank Lampard i Derby County är ett långskott, men är det inte alls på samma sätt. Utifrån Derby Countys perspektiv, som för femte säsongen i rad inleder en säsong med en ny manager, kan det istället ses som den enda återstående vägen att pröva sedan allt annat har misslyckats.

De har redan prövat och avverkat det mesta. Det stora, etablerade managernamnet i Steve McClaren, en coach med ett starkt internationellt renommé i Paul Clement, den internt rekryterade coachen med lokala rötter i Darren Wassall, den strikte och stränge disciplinären i Nigel Pearson, den andra chansen för det stora namnet i McClaren, och så till sist Football League-specialisten som fått ut mycket av små resurser i Gary Rowett.

Alla dessa försök har i någon mening misslyckats, om än kanske inte misslyckats med mycket. Vad annat återstår i det läget än att våga pröva något helt nytt, något hittills oprövat, en ny manager med nya idéer som försöker börja göra sitt avtryck inom den engelska fotbollen, och som går in i jobbet med den ambition, den energi och den nyfikenhet som alltid i någon utsträckning följer med nyhetens behag?!

Det kommer också behövas då mer fokus än kanske någon gång tidigare kommer läggas på Frank Lampards förmåga att coacha och utveckla ett befintligt spelarmaterial. Derby County har inte spenderat stora summor den här sommaren, utan istället arbetat med att få kostnaderna under kontroll. Tidigare säsongers spendering har alltså inte varit aktuellt den här gången.

Det behöver inte enbart vara av ondo. Derby County saknar knappast ett kvalitativt spelarmaterial till att börja med, med några av seriens bästa spelare i laget. Det kan finnas ett värde i att koncentrera sig mer på att göra det bästa med det material man redan har snarare än att försöka köpa sig resultaten på transfermarknaden. Och de ingrepp som då görs på transfermarknaden blir mer genomtänkta och mer fokuserade.

Flera spelare har släppts eller sålts av Derby County under sommaren, bland dem Andreas Weimann, Chris Baird och Darren Bent. Sex spelare har värvats, varav två på lån i form av Harry Wilson och Mason Mount, två väldigt lovande spelare. Det är även huvudsakligen yngre spelare som värvats, George Evans och Jack Marriott bland andra. Dessutom Florian Jozefzoon från Brentford.

Dessa adderas till spelare som Scott Carson, Curtis Davies, Tom Huddlestone, Andre Wisdom, Tom Lawrence, Bradley Johnson, Joe Ledley, Matej Vydra med flera. Derby County har en väldigt stark spelartrupp och dessutom en mycket spännande blandning av äldre och yngre spelare. Det är alltså med goda skäl som Derby County siktar mot Premier League den här säsongen.

Även om det förutsätter att Frank Lampard lyckas med vad fem andra managers redan har misslyckats med de senaste fem åren. Men även om Lampard är oerfaren så är han trots det inte någon TV-anställning. Resan mot Premier League börjar ikväll för Derby County och för Frank Lampard – borta mot Reading.

Publicerad 2018-08-03 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons