POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Vilka fem managers riskerar få sparken först i Premier League?

Dan före dan före dan före dan före den stora dagen! Premier League-premiären närmar sig, den är nu i själva verket bara fyra sömnar bort när Man Utd öppnar upp Old Trafford för säsongen och tar emot Leicester på fredag kväll. Stackars Leicester måste undra om det är någon byråkrat som har något särskilt emot just dem. Förra säsongen tvingades de öppna upp första fredagen också, borta mot Arsenal.

Veckan kan alltså ägnas åt diverse nedräkningsövningar. Det säger sig själv att på fredag kommer det handla om de tio bästa värvningarna, då det råkar vara dagen efter att transferfönstret stängt. De fyra dagarna dessförinnan kan däremot handla om lite olika saker och där går det ju fortfarande att komma med eventuella önskemål. Denna dag kommer jag däremot fundera över ligans 20 managers säckastatus.

Vi vet att det blir allt tuffare att vara manager i Premier League. Varje manager får allt kortare tid på sig på jobbet innan det börjar blåsa kallt omkring dem när inte resultaten går lagets väg eller när det där jobbiga strecket börjar komma alltför nära. Och givet att det är så förskräckligt jämnt under de sex stora klubbarna, är det relativt få klubbar som kan luta sig tillbaka och genomföra säsongen i lugn och ro.

Nio klubbar i Premier League bytte förra säsongen manager mitt under säsongen, vissa av dem till och med flera gånger. Det är med andra ord halva ligan som vid något tillfälle under säsongen fattar beslutet att sparka sin manager. Värt att konstera också att bara två av dessa klubbar avslutade säsongen på övre tabellhalvan, och ingen av dem befann sig på övre halvan när de faktiskt sparkade sin manager.

Att vara manager i Premier League innebär alltså att sitta löst på sitt jobb. Men det gäller å andra sidan inte alla managers i Premier League, och även i den utsträckning managers sitter löst så sitter de löst i olika utsträckning. Vi vet exempelvis att några managers sitter säkrare än berget såsom Pep Guardiola, Jürgen Klopp, Mauricio Pochettino, Eddie Howe, David Wagner, Chris Hughton och Sean Dyche.

Sedan finns det några managers som sitter stabilt inledningsvis men där det kan börja gunga under fötterna om resultaten rinner iväg åt fel håll, såsom José Mourinho, Maurizio Sarri, Unai Emery, Roy Hodgson, Marco Silva, Manuel Pellegrini och Nuno Espirito Santo exempelvis. Men, för att ställa saken på sin spets, vilka är de fem managers som i fallande ordning är mest sannolika att få sparken först i Premier League?

(1) Neil Warnock, Cardiff

Det kan inte glömmas bort att Warnock stod för en av de stora bedrifterna förra säsongen som över huvud taget tog Cardiff till Premier League. Nu säger han att om han lyckas hålla Cardiff kvar i Premier League så vore det hans största bedrift under 38 år som manager. Det faller sig naturligt varför han säger en sådan sak. Han är trots detta den manager som riskerar sparken först av alla av egentligen två anledningar. Dels är Vincent Tan en karaktär. Dels är Cardiff ett lag som ganska tidigt riskerar parkera sig i botten av tabellen.

(2) Mark Hughes, Southampton

Det är svårt att föreställa sig att Mark Hughes har en särskilt stark ställning i Southampton givet att han nödanställdes som manager under förra säsongen för att hålla dem kvar i Premier League. Han lyckades på håret men det var aldrig riktigt tydligt varför Southampton valde att inte ersätta honom i somras annat än att det var mer bekvämt att behålla vad man hade än att börja leta manager igen. Om Southampton får problem igen den här säsongen som förra säsongen, vilket alls inte är otroligt, så kommer det ligga mycket nära till hands att sparka Hughes.

(3) Javi Gracia, Watford

Let’s face it, Watford sparkar managers. Det har på något sätt blivit vad de gör, oavsett om de vill det eller ej. Förra säsongen ville de nog det egentligen inte, men kände sig trots det till sist tvingade. Det var lite svårt att få något grepp om Watford under Javi Gracia förra säsongen, de kändes ganska anonyma och intetsägande. Deras schtick har på något sätt varit att inleda säsongen starkt för att därefter kvickt falla samman. Någon gång måste den trenden brytas, på det ena eller det andra sättet. Det riskerar bli det ena sättet den här säsongen och då ligger Gracia pyrt till.

(4) Rafa Benitez, Newcastle

De är knappast överens, Mike Ashley och Rafa Benitez. Vi vet redan från rapporter att Newcastles klubbledning redan har pimpat ut Benitez till det spanska förbundet, och att de nog alltså gärna blir av med Benitez även om de inte vill framstå som att de ger honom sparken, och säkert heller inte betala dennes avgångsvederlag. Det pågår någon slags stand-off mellan Benitez och klubbledningen, och även om supportrarna är helt och hållet på Benitez sida, om resultaten börjar svikta vilket givet situationen inte är alldeles osannolikt, är det svårt att se Benitez bli kvar säsongen ut.

(5) Claude Puel, Leicester

Oavgjort mellan Puel och José Mourinho om femteplatsen på listan men Puel vann i tiebreak. Det grymtades och mumlades om Puel i Leicester redan under förra säsongen även om det är lite svårt att veta exakt hur mycket och i vilken utsträckning det mest hade att göra med missnöjda spelare. Men var det ingen tillfällighet så kräver det att Leicester gör en stark säsong för att Puel ska sitta säkert. Frågan är alltså om Leicester gör en stark säsong. För första gången utgör de som var med och vann ligan en minoritet i det lag som är kvar, Leicester befinner sig alltså i en viktig övergångsperiod.

:::

TRANSFERKOLLEN

Ben Gibson, Middlesbrough till Burnley. Till sist ger sig alltså Burnley in i matchen och det blev med en tung värvning av en etablerad mittback från Middlesbrough. Viktig förstärkning av en backlinje som ska hålla både för Premier League och förhoppningsvis även för Europa League. Gibson passar utmärkt in i Burnleys spelidé, smart värvning av Burnley. Väl godkänd – (+++)

Rachid Ghezzal, Monaco till Leicester. Leicester har sina största framgångar någonsin med hjälp av en algerisk yttermittfältare. Leicester tappar algerisk yttermittfältare, och ersätter honom kvickt därefter med en algerisk yttermittfältare. Varför ändra ett vinnande koncept?! Det är kanske en smula orättvist, men man undrar hur välscoutad den här värvningen egentligen är. Men Claude Puel borde känna till spelaren. Godkänd – (++)

Publicerad 2018-08-06 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto