POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Var försiktig med vad du önskar dig, UEFA kanske ger dig det!

Gång på gång har jag på lite olika sätt ropat efter mer europeisk fotboll och efter fler europeiska cupturneringar. Antingen har det varit halvt sentimentala önskemål om att återinföra den klassiska Cupvinnarcupen, en tredje europeisk cupturnering som ger fler klubbar i Premier League möjligheten till europeiskt cupspel eller, så sent som i somras, ett europeiskt cupsamarbete på betydligt lägre nivå såsom National League.

När alltså UEFA meddelade bara för några dagar sedan att de givet godkännande i sin exekutivkommitté kommer införa en tredje turnering från och med säsongen 2021-22 så borde jag väl vara rätt nöjd med den saken. Och visst låter det väl för all del som ett intressant förslag som åtminstone förtjänar ett öppet sinne. Problemet är att det i nuläget är omöjligt att veta exakt vad det är UEFA egentligen vill med denna tredje turnering.

Att det inte är fråga om att återinföra Cupvinnarcupen är givet. Vilket naturligtvis är lite synd. Men i den moderna fotbollen har nog det skeppet seglat. I de flesta länder är laget som vinner den inhemska cupen redan med i Champions League ändå, och kommer av lätt insedda skäl mycket hellre spela den turneringen. Cupvinnarcupen hade ett värde när Champions League så att säga bara var Europacupen.

UEFA:s syfte med turneringen uppges vara att bredda tillgången till europeiskt klubbspel till klubbar men framför allt till länder som traditionellt sett har väldigt svårt att ta sig hela vägen till gruppspel i antingen Champions League eller Europa League, definitivt att ta sig ännu längre i dessa båda turneringar. Vilket är ett rätt fint syfte och ett projekt som onekligen förtjänar sin dag i solen.

Det handlar alltså inte om något europeiskt cupsamarbete på lägre nivå, och frågan är om det ens kommer ha någon som helst betydelse för engelsk fotboll. Kommer de större länderna och ligorna över huvud taget ha några platser i denna tänkta tredje europeiska cupturnering? Eller kommer engelska klubbar fortsätta att delta endast i Champions League och i Europa League samt dess kvalspel?

Givet är att UEFA i och med sin tredje europeiska cupturnering tänker strömlinjeforma alla tre turneringar att innehålla 32 klubbar i huvudturneringen. Detta innebär ingen som helst förändring för Champions League, men Europa League skulle i så fall bantas med 33% från 48 till 32 klubbar. Vilket både kan ses som ett nedköp för aktuella klubbar men också som ett sätt att höja profilen på Europa League.

En tanke vore självfallet att låta alla klubbar som förlorar i kvalspelet till Champions League och-eller Europa League ramla in i den tredje turneringen. Det är som bekant knappast UEFA främmande att använda sina turneringar som ett uppsamlingsheat eller en form av consolationturnering. Men det är förmodligen enda sättet att uppnå turneringen utan att låta de nationella förbunden nominera fler europeiska cupplatser.

Eftersom att göra det skulle innebära att de största och bästa klubbarna även från de mindre och svagare nationerna kommer vara låsta av antingen Champions League eller Europa League kan det vara något UEFA helst vill undvika. Alternativet att stänga Champions League och kanske även Europa League för dessa länder och ligor måste betraktas som politiskt fullständigt omöjligt, för att inte säga oönskat.

Det spekuleras på många håll om att det skulle bli någon slags Champions League i lightversion. Det vill säga de bästa klubbarna från de minsta ligorna i Europa. Men som sagt, dessa klubbar kommer naturligtvis i första hand vilja delta i Champions League for grownups, inte äta plättar med lingonsylt vid barnbordet. Dessutom vore det i allt väsentligt raka motsatsen till  UEFA:s idé om att ge fler klubbar och ligor chansen.

Återstår gör i så fall att som sagt låta lagen som förlorar i europeiskt kvalspel till Champions League och Europa League ramla in i UEFA:s tredje cupturnering, som vi för enkelhetens skull kanske kan ge arbetsnamnet UEFA-cupen. Vilket vi så klart vet redan från våra erfarenheter med Europa League kan ge vissa problem med att turneringen riskerar uppfattas som en tröstturnering för förlorare.

Alternativt att öppna upp för deltagande länder x antal fler europeiska cupplatser att fördela ut bland sina klubbar och ge en nationell kvalificering till UEFA-cupen så som redan är på plats för Champions League och Europa League. Men då blir det som sagt inte fråga om något Champions League light. Vore det dessutom möjligt för UEFA att i så fall bara hålla denna cupturnering öppen för vissa länder men inte för andra?

Hur avgör man i så fall vilka länder som ska få delta i UEFA-cupen och vilka som inte får det? Rimligtvis med UEFA:s koefficientbaserade nationsranking, fast då underifrån. Någonstans dras en gräns och bara länder under detta streck har rätt att delta, enligt en möjligen något kontraintuitiv idrottslig princip. Farhågan är så klart, och som sagt, att en motsvarande fast omvänd gränsdragning görs även i Champions League.

Den moderna fotbollens cyniker, som det ju knappast råder någon brist på, var så klart snabba med att stämpla UEFA:s idé om en tredje cupturnering som en cash grab. Exakt hur och vilka pengar UEFA faktiskt tänkte sig att tjäna på den där idén är för all del inte helt självklart. Givet den fenomenala skillnaden i intäkter bara mellan Champions League och Europa League vore nog UEFA-cupens del av kakan mer att ses som en smula.

I synnerhet om UEFA-cupen enbart vore öppen för lag från de mindre ligorna. Det vore kanske ett frestande argument för UEFA att öppna upp UEFA-cupen för alla ligor, och således ge mittenlagen från Premier League, La Liga med flera tillträde till UEFA-cupen och därmed till europeiskt cupspel. På så vis skulle marknaden och intresset för deras tredje turnering å ena sidan öka, å andra sidan skulle eventuellt syftet förfelas.

Personligen ser jag som bekant det som något positivt för engelsk fotboll, att fler klubbar ges möjlighet till europeiskt cupspel. Detta bygger naturligtvis på en något idealistisk fotbollssyn. Det är naturligtvis en fullt rimlig frågeställning varför engelska mittenklubbar, som redan visar ett i bästa fall ljummet intresse för ett andra klassens Europa League, plötsligt skulle hoppa jämfota av lycka över en tredje klassens UEFA-cup.

Kanske får UEFA göra med UEFA-cupen som de redan gjort med Europa League; sätta en plats i Champions League till vinnaren på kroken. Det räcker förmodligen ändå med att ge en plats i den första seedningspottan till vinnarna av de fem högst rankade ligorna enbart. I vilket fall som helst måste man utgå från hur man vill att något ska vara och arbeta mot det, snarare än att låsa sig fast vid rådande negativa attityder.

Men tiden får utvisa vilka tankar UEFA faktiskt mer konkret har med idén om sin tredje europeiska cupturnering, och vad den kan tänkas ha för betydelse för det engelska och det europeiska fotbollslandskapet. Och skulle det möjligen låsa sig en aning för dem så har Marina Hyde på Guardian några förslag för dem att fundera på. Alla förslag är bra utom de dåliga.

https://www.theguardian.com/football/blog/2018/sep/12/uefa-competition-its-a-knockout-cup-marina-hyde-

Publicerad 2018-09-13 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå