Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Premier Leagues fem bästa mittbackar

Det var rätt länge sedan jag faktiskt gjorde en systematisk genomgång över Premier Leagues bästa spelare för stunden, och därför börjar det kanske bli aktuellt att göra det igen. Inte minst givet att Premier League trots allt förändras rätt rejält varje säsong vad gäller spelarna i ligan. Men också eftersom den här typen av listor är bekväma att ha som måndagsbloggar att skrivas på söndagskvällar.

Det kommer som titeln möjligen antyder bli ett antal sådana här bloggar uppdelade per lagdelar. Det gör det lättare att faktiskt jämföra spelare, gör diskussionen lite mer precis samt gör att vi kommer bort från det här ständiga ofoget att offensiva spelare precis alltid värderas högre än defensiva spelare. Vi får se om jag som avslutning väljer att slå ihop alla listor till en slutlig totallista, men då ändå med mer kött på benen.

ANNONS

Tidsperspektivet är alltid något som ställer till det på sådana här listor. Det är listor tänkta att värdera vilka som är Premier Leagues bästa spelare för stunden, det är alltså inte en lista över vilka spelare som varit bäst of all time. Men inte heller är det en lista över vilka spelare som är bäst den här säsongen. Jag försöker bedöma spelarna som helhet. Man kan säga att jag fäster absolut störst vikt vid nuet utan att helt blunda för det förra.

Här är, enligt mig, Premier Leagues fem bästa mittbackar, utifrån hur väl de genomför de uppgifter på fotbollsplanen de faktiskt är satta att göra. Det sista är en värdefull distinktion eftersom det tar med i beräkningen hur bra en mittback faktiskt är för det lag för vilket han faktiskt spelar. Det innebär inte nödvändigtvis att samme mittback skulle vara en lika bra mittback för en helt annan klubb. Men allt sådan är också hypotetiskt.

ANNONS

(5) Shane Duffy, Brighton

Organisatören och något av det kalla huvudet i Brightons backlinje bredvid sin stadie radarpartner Lewis Dunk. Det är lätt att avfärda honom som enbart en mittback i Brighton men det ska heller inte underskattas hur svårt det faktiskt kan vara att vara mittback i Premier League med ett lag som Brighton och faktiskt göra det till ett av ligans bättre mittförsvar. Motsvarar heller inte riktigt den rent brittiska stereotypen om mittbackar i sådana här lag utan är intelligent både i positionsspel och med boll.

(4) Nicolas Otamendi, Man City

Detsamma har man inte alltid kunnat säga om Nicolas Otamendi, vilket har varit ett problem för Man City många gånger genom åren. Men det ställs andra krav på en mittback i Man City och det går heller inte att blunda för att Otamendi har förbättrat sig i mycket hög utsträckning de senaste säsongerna i takt med att Man Citys spelsystem har blivit allt bättre. Nu börjar vi i själva verket känna igen och kanske till och med se en bättre version av den Otamendi vi känner igen från La Liga och som var den stora anledningen till att Man City köpte honom. Stark, säker, bra som bollfördelare och bra ledaregenskaper i backlinjen.

ANNONS

(3) James Tarkowski, Burnley

Det var en fråga många funderade på när Michael Keane såldes till Everton hur i hela friden det nu skulle gå för Burnley. Det gick betydligt bättre visade det sig och Burnley slutade alltså sjua med James Tarkowski som ny mittback bredvid Ben Mee. Tramsigt att säga att det berodde enbart på Tarkowski naturligtvis, men det råder knappast någon tvekan om att han passar som handsken ihop med Burnleys spelsystem. Liksom det inte var någon tillfällighet att han under säsongen blev uttagen till landslaget. Mycket trygg spelare med riktigt framstående defensiv statistik.

(2) Virgil Van Dijk, Liverpool

Utmålades som något av frälsaren för Liverpools backlinje när han värvades för en astronomisk summa i januari. Och även om det kanske var lite att gå till överdrift så har Van Dijk onekligen varit en rejäl förstärkning av Liverpools försvarsspel, både för vad han själv bidrar med i termer av närvaro, positionsspel och bollfördelning, och för hur han genom sin närvaro även gör spelarna bredvid honom bättre, såsom Dejan Lovren, som möjligen hade vunnit några pluspoäng på att antyda den saken när han i somras gick iväg på sin rant om hur bra han minsann var. Jürgen Klopp väntade kanske för länge på Van Dijk, men Van Dijk var sannerligen väl värd att vänta på.

ANNONS

(1) Jan Vertonghen, Tottenham

Märkligt anonym som spelare och som personlighet trots att han genomgående har varit Tottenhams förmodligen allra bäste och definitivt mest konsistente mittback under en tid då Tottenham gått från outsiders till genuint topplag. Men det går inte att blunda för Vertonghens färdigheter som mittback, hans teknik, hans positionssäkerhet, hans förmåga att läsa spelet och vårda bollen. Hans uppgift har inte blivit lättare av att sällan ha haft någon riktig kontinuitet i vilka som spelar bredvid honom. Det säger samtidigt väldigt mycket att det var Toby Alderweireld som Tottenham nog kunde tänka sig att sälja, men inte Jan Vertonghen.

Publicerad 2018-09-10 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto