Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Premier Leagues fem bästa offensiva mittfältare

Det var rätt länge sedan jag faktiskt gjorde en systematisk genomgång över Premier Leagues bästa spelare för stunden, och därför börjar det kanske bli aktuellt att göra det igen. Inte minst givet att Premier League trots allt förändras rätt rejält varje säsong vad gäller spelarna i ligan. Men också eftersom den här typen av listor är bekväma att ha som måndagsbloggar att skrivas på söndagskvällar.

Det kommer som titeln möjligen antyder bli ett antal sådana här bloggar uppdelade per lagdelar. Det gör det lättare att faktiskt jämföra spelare, gör diskussionen lite mer precis samt gör att vi kommer bort från det här ständiga ofoget att offensiva spelare precis alltid värderas högre än defensiva spelare. Vi får se om jag som avslutning väljer att slå ihop alla listor till en slutlig totallista, men då ändå med mer kött på benen.

ANNONS

Tidsperspektivet är alltid något som ställer till det på sådana här listor. Det är listor tänkta att värdera vilka som är Premier Leagues bästa spelare för stunden, det är alltså inte en lista över vilka spelare som varit bäst of all time. Men inte heller är det en lista över vilka spelare som är bäst den här säsongen. Jag försöker bedöma spelarna som helhet. Man kan säga att jag fäster absolut störst vikt vid nuet utan att helt blunda för det förra.

Här är, enligt mig, Premier Leagues fem bästa offensiva mittfältare. Det går att förstå denna kategori som den spegelvända till förra veckans kategori över centrala mittfältare, där detta handlar om mittfältare som är i huvudsak offensiva, vars funktion framför allt är kreativitet snarare än kontroll. Det handlar alltså om centrala playmakers, som även ska hållas isär från wingers eller offensiva yttermittfältare.

ANNONS

Många spelare kan vara aktuella i den här kategorin, såsom Paul Pogba, Dele Alli, Mesut Özil, Pascal Gross, Aaron Ramsey, Felipe Anderson, Jesse Lingard med flera. Men dessa är de fem jag anser är de bästa i Premier League:

(5) Gylfi Sigurdsson, Everton

Börjar hitta formen och fötterna igen i Everton efter en svår första säsong i ett lag som inte riktigt visste hur det ville spela fotboll. Gjorde innan dess några fantastiska säsonger med Swansea och var den kanske främsta anledningen till att Swansea höll sig kvar i Premier League så länge som de ändå gjorde, och Sigurdsson har allmänt sett länge setts som en av de främsta spelarna utanför de sex storklubbarna. Börjar nu visa med Everton att det var ingen tillfällighet. Bra på det mesta och ger ständigt sitt lag en extra dimension i spelet.

(4) Willian, Chelsea

ANNONS

Det är så väldigt mycket i Chelsea som handlar om Eden Hazard att det är lätt hänt att glömma bort att Chelsea knappast saknar väldigt duktiga spelare på andra positioner. En i mina ögon ofta underskattad spelare i Chelsea är Willian, som om än kanske något ojämn, men det går att säga om fler spelare på dessa listor, ändå i match efter match visar upp en härlig spelintelligens och en kreativ förmåga som gör Chelsea betydligt svårare att försvara sig mot. Strålande passningsfot på både kort och långt håll, bra skott och en förmåga att alltid göra något konstruktivt med bollen.

(3) David Silva, Man City

När någon sätter sig ned och gör listan över Premier Leagues bästa spelare alla kategorier under 2010-talet är David Silva en spelare som inte bara måste vara med på den listan utan dessutom måste placeras mycket högt. Kanske inte längre lika rappt fenomenal som han kunde vara för några år sedan men samtidigt något Silva kompenserar med blick för spelet och auktoritet på planen. En spelare som definitivt vunnit några år på toppen av sin förmåga av att få spela med Pep Guardiola som manager. Hade ägt sin position i vilken som helst klubb i världen.

ANNONS

(2) Christian Eriksen, Tottenham

Christian Eriksen kom som ung, lovande offensiv mittfältare till Tottenham och till Premier League. Han blev snabbt en mycket skicklig offensiv mittfältare i Tottenham, en av de bättre i Premier League. Men de senaste säsongerna har han tagit ett par kliv uppåt och blivit en kreativ offensiv mittfältare i världsklass. En spelare som bevisat sin förmåga på alla stora scener, i Premier League, i Champions League och i danska landslaget. Eriksen kombinerar ett lysande passningsspel med ett bra skott utifrån och en farlig förmåga att utmana motståndarförsvaren i djupled. Kan bli ännu bättre.

(1) Kevin De Bruyne, Man City

Det räckte med några snygga mål de senaste veckorna för att få alla att prata om Eden Hazard som Premier Leagues bäste spelare. Det är ett påstående som förbiser Kevin De Bruyne, en annan typ av spelare. Att försöka beskriva De Bruynes styrkor riskerar bli en rätt långdragen historia eftersom en av hans mest framträdande egenskaper är just sin allroundförmåga, att han är riktigt bra på det mesta. Den kreativa kraften på Man Citys mittfält och just genom sin mångsidighet, sin blick för spelet och sin ledande närvaro på planen bidrar han till att göra Man City så svåra att stå emot.

ANNONS
Publicerad 2018-10-01 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto