Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
14v

Att ersätta Adama Traoré är Middlesbroughs enda riktiga problem

Först säljs anfallaren Patrick Bamford till Leeds för £10m. Kort därefter säljs mittbacken Ben Gibson till Burnley för £15m. Det verkar bara vara en fråga om timmar innan det står klart att Middlesbrough även har sålt sin kreative yttermittfältare Adama Traoré till Wolves för en summa runt £20m. Det ger ett intryck av en klubb som balanserar sina böcker snarare än jagar uppflyttning till Premier League.

Tony Pulis verkar ha insett detsamma med sin kommentar att det var en härlig grupp spelare han hade i Middlesbrough men att spelartruppen inte är bra nog att greja uppflyttning till Premier League den här säsongen. Han påpekar hur laget har tappat sex spelare sedan förra säsongen. Utöver de tre redan nämnda även Fabio, Muhamed Besic som återvänt till Everton, samt möjligen profetiskt (?) även mittbacken Daniel Ayala.

Riktigt lika pigg är kanske inte Tony Pulis på att nämna de spelare som faktiskt har värvats till Middlesbrough. Aden Flint från Bristol City för £7m och Paddy McNair från Sunderland för £5m, båda två mittbackar i grunden, så klart. Andy Lonergan har dessutom hämtats in på fri transfer från Leeds som tredjemålvakt. Hur som helst, det har spenderats men kanske utan att riktigt ha förstärkt spelartruppen.

Det är hur som helst inte en situation som kan vara alltför uppmuntrande för befintliga spelare. Patrick Bamford säljs alltså till Leeds och förstärker en konkurrent. Adama Traoré var arguably lagets allra bästa offensiva spelare förra säsongen. Och kanske säger det något inte alldeles positivt att Ben Gibson, egen produkt och släkt med klubbens ägare, till sist väljer att lämna klubben efter att ha följt den ned i Football League.

Alldeles attraktivt kan det ju inte heller vara för de spelare som Middlesbrough är intresserade av att värva. Middlesbrough har lagt bud på Bristol Citys Joe Bryan där även Aston Villa har lagt ett bud. Middlesbrough fick likaledes ett bud accepterat på Martyn Waghorn men han verkar istället välja Derby County. Varför ska dessa spelare välja Middlesbrough istället för Aston Villa och Derby County?

Det går att ställa exakt samma fråga gällande andra spelare som Middlesbrough sägs försöka värva så här dagarna innan transferfönstret stänger. De sägs överväga ett bud på Aston Villas anfallare Jonathan Kodjia, men utöver att Aston Villa nog inte vill sälja så varför skulle Kodjia vilja byta till Middlesbrough? De sägs planera ett bud på Derby Countys Tom Huddlestone, men varför ska han vilja göra den övergången?

Ett av de mer ambitiösa ryktena gör gällande att Middlesbrough skulle vara på gång att värva Yannick Bolasie från Everton. En spelare som Tony Pulis känner väl till från sin tid med Crystal Palace. Men om Bolasie möjligen redan var tveksam till att flytta ned till Football League, krävs det i så fall inte allra minst att Middlesbrough är en seriös uppflyttningskandidat för att kunna intressera och övertyga honom?

Middlesbroughs transferfönster känns hur som helst virrigt och oplanerat, inte minst med dessa slumpmässigt stora spelarnamn i pipelinen under sista veckan. Detta har resulterat i ett missnöje och i en pessimism bland Middlesbroughs supportrar som minst sagt skapar intrycket att Middesbrough har tagit på sig samma roll i EFL Championship som den Man Utd har dragit på sig i Premier League. Allt är skit och kommer gå åt helvete!

Helt omöjligt är det väl heller inte att tänka sig att Tony Pulis försöker göra vad man skulle kunna kalla för en ”José Mourinho” med sina kommentarer angående styrkan på Middlesbroughs spelartrupp och deras chanser att gå upp, det vill säga sätta lite tryck på sin ordförande att få igenom lite värvningar. Vilket är förståeligt, alla managers försöker ge sig själva så bra förutsättningar som möjligt.

Faktum kvarstår att Middlesbrough fortfarande har en stark spelartrupp. De har en i sammanhanget mycket stark backlinje med spelare som Daniel Ayala, George Friend, Ryan Shotton och Aden Flint. De har ett starkt anfall med Britt Assombalonga, Martin Braithwhaite, Rudy Gestede och Ashley Fletcher. Där det möjligen ser något tunt ut är på centralt mittfält, men även där finns tillgång till bra spelare.

Det kommer knappast som någon överraskning för den som kan sin Tony Pulis att dennes lag riskerar vara tunt på kreativa mittfältsspelare. Pulis gillar sina lag tajta, disciplinerade och välorganiserade. Kreativiteten kommer först därefter, således i andra hand. Det var därför Adama Traoré var så viktig för Middlesbrough förra säsongen, i och med att han skapade så pass mycket på egen hand.

Det känns alltså som det tyngsta spelartappet för Middlesbrough, om vi nu antar att det faktiskt blir så, vilket verkar högst troligt. Det förklarar även Tony Pulis missnöje till stor del samtidigt som det förklarar varför Pulis till skillnad från andra spelare verkligen har försökt övertyga Traoré att stanna kvar i Middlesbrough, och detta på ett sätt som allra minst får det att rycka i skrattgroparna.

Adama Traoré ska inte lyssna på sina rådgivare menar Tony Pulis. Traorés eget bästa vore att stanna kvar i Middlesbrough och efter säsongen kommer han i princip kunna välja vilken han vill av de sex storklubbarna att gå till, hellre än att redan nu låta nöja sig med Wolves. Ganska genomskinligt naturligtvis. Det finns självfallet inga garantier att Traoré om ett år kommer vara hett villebråd för någon av dessa storklubbar.

Tony Pulis vill ha kvar Adama Traoré i Middlesbrough. Traoré var lösningen på Pulis kreativitetsproblem. Utan Traoré har Middlesbrough ett kreativitetsproblem, och det är problemet som Middlesbrough nu har att lösa innan transferfönstret stänger. Det är förvisso inte ett problem som tvunget måste lösas denna vecka. I Football League går det att låna spelare augusti ut, som sedan permanentas i januari.

Ett problem i taget. Kvällens mest akuta problem är att ta säsongens första seger hemma mot Sheffield United. Därefter kan Middlesbrough under veckan eller den kommande månaden ta tag i sitt kreativitetsproblem. Deras kanske enda riktiga problem. Vilket är svårt att tro när Middlesbrough samtidigt ägnar sommaren och försäsongen åt att göra sin allra bästa och mest gnälliga Man Utd-imitation.

Ingen i Premier League tycker synd om Man Utd, utom möjligen de själva. Ingen i Football League tycker heller synd om Middlesbrough, utom möjligen de själva. Dags att sluta tycka synd om sig själva och ta tag i sina problem istället.

Publicerad 2018-08-07 kl 19:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons