POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Mer optimism än oro när Aston Villa öppnar sin säsong

Det är dags för Aston Villa att starta sin säsong, borta mot Hull City. En säsong som en lång tid under sommaren såg ut att kunna bli riktigt traumatisk brottandes med tunga finansiella bekymmer. Men med nya ägare ändå en säsong där de har förhoppningar om att kunna ta vid ungefär där förra säsongen slutade, det vill säga krigandes in till sista dagen om uppflyttning till Premier League.

Aston Villa startar säsongen alltjämt med Steve Bruce som manager. Det återstår att se om de även avslutar säsongen med Bruce som manager, men för stunden är det hur som helst Bruce som fått ännu en chans att visa att han kan ta Aston Villa tillbaka till Premier League. Det såg ett tag ut som om han inte skulle få den chansen, och att Aston Villa istället skulle anställa Thierry Henry som manager.

Det var många som förvånades över det ryktet. Det var också många som var väldigt skeptiska. Det gjordes två webbundersökningar där Aston Villas supportrar fick välja mellan Steve Bruce och Thierry Henry. 4,000 besvarade den första undersökningen där 71% sade sig föredra Bruce. 5,000 besvarade den andra undersökningen där 59% sade sig föredra Bruce. Detta beror knappast på någon större kärlek till Steve Bruce.

Timingen kan så klart förklara mycket. Detta var för två veckor sedan, det vill säga en mycket kort tid innan kvällens säsongspremiär. Thierry Henrys fullständiga oerfarenhet kan också vara en faktor. Men en väl så avgörande faktor kan vara insikten att Thierry Henry eventuellt vore en progressiv anställning, men att Aston Villa ännu inte är i nära av att vara en progressiv fotbollsorganisation. Som sagt, timing är betydelsefull.

Beslutet att behålla Steve Bruce som manager har köpt Aston Villa tid. Dels kan de genomföra den här säsongen med en manager som är införstådd både med klubbens organisation, supportsystem och med spelartruppen. Dels har de nu ett år på sig att förnya och utveckla klubbens organisation och kompetens. Om ett år kan värdera läget igen, utvärdera de möjligheter som finns, men göra det från en bättre position.

Aston Villas nya ägare, Nassef Sawiris och Wes Edens, är säkert väl medvetna om att ett av de vanligaste misstagen en ny ledning brukar göra sig skyldig till är att vilja förändra alltför mycket alltför snabbt. Ofta finns ett värde i att hellre skynda långsamt och arbeta mer metodiskt över tid. När det råder turbulens kring ägare och ledning finns ett värde i att andra delar av klubbens verksamhet präglas av stabilitet.

Det kan inte heller glömmas bort att Steve Bruce är väl bevandrad i Football League och har haft framgångar där. Han har heller inte gjort något dåligt jobb med Aston Villa, även om det inte blev uppflyttning förra säsongen. Trots allt var han i slutänden en enda match från att ta dem till Premier League förra säsongen. Det finns alltså goda skäl att faktiskt ge honom en chans till att träffa måltavlan.

I synnerhet som Aston Villa fortfarande har att jobba med financial fair play. Det är i och för sig ett problem som tämligen omedelbart skulle vara åtgärdat om de exempelvis sålde Jack Grealish till Tottenham, som har varit en återkommande punkt på agendan de senaste veckorna. Även James Chester kan bli föremål för försäljning. Men i ett sådant läge kan det vara klokt att inte gunga båten mer än vad den redan gör.

Helt omöjligt är det så klart inte att Aston Villa faktiskt omvärderar sitt förhållande till dessa financial fair play-regler. Football Leagues avtal med QPR att endast behöva böta £17m över en tioårsperiod för sina omfattande brott mot detta regelverk visar att det inte behöver kosta särskilt mycket att strunta i dessa regler. Att behålla både Jack Grealish och James Chester är alltså något Aston Villa mycket väl kan överväga.

Aston Villa har däremot knappast värvat ihjäl sig. De har hittills lånvärvat målvakten André Campos Moreria, en av Jorge Mendes klienter enligt känt Wolvesmanér. Ett sätt att fylla ut spelartruppen relativt billigt och rundandes regelverket. De har även lagt ett bud om £6m på Bristol Citys vänsterback Joe Bryan, vilket åtminstone visar att Aston Villa har fått nytt liv under sina nya ägare.

Varje säsong inleds med en blandning av oro och optimism. Aston Villa är inget undantag på så vis. Men där den här säsongen hade kunnat inledas med 80% oro och 20% optimism så går nu Aston Villa in i säsongen med omvänd fördelning, 80% optimism och 20% oro. Det är kanske inte optimalt men det är heller inte riktigt så illa som det hade kunnat vara, och som det länge såg ut att bli.

Hull City, kvällens motståndare, hade nog exempelvis gärna bytt plats.

Publicerad 2018-08-06 kl 20:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto