Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Premier Leagues fem bästa målvakter

Det känns som om det var rätt länge sedan jag faktiskt gjorde en systematisk genomgång över Premier Leagues bästa spelare för stunden, och därför börjar det kanske bli aktuellt att göra det igen. Inte minst givet att Premier League trots allt förändras rätt rejält varje säsong vad gäller spelarna i ligan. Men också eftersom den här typen av listor är bekväma att ha som måndagsbloggar att skrivas på söndagskvällar.

Det kommer som titeln möjligen antyder bli ett antal sådana här bloggar uppdelade per lagdelar. Det gör det lättare att faktiskt jämföra spelare, gör diskussionen lite mer precis samt gör att vi kommer bort från det här ständiga ofoget att offensiva spelare precis alltid värderas högre än defensiva spelare. Vi får se om jag som avslutning väljer att slå ihop alla listor till en slutlig totallista, men då ändå med mer kött på benen.

ANNONS

Tidsperspektivet är alltid något som ställer till det på sådana här listor. Det är listor tänkta att värdera vilka som är Premier Leagues bästa spelare för stunden, det är alltså inte en lista över vilka spelare som varit bäst of all time. Men inte heller är det en lista över vilka spelare som är bäst den här säsongen. Jag försöker bedöma spelarna som helhet. Man kan säga att jag fäster absolut störst vikt vid nuet utan att helt blunda för det förra.

Här är, enligt mig, Premier Leagues fem bästa målvakter:

(5) Petr Cech, Arsenal

Här kommer det komma protester misstänker jag givet alla inte särskilt snälla ord jag hör om Cech dessa dagar. Min syn på den gamle målvakten är en annan. Han har det inte lätt bakom ett ofta alldeles för öppet försvar och även i gammal ålder gör han nu sitt bästa att försöka spela ett målvaktsspel han inte förut har spelat, eftersom det är vad tränaren förväntar sig av honom. Där många väljer att spotta och fräsa över misstag eller i vissa fall bara lägen där han inte gjorde en världsklassräddning väljer jag att även se de många riktigt skarpa räddningar och insatser han ofta gör i mer eller mindre varje match. De som undrar varför inte Bernd Leno står för Arsenal kan ha ett möjligt svar på det där.

ANNONS

(4) Hugo Lloris, Tottenham

Det har sagts om Hugo Lloris, möjligen för att jag är den som har sagt det, att han är en väldigt bra målvakt som har minst ett stort misstag i sig varje match. Personligen tycker jag det är en rätt träffande beskrivning. Hade han inte haft dessa misstag i sig hade han förmodligen utan något större tjafs beskrivits som världens kanske allra bäste målvakt. Nu ligger han på nivån strax under. Men det är sannerligen ingen dålig målvakt att ha för något lag och definitivt inte för Tottenham. En väldigt stabil sista utpost och en ledare i spelartruppen.

(3) Rui Patricio, Wolves

Det kändes givet när Wolves i somras värvade Rui Patricio att de verkligen gjorde något av en kupp, givet att de inte var särskilt starka på målvaktspositionen samtidigt som Rui Patricio hade mängder av rutin från både landslag och Champions League. Ändå måste man så klart vara lite avvaktande till hur en målvakt anpassar sig till Premier League. Vi har sett världsmålvakter förut komma till Premier League, i synnerhet mot slutet av sina karriärer, och inte alls utgöra några lyckade figurer. Rui Patricio har redan visat väldigt hög nivå och har på bara fyra omgångar svarat för några strålande och poänggivande målvaktsinsatser för Wolves.

ANNONS

(2) David De Gea, Man Utd

Det finns ingen bättre målvakt i världen på linjen, om den saken kan vi nog vara helt övertygade. De räddningar som De Gea då och då gör är av det där slaget att man mest bara sitter och gapar och undrar hur i hela helvete det där var möjligt. Har hållit en löjligt hög standard under flera säsonger i rad och genomgående varit Man Utds förmodligen allra bästa spelare och även en av Man Utds viktigaste spelare. Men han är kanske ändå inte den fulländade målvakten. Han är inte särskilt bekväm när han lämnar den där linjen och kanske inte alltid den mest tongivande på fasta situationer.

(1) Ederson, Man City

Under Pep Guardiolas första säsong när Claudio Bravo var som allra mest porös var vi ju många som tydligen var idioter som hatade Pep eftersom vi inte insåg hur fantastisk Bravo var utan tvärtom menade att det här höll ju inte för ett lag som strävade efter att vara bäst i både England och Europa. Säsongen hann väl bara vara slut i fem sekunder innan Guardiola köpte ny målvakt. Och vilken skillnad Ederson faktiskt har gjort för Man City, betydligt mycket tryggare i målet, ger en helt annan auktoritet och försvaret därmed ett större lugn, bra både på linjen men klarar av kontrollera hela sitt straffområde, och dessutom en bollfördelning som gör honom till en viktig del i Man Citys offensiv.

ANNONS
Publicerad 2018-09-03 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto