Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Premier Leagues fem bästa centrala mittfältare

Det var rätt länge sedan jag faktiskt gjorde en systematisk genomgång över Premier Leagues bästa spelare för stunden, och därför börjar det kanske bli aktuellt att göra det igen. Inte minst givet att Premier League trots allt förändras rätt rejält varje säsong vad gäller spelarna i ligan. Men också eftersom den här typen av listor är bekväma att ha som måndagsbloggar att skrivas på söndagskvällar.

Det kommer som titeln möjligen antyder bli ett antal sådana här bloggar uppdelade per lagdelar. Det gör det lättare att faktiskt jämföra spelare, gör diskussionen lite mer precis samt gör att vi kommer bort från det här ständiga ofoget att offensiva spelare precis alltid värderas högre än defensiva spelare. Vi får se om jag som avslutning väljer att slå ihop alla listor till en slutlig totallista, men då ändå med mer kött på benen.

ANNONS

Tidsperspektivet är alltid något som ställer till det på sådana här listor. Det är listor tänkta att värdera vilka som är Premier Leagues bästa spelare för stunden, det är alltså inte en lista över vilka spelare som varit bäst of all time. Men inte heller är det en lista över vilka spelare som är bäst den här säsongen. Jag försöker bedöma spelarna som helhet. Man kan säga att jag fäster absolut störst vikt vid nuet utan att helt blunda för det förra.

Här är, enligt mig, Premier Leagues fem bästa centrala mittfältare. Med vilket jag i huvudsak exkluderar offensiva mittfältare, som får bli föremål för en kommande lista, vilket betyder att det här är en lista för de mittfältare vars huvudsakliga funktion på fotbollsplanen har mindre att göra med kreativitet och offensiv, och mer att göra med form, position och försvar, även om det självfallet inte är vattentäta gränser.

ANNONS

Oriol Romeu, Marouane Fellaini, Jack Cork, Aaron Mooy, Mousa Dembele, Granit Xhaka, Nemanja Matic med många fler – rätt goda chanser att det här blir listan jag ångrar mest av dem alla.

(5) Jorginho, Chelsea

Chelsea har inlett ligan väldigt starkt och ligger i toppen av tabellen, detta trots att Maurizio Sarri är ny och spelsystemet näppeligen har hunnit sätta sig för fullt. En tung anledning till att det ändå har gått så bra är Jorginho, som följde med Sarri till Chelsea från Napoli, där han under flera säsonger var motorn i ett lag som åtminstone gav Juventus en rejäl kamp i Serie A. Otroligt snabbtänkt och spelintelligent spelare på Chelseas mittfält, det nav genom vilket Chelseas övergång från försvar till anfall alltid går och den som dirigerar spelet framåt.

(4) Ruben Neves, Wolves

Det har inte varit en helt problemfri inledning för Wolves i Premier League men ändå en bra inledning, och att ha sett Wolves dominera lag som West Ham och Burnley på planen har varit en rätt imponerande upplevelse. En stor anledning till det är Ruben Neves som från sin position på centralt mittfält är spelaren som styr Wolves hela spel och visar upp ett lugn och ett register som vida överstiger både hans ålder och hans erfarenhet av Premier League. Det är inte någon tillfällighet att Neves står på kortlistorna hos några av Englands allra största klubbar.

ANNONS

(3) Fernandinho, Man City

Strålande spelare för Man City i flera år nu, den osjungne hjälten skulle vissa säga från Man Citys fantastiska fjolårssäsong. Det kommer ofrånkomligen alltid pratas så mycket mer om Man Citys alla andra spelare, och det är naturligtvis lite speciellt att fungera som defensivt orienterad mittfältare i ett lag som är så offensivt dominant som Man City är i nästan varje match, men Fernandinho är spelaren som ger alla dessa andra spelare utrymmet och friheten att briljera offensivt, samtidigt som han själv heller inte är oäven som kreativ kraft när möjligheten finns.

(2) James Milner, Liverpool

Det är möjligt att det finns andra spelare i Premier League som är lika laglojala som James Milner, men det finns omöjligtvis spelare som är mer laglojala. Det finns de, och bland dem jag, som i åratal har prisat Milner både för alla de funktioner han utan att protestera kan fylla för sitt lag och för den väldiga pålitlighet han alltid visar upp med vad som måste vara en av den europeiska fotbollens högsta lägstanivåer. Förra säsongen och den här säsongen är det däremot även högstanivån som imponerat med Milner, och jag blir alltmer övertygad om att det är Milner som är Klopps första namn i startelvan.

ANNONS

(1) N’golo Kanté, Chelsea

Förra säsongen gjorde N’golo Kanté sin tredje säsong i Premier League. Det var första säsongen han inte vann Premier League. Det är väl egentligen bara Michael Carrick som skulle kunna säga något liknande, men han spelade för Man Utd och Kanté har alltså spelat för Leicester och för Chelsea, där åtminstone det första måste räknas som något alldeles speciellt. Hans betydelse för Leicester blev också väldigt tydlig när han inte längre fanns där. Memen är många om Kantés förmåga att bryta boll och spel och är det av en anledning, han är överallt samtidigt verkar det ofta. Att även de franska spelarna, där det som vi vet knappast saknas stora egon, ser Kanté som den store hjälten bakom deras VM-guld säger allt vi egentligen redan visste.

Publicerad 2018-09-24 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto