POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Från A till Ö i Premier League 2018-19

Premier League är naturligtvis alldeles för stort för att kunna sammanfatta med ett enda alfabet. Här skulle behövas både vårt traditionella alfabet, sanskrit, kinesiska tecken och egyptiska hieroglyfer för att kunna göra rättvisa åt alla tankar och idéer som snurrar runt i luften så här endast dagar innan ligapremiären. Men man får använda sig av vad man har, och vad vi har är Premier League från A till Ö.

Trots att det bokstavligt talat känns hur vi står på starten till en helt fantastisk säsong i Premier League, där jämnheten är större än kanske någonsin tidigare, och där vi har att se fram emot några helt fantastiska strider i båda ändar av tabellen, och runt varje tänkbart streck i tabellen, så är det samtidigt oväntat lugnt och stilla inför premiären. Det känns onekligen som lugnet inför stormen.

Det är knappast någon helomfattande sammanfattning, och vad som är ABC för mig kan vara något helt annat för någon annan. Mitt hjärta bankar inte för den sakens skull. Vad jag däremot har försökt göra är att kasta i alla fall lite sol på så många delar av Premier League som möjligt, snarare än att låta solen stråla enbart på några få delar. Det är lite smått och gott av vad som är aktuellt och intressant inför och under säsongen.

A – Alexis. Hade en tuff första vår med Man Utd och många ifrågasätter om Sanchez kan prestera för Man Utd. Mycket av Man Utds säsong kommer bero på hur Sanchez presterar, så detta kommer vara en av säsongens stora storys.

B – Benitez. Kommer stå i centrum för nästan allt i Newcastle. Blir säsongen lyckad är han hjälte. Visar sig säsongen bli ett misslyckande kommer hans konflikt med Mike Ashley stå i förgrunden. Under ytan bubblar frågan om Benitez framtid i klubben.

C – Courtois. Målvakt som vill till Real Madrid och inte verkar sky några moraliska medel för att uppnå denna ambition. Spelstrejkar för närvarande. Kommer påverka mest hela augusti och mycket beror på om Chelsea lyckas värva en målvakt under veckan.

D – Domarna. Ofrånkomligen några som kommer stå i centrum eftersom det alltid kommer passa någras agenda att sätta dem i centrum. Kommer paradoxalt diskuteras ännu mer efter sommarens VARfarenheter.

E – Europa. Kommer alltid vara en fråga hur Europa påverkar Premier League. Mest kanske för Burnley där det ännu är högst oklart om det blir något europeiskt cupspel över huvud taget efter augusti.

F – Felipe. West Hams rekordvärvning som för något år eller två sedan var högaktuell för flera engelska storklubbar, nu något ifrågasatt. Har sett vass ut under försäsongen och kan vara en spelare som lyfter West Ham.

G – Golden boot. Skytteligan ska vinnas också. Förra året vann Mohamed Salah (kan han göra en lika bra säsong igen?) före Harry Kane (kan han även göra mål i augusti den här säsongen?). Vinner någon av dessa eller kan någon annan blanda sig i leken?

H – Hughes. Den kanske märkligaste managerkvarlevan från förra säsongen. Har ett jättejobb framför sig att visa med Southampton att han har något att bidra med till en klubb med faktiska ambitioner i Premier League.

I – Inflyttning. Tottenhams gästspel på Wembley är över och den här säsongen flyttar de alltså in på sin nya hemmaarena. De gör det med ett extremt talangfullt och framför allt omtyckt lag. Kan de få ett lyft av sin nya arena?

J – Jürgen. Odiskutabla framgångar under sina år i Liverpool. Intensiv och engagerande. Den här säsongen gäller det för Liverpool, det är nu de ska utmana på riktigt. Kan Klopp hantera press och eventuell motgång på ett konstruktivt sätt?

K – Ken Sema. Sommarens stora svenskövergång till Premier League. Det kan bli tufft för Sema att göra ett avtryck i Watford redan första säsongen, men det ska ändå bli roligt att se vad Sema kan uträtta i Watford.

L – Leroy. Dumpad å det förskräckligaste av Joachim Löw inför VM och hur dumt det var skulle det ju inte ta många matcher att få reda på. Strålande spelare som under hela säsongen, precis som förra säsongen, kommer visa exakt vad Tyskland saknade.

M – Morata. Står i centrum för en lätt absurd anfallarsituation i Chelsea. Hyfsat tydligt en mycket kompetent anfallare men som det har gått helt i lås för. Verkar som det ser ut ändå bli en nyckelspelare för Chelseas säsong. Måste hitta formen under Sarri.

N – Neves. Dominerade stort i Wolves förra säsongen och många är mycket spända på att få se vad Ruben Neves kan uträtta i Premier League. Har potentialen att vara en av ligans bästa spelare.

O – Orken. Det har klagats under en längre tid över det engelska spelschemat och hur jobbigt det är för spelarna. Från och med den här säsongen, och från och med det tänkta vinteruppehållet, finns inte längre den ursäkten kvar att jobba med.

P – Pellegrini. Det tog inte West Ham många nanosekunder att sparka David Moyes när det stod klart att de skulle kunna anställa Manuel Pellegrini. Den charmige mannen som är tänkt att vara den som ska göra West Ham till genuin storklubb.

Q – Quadruple. Mumlades om en hel del redan förra säsongen innan Wigan och Liverpool satte käppar i det hjulet för Man City. Det kommer definitivt fortsätta mumlas om en möjlig quadrupel så länge som möjligheten finns den här säsongen.

R – Rökridåer. Något vi blivit tvingade att vänja oss vid i det extremt medialiserade Premier League där varje litet besvär eller tendens till problem är en begynnande kris och där klubbar, managers och spelare gärna vill rikta uppmärksamheten åt annat håll.

S – Sarri. På flera sätt den mest spännande manageradditionen till Premier League inför säsongen. Gjorde Napoli till ett strålande spelande fotbollslag. Kan han uppnå samma sak med Chelsea, hinner han uppnå samma sak med Chelsea? Anställd sent, kort startsträcka.

T – Tonåringarna. Ryan Sessegnon, Phil Foden, Trent Alexander-Arnold, Callum Hudson-Odoi, Diogo Dalot, Matteo Guendouzi med många fler. Det finns många tonåringar som kan göra ett stort avtryck på Premier League under säsongen.

U – Unai. Det nya ansiktet på Arsenals managerbänk. Har inte bara att ersätta en ikon på tränarbänken utan också navigera turbulens runt klubben i övrigt. Måste visa att han kan få större utväxling på en bra spelartrupp än vad Wenger lyckades med.

V – Viktor. Lindelöf Nilsson of Manchester. Hade en något lurig debutsäsong i England men har alla möjligheter att under sin andra säsong i Man Utd kliva fram och verkligen visa sin potential. Givet att han får rätt förutsättningar till det.

W – Wenger. För första gången på längre tid än vad många läsare av den här bloggen ens har dragit andan så kommer inte Arsene Wenger stå där vid Arsenals sidlinje och inte se något alls när det passar. Det var kanske nödvändigt, men känns ändå lite tomt.

X – Xherdan. Det finns sämre sätt att debutera i Liverpool på än att cykelsparka in ett mål på Man Utd. Frågan är hur Xherdan Shaqiri presterar när det är säsong på riktigt. Har en viktig funktion att fylla för Liverpool under säsongen.

Y – Yerry. Har varit på tapeten under en längre tid, inte minst sedan han nickade in målet i slutminuten mot England i VM. Har kopplats till både Man Utd och Everton, men det är Everton som ser ut att nypa honom, om det blir någon flytt alls för unge Yerry Mina.

Z – Zaha. Det stora flyttryktet inom Premier League under sommaren. Kommer Crystal Palace lyckas behålla sin livsviktige spelare eller blir det en flytt till antingen Tottenham eller Chelsea för Wilfried Zaha?

Å – Åskmoln. Fäst säkerhetsbältena och håll i hattarna för det lär finnas utrymme för bråk under säsongen. José Mourinho ser ut som ett vandrande åskväder redan och det vet vi ju hur det brukar kunna ta sig uttryck under säsongen.

Ä – Ärtan. Hade en sisådär första säsong i West Ham. Alls inte dålig men heller inte bra för den sakens skull. Ytterst kompetent anfallare och kommer han möjligen bättre till sin rätt i ett mer offensivt och ”spelande” West Ham den här säsongen?

Ö – Özil. Har befunnit sig i en tysk rasismstorm under sommaren efter några minst sagt vindstilla säsonger från hans sida i Arsenal under Arsene Wenger. Nödvändigt för Arsenals framgångar att Unai Emery får igång Özil som en del i laget.

:::

TRANSFERKOLLEN

Joe Hart, Man City till Burnley. En värvning som är framtvingad av skadorna på Tom Heaton och Nick Pope, tillsammans med det faktum att Burnley alltså måste klara av ett Europa League-kval under augusti. Det ger värvningen en tveksam status och väcker så klart frågan vad som egentligen händer när Heaton och Pope är skadefria. Det troliga är väl att en av dem säljs. Godkänd – (++)

Calum Chambers, Arsenal till Fulham (lån). Fulham gick bet på att värva Dedryck Boyata från Celtic och då verkar det som om de har gått tillbaka till vad som måste förmodas vara reservalternativet. Kan man inte köpa så får man låna. Det finns en talangfull mittback i Chambers som rimligtvis bara kan vinna på att få regelbunden speltid. Väl godkänd – (+++)

Matej Vydra, Derby County till Burnley. Sean Dyche har lobbat för att Burnley ska värva in ytterligare en anfallare mest hela sommaren. Jay Rodriguez verkar svår att lösa från West Brom. Vydra var ett lättare alternativt. Derby County hade redan accepterat ett bud från Leeds när Burnley kom och knackade på dörren. Vydra är snabb men inte så mycket mer. Underkänd – (+)

Jefferson Lerma, Levante till Bournemouth. Det blev med andra ord ingen Victor Claesson för Bournemouth. Istället blev det en 23-årig colombiansk landslagsmittfältare som har gjort stort avtryck för Levante i La Liga. Jag har länge efterfrågat lite mer tyngd och spetskvalitet på Bournemouths mittfält och det går inte att blunda för att Lerma motsvarar dessa krav. Berömlig – (+++++)

Publicerad 2018-08-08 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto